Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Armáda České republiky sděluje:

Armáda České republiky sděluje: 15. dub 2024 18:08 #16463

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Univerzita obrany nacvičovala, jak reagovat na útočníka

Řada vysokých škol v souvislosti s loňským tragickým útokem, který se odehrál na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, přistoupila k úpravě svých bezpečnostních pravidel. To se týká také Univerzity obrany (UO) v Brně, kde došlo k proškolení všech pracovníků a studentů, jak správně reagovat na podobnou mimořádnou událost z prosince 2023. V návaznosti na toto školení se proto vojenská univerzita rozhodla provést také praktický nácvik napadení aktivním útočníkem.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...-na-utocnika-250408/

R/2
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 20. bře 2024 18:20 #16423

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
BRDSKÁ LESNÍ BITVA

VLS zvou do Brd na druhý ročník soutěže tažných koní v reálném lesním terénu

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) po mimořádném úspěchu loňské premiéry zvou veřejnost na druhý ročník hobby soutěže tažných koní v těžko dostupném lesním terénu. BRDSKÁ LESNÍ BITVA se odehraje v sobotu 27. dubna u Ohrazenic nedaleko Jinců a vedle soutěžních ukázek práce koní v lese ji VLS chtějí využít k propagaci přírodě blízkého hospodaření v lese, které v lokalitách ve své správě zavádějí. Na neděli pak správci brdských lesů společně s ochranáři z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) a obcí Strašice připravili na zámečku Tři trubky bohatý program ke Dni země.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...esnim-terenu-249943/

R/2
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 27. úno 2024 17:22 #16385

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
KRAJINA POD PALBOU
VOJENSKÝ ÚJEZD BOLETICE V PROMĚNÁCH ČASU

Většina prostor vojenského újezdu Boletice je civilnímu obyvatelstvu uzavřena již téměř 80 let. Výstava dává jedinečnou možnost do této oblasti nahlédnout a zároveň se seznámit i s méně známou a velmi bohatou místní historií.

muzeumck.cz/event/krajina-pod-palbou/

R/2
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 11. lis 2023 18:51 #16215

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Pražské náměstí Míru dnes patřilo válečným veteránům
10.října 2023

Náměstí Míru v Praze 2 se opět po roce zaplnilo vojáky, armádní technikou a vlčími máky. Před bazilikou svaté Ludmily se totiž konal již devátý ročník vzpomínkové akce ke Dni válečných veteránů. Osobně na místo dorazila ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Karel Řehka. Cílem bylo veřejnosti představit nejenom ozbrojené síly, ale i organizace, které vychovávají vojáky a pečují o veterány.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...ym-veteranum-247640/

R/2
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 03. lis 2023 05:31 #16191

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Letiště Líně zůstane Armádě ČR

Ukončení jednání české vlády se společností Volkswagen o výstavbě tzv. gigafactory v lokalitě letiště Plzeň-Líně jednoznačně znamená, že toto letiště nadále zůstane v majetku Ministerstva obrany ČR. Tento závěr mimo jiné umožní další bezproblémový provoz letecké záchranné služby v regionu armádními vrtulníky.

“S převodem tohoto letiště resort Ministerstva obrany souhlasil pouze pro potřeby výstavby gigafactory na baterie do elektromobilů Volkswagen. To byla ostatně také jednoznačná podmínka daná usnesením vlády. Jelikož německý výrobce dal jasné stanovisko, že s touto lokalitou již nepočítá, zůstává letiště nadále v majetku Ministerstva obrany,” uvedla v reakci na aktuální vývoj ministryně obrany Jana Černochová.

Letiště Líně nyní slouží jednak pro potřeby Armády ČR a jde také o lokalitu, z níž startuje letecká záchranná služba pro celý region. “Konec jednání o výstavbě gigafactory Volkswagen velmi usnadňuje také další provoz letecké záchranné služby armádními vrtulníky, pro kterou nebude třeba budovat nové stanoviště v Plzeňském kraji a přesouvat veškerou infrastrukturu,” uvedl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

“Nikdy jsme neřekli, že letiště v Líních nepotřebujeme. Byli jsme v souladu s vládním usnesením připraveni se ho vzdát pro tak zásadní projekt, jako byla výstavba gigafactory. Pokud k tomu ale nedojde, jsme připraveni uskutečnit řadu záměrů, k nimž se toto letiště hodí, zejména díky své strategické poloze, která nám umožní plnit nové úkoly při posilování společné obrany NATO,” uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Armáda ČR nadále letiště Líně považuje za strategickou lokalitu a záložní plochu. Zároveň s tím však lze zcela jednoznačně vyloučit spekulace, které se objevily ve veřejném prostoru a které tvrdí, že by zde měly být v budoucnu umístěny nové nadzvukové letouny F-35. Jak již bylo opakovaně deklarováno, pro jejich umístění se počítá s leteckou základnou v Čáslavi, která projde kompletní přestavbou.

Zdroj: army.cz; Autor: OK MO ČR

R/7
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 06. říj 2023 18:45 #16147

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Od Zátopka po Ledeckou. Armádní vrcholový sport slaví tři čtvrtě století úspěchů a medailí

Dukla tu je už 75 let. V roce 1948 vznikl Armádní tělocvičný klub (ATK). Po čtyřech letech armádní sport přechází pod Ústřední dům armády (ÚDA). Název Dukla byl pro všechny vojenské kolektivy a družstva zaveden v roce 1956. Za celou dobu armádní sportovci vybojovali 104 olympijských medailí, z čehož je 33 zlatých.

Bývalí i současní Dukláci si pětasedmdesátiny připomenou v průběhu října při křtu knižní publikace Legendy – Dukla 75 let armádního sportu a na vyhlášení nejlepšího armádního sportovce roku v pražském Domě Armády.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...hu-a-medaili-246681/

Zdroj: AČR
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 28. zář 2023 05:03 #16129

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Vojenské zpravodajství zveřejnilo výroční zprávu za rok 2022


Veřejná zpráva 2022 se stejně jako v minulých letech věnuje analýze vybraných oblastí ovlivňujících globální obranu a bezpečnost.

„Ve třech tematických kapitolách jsme se zaměřili na kybernetický aspekt konfliktu na Ukrajině, bezpilotní prostředky a šíření propagandy. Válka 21. století už totiž zdaleka není pouze konvenční,“ říká ředitel VZ Jan Beroun.

Vojenské zpravodajství veškeré nové trendy monitoruje a udržuje si renomé respektované instituce. „Jsme a budeme vždy připraveni hájit zájmy České republiky a přispívat k bezpečnosti všech jejích občanů,“ uzavírá ředitel.

Výroční zprávu Vojenské zpravodajství vydává každý rok, vloni se mj. věnovala rozvoji moderních technologií.

vzcr.cz/uploads/41-Vyrocni-zprava-2022.pdf


Autor: Vojenské zpravodajství

Zdroj: army.cz
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 15. zář 2023 03:51 #16108

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Bez munice není armády. Generál Řehka navštívil Týniště nad Orlicí

Centrum zabezpečení munice Týništi nad Orlicí je ústředním skladovým, zkušebním a zásobovacím zařízením Armády ČR. Tamní posádku si tento týden prohlédl náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Karel Řehka a první náměstek ministryně obrany František Šulc. Příslušníci centra představili ošetřování munice, výbuchovou komoru KV-2 nebo zkušební laboratoř.

acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajs...e-nad-orlici-246329/

Zdroj:AČR
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 07. zář 2023 19:43 #16097

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Aktuální výstava VHÚ Praha představuje činnost Stráže obrany státu

Autor: Jiří Reichl, VHÚ

Vojenský historický ústav Praha připravil u příležitosti 85. výročí pohnutých událostí podzimu 1938, kdy se dramaticky měnila bezpečnostní situace státu, výstavu nazvanou „Hraničářská armáda, Stráž obrany státu 1936–1939“. Vernisáž se za přítomnosti náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce, náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálporučíka Karla Řehky a dalších hostů konala 7. září. Prohlédnout si ji můžete u vstupu do metra Dejvická na pražském Vítězném náměstí do 29. října.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...obrany-statu-246175/

Zdroj:army.cz
The administrator has disabled public write access.

Armáda České republiky sděluje: 05. zář 2023 17:37 #16095

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
UKÁZKOVÁ SPOLUPRÁCE: STRAKONIČTÍ SE PŘIPRAVUJÍ NA NOVÉ ZBRANĚ, ZKUŠENOSTI ČERPAJÍ OD KOLEGŮ ZE 4. BRIGÁDY.

Strakonické vojáky čeká přezbrojení. Do konce letošního roku by měli převzít nové pistole a kulomety. Aby na ně byli dobře připraveni, absolvovali v uplynulých dnech školení. Zkušenosti jim předávali vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu, kteří tyto zbraně již používají.

Strakonický 25. protiletadlový raketový pluk má v současnosti ve výzbroji pistole CZ 75 SP-01 Phantom a kulomety vz. 59. „Náhradou za ně obdržíme pistole CZ P-10 C a kulomety FN MINIMI,“ uvedl rotmistr Jan P., který školení inicioval.

„Jednalo se o prvotní seznámení s novými zbraněmi, jež bylo primárně určené vojákům, kteří u našeho útvaru působí jako garanti střelecké přípravy. Přizvali jsme ovšem i vojáky logistických odborností jako zbrojíře či materialisty,“ podotkl rotmistr.

CENNÉ ZKUŠENOSTI Z PRAXE
Školení mělo teoretickou část, která probíhala převážně formou diskuse, i praktickou část. „Naši garanti nejsou v oblasti střelecké přípravy nováčky. Řada z nich se střelbě věnuje i závodně. Hlavním cílem tak bylo, abychom se od vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení dozvěděli zejména věci z praxe,“ vysvětlil rotmistr Jan P.
Strakoničtí vojáci vysoce ocenili přístup instruktorů z „brnky“. „Probrali jsme odlišnosti původních zbraní od nových. Zejména jsme detailně diskutovali silné i slabé stránky jednotlivých zbraní, včetně toho, jak tyto vlastnosti efektivně využívat při samotném bojovém použití a manipulaci,“ prozradil jeden z účastníků rotmistr Pavel S.

„Vojáci měli dále možnost, v rámci tohoto pracovního setkání, poznat blíže i zbraně, které nejsou určené pro náš útvar a používají je jiné jednotky Armády ČR,“ zmínil další přínos rotmistr Jan P.

SPOLUPRÁCE S PRŮZKUMNÝMI JEDNOTKAMI
Výměna zkušeností mezi strakonickými a žateckými vojáky trvá více než dva roky. Podle rotmistra Jana P. se mimo jiné osvědčila spolupráce s průzkumnými jednotkami. „V palebném postavení musí být naši vojáci schopni reagovat nejen na vzdušné hrozby, ale i na průzkumné jednotky nepřítele. Průzkumné jednotky zase na oplátku získávají cenné informace o činnosti jednotek pozemní protivzdušné obrany,“ potvrdil strakonický instruktor, že obě strany se od sebe učí navzájem.

Po přezbrojení na nové pistole a kulomety čeká strakonické vojáky v příštím roce také výměna útočných pušek CZ 805 Bren A1 za typ CZ BREN 2.

acr.army.cz/scripts/detail.php?id=246104&tmplid=527

Zdroj:army.cz
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.301 sekund