Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: RAF

RAF 01. říj 2023 14:13 #16134

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
JOSEF DUDA

ČESKÝ LETEC RAF Z BITVY O BRITÁNII MÁ V PRAZE PAMĚTNÍ DESKU

Před dvěma lety na lukrativním brownfieldu v centru Prahy u Hlavního nádraží vznikla ulice, která nese jméno generálmajora Josefa Dudy. Letos 15. září byla odhalena pamětní deska tohoto významného československého letce, který se zasadil o úspěch našich britských i spojeneckých letců RAF v bitvě o Británii.

nasregion.cz/cesky-letec-raf-z-bitvy-o-b...ametni-desku-349833/

R/2
The administrator has disabled public write access.

RAF 03. zář 2023 16:56 #16093

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Rodina jeho osud tajila. Teď má pilot RAF pomník.

Patřil do takzvaného Českého čtyřlístku. Matěj Pavlovič byl jedním ze čtveřice kamarádů pilotů, kteří za války létali v britském Královském letectvu. Rodáka z Vlkonic na Klatovsku i jeho parťáky teď bude ve vsi připomínat pamětní deska.

www.novinky.cz/clanek/domaci-rodina-jeho...source=www.seznam.cz

R/2
The administrator has disabled public write access.

RAF 07. kvě 2023 12:21 #15878

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
TÉMĚŘ KAŽDÝ TŘETÍ ZEMŘEL. VÁLEČNÉ OSUDY ČESKOSLOVENSKÝCH LETCŮ V RAF SE ZAPSALY DO DĚJIN.

O leteckých bombardovacích misích československých letců za 2. světové války, ale i jejich pytlačení, popíjení či tančení během náletů toho moc nevíme. Představa pití čaje s mlékem byla pro naše letce podle jejich deníků dost děsivá.

medium.seznam.cz/clanek/ivana-vsetickova...um=sekce-z-internetu

R/2
The administrator has disabled public write access.

RAF 10. pro 2022 16:48 #15543

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
MINISTRYNĚ OBRANY ODHALILA PAMĚTNÍ DESKU LETCI RAF KARLU JANŠTOVI

Ministryně obrany Jana Černochová dnes odhalila pamětní desku letci a palubnímu střelci 311. československé bombardovací perutě RAF Karlu Janštovi. Stalo se tak v předvečer 110. výročí jeho narození. Pocty se Janštovi dostalo na domě v pražské Žitné ulici číslo 32, kde dlouhá léta žil a ve věku 73 let v roce 1986 i zemřel.
Účastník bitvy o Británii a člen Cizinecké legie Karel Janšta kombinoval vojenskou kariéru s dráhou československého politika.

V roce 1943 jej prezident Edvard Beneš jmenoval členem Státní rady v Londýně, kde jako jediný zástupce zahraniční armády zastával funkci předsedy branného výboru. Nebýt února 1948, kdy se komunisté chopili v zemi moci, patrně by se stal ministrem národní obrany. „Karel Janšta je důkazem, že si i v dnešní době můžeme připomínat hrdiny, kteří toho tolik pro naši vlast udělali.

Připomněla, jak se minulý režim k letcům sloužícím v RAF zachoval. Komunistický puč pochopitelně ovlivnil i osud Karla Janšty. „Místo toho, aby si dál užíval vůně leteckého benzínu a pokračoval v působení u armády Československé republiky, tak z ní byl odejit. Musel se živit jako asfaltér v komunálním podniku hlavního města Prahy, což je opravdu ostudné

NÁLETY NAD NĚMECKEM
Rodák z Troubska byl po ukončení leteckého vzdělání v červenci 1936 zařazen jako polní letecký střelec-radiotelegrafista na letiště Praha k leteckému pluku 6. Po německé okupaci odešel ilegálně přes Maďarsko a Francii do Anglie, kde se od září 1940 zapojil do bojových úkolů 311. československé bombardovací perutě RAF. Osobně se zúčastnil 37 náletů nad Německem, mimo jiné nad Hamburkem, Brémami, Kolínem nad Rýnem či Drážďanami. Odlétal 200 bojových hodin, poté jako instruktor cvičil ve střelbě další posádky. Byl zakladatelem Společnosti Štefanikova fondu pro pozůstalé členy československých letců.

Z armády odešel v roce 1952, neboť nesouhlasil s jednostrannou orientací na SSSR. Až do důchodu pak pracoval jako asfaltér. Komunisté ho připravili i o obchod s květinami, který vlastnil na Národní třídě. Rehabilitace se dočkal v roce 1991, kdy jej prezident povýšil in memoriam do hodnosti plukovníka. „Tatínek byl neuvěřitelně silnou osobností, která uměla být i ve zlých časech optimistická. Za odhalení desky by byl rád. Jde totiž o uznání bombardovacích letců, kteří jsou trochu zastíněni slávou stíhacích es,“ uvedla Jana Zachová, dcera Karla Janšty.
Autorem odhalené pamětní desky je akademický sochař Petr Císařovský.

fotofalerie:
mocr.army.cz/scripts/detail.php?id=240951&tmplid=527

Zdroj: army.cz

R/2
The administrator has disabled public write access.

RAF 21. lis 2022 17:10 #15504

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
19. LISTOPADU


Vzpomínáme na téměř zapomenutého hrdinu 2.sv.války- letce 311.bombardovací perutě a 312.stíhací perutě RAF, člena Guinea Pig Clubu

Františka TRUHLÁŘE. /narodil se 19.listopadu roku 1917/.

Odveden

1.října 1936 nastoupil do Školy důstojníků v záloze, z ní na Vojenskou akademii v Hranicích, povýšen do hodnosti poručíka a převelen do Hradce Králové k náhradní letce 1.leteckého pluku; poté zařazen do kurzu pro pozorovatele letectva u Vojenského leteckého učiliště v Prostějově.

Složitou cestou, jako mnozí se dostal do Anglie.

2.srpna 1940 zařazen do nově vznikající 311.československé bombardovací perutě RAF, absolvoval střelecký výcvik ;16.října 1940, při třetím bojovém vzletu se vracející letoun v mlze srazil s balonovou baráží... posádka, mimo Františka Truhláře, těžce popáleného, zahynula. Následovala opakovaná plastická operace ( chirurg Aechibald H.McIndoen)- (operoval i elitního českého stíhače RAF Josefa Koukala) ... budeme o něm psát následně...v nemocnici ve East Grinsteadu se stal členem Guinea Pig Clubu (poznámka redakce: Club vytvořili těžce popálení spojenečtí letci a jejich lékaři)

Pilot František TRUHLÁŘ byl VOJÁK... za rok se vrátil k 311.peruti a? podal žádost do stíhacího výcviku...byl úspěšný a tak ke dni 1.září 1943 byl přiřazen ke 312.stíhací peruti... v ní vykonal šedesát operačních letů... při posledním přistání již neměl palivo- "nouzové přistání opět přežil- za cenu opětovných popálenin.

Konec války prožil na operačních stolech plastického lékaře.

Návrat do vlasti

nebyl na bílém koni; sice se do vlasto vracel s hodností majora, ale také s vážným handicapem, znetvořeným obličejem- služebně zařazen byl jako zástupce velitele Leteckého pluku 12 Praha- Kbely. byť jako národní hrdina neušel bezohlednému chování některých "Čecháčků" kteří prožili válku v poměrně klidném zázemí Protektorátu Čechy a Morava a měli nemístné narážky na jeho znetvořenou tvář...

To ostře kontrastovalo s úctou, s jakou se k těžce popáleným letcům chovali Britové (viz další článek) věnovaný elitnímu českému stíhači RAF Josefu KOUKALOVI.

OSUD.

8.prosince 1946 mu byl nařízen let Praha- Brno. z něj proti rozkazu odbočil nad rodnou Lomnici. Zde předváděl složitý akrobatický výkrut, zavadil křídlem o komín, posléze střechu jednoho z domů a zřítil se...

Zdroje: "muž, jehož osud byl psán plameny www.valka.cz /dostupné on-line zčásti WikipediE c.z. upraveno, jen fakta... R/1


Josef KOUKAL.

patřil k prvním pilotům 310.stíhací perutě RAF ( byl to vůbec první československý stíhací útvar v britském letectvu. (předtím krátce působil jako válečný pilot v Polsku... cestou do Francie a následně Anglie prošel dramatickou cestu s několika zatčeními...)

AGLIE:

sestřelen, dokázal se dostat z hořícího letounu a přistál na padáku s popáleninami na 72% těla.

23 plastických operací znovu přišel na frontu a usedl do stíhačky,,,

Operační záznam z bojů: František Fajtl-" Bitva o Británii"

četař. Josef Koukal sestřelil v souboji v září 1940 Me 109 , odstartoval k dalšímu střetu, v souboji dostal zásah do palivové nádrže, za začala hořet. jeho Koukalův Hurican padal v plamenech z výšky 20 000 stop, obklopen plameny- až vybuchla druhá nádrž, stroj se roztrhl a uvolněný pilot mohl otevřít padák...

Prolog:

... patřil k prvním pilotům 310. stíhací perutě RAF...

Epilog:

... ačkoliv parlament ČR a Senát ČR schválili pro národního hrdinu vysoké státní vyznamenání- pan president ČR Ing. M. Zeman návrh nepodepsal....

Zdroje: částečně Zuzana Hronová 31.101975, Bitva o Británii. František Fajtl a další ... upraveno, zkráceno

R/1
The administrator has disabled public write access.

RAF 14. zář 2022 18:27 #15320

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Good Old Czechs - nový český film

František Fajtl a Filip Jánský. Dva stateční českoslovenští letci druhé světové války. První stíhač, druhý střelec v bombardéru. První korektní gentleman, druhý trochu rošťák.

Oba sloužili nejprve na západní a později také na východní frontě. Oba byli bez jakýchkoliv velkých slov připraveni přinášet oběti. A oba také byli mimořádně citlivými pozorovateli okolního světa. Zajímaly je věci velké i malé, vznešené i všední.

Ve filmu nás tak tito dva „dokumentaristé“ postupně provádějí válečnou archivní krajinou v Německu, Polsku, Francii, Velké Británii, orientu, Sovětském Svazu a na Slovensku. Ukazují nám, jaké to bylo utéct z okupované vlasti, aby nacistům konečně mohli všechno „pořádně oplatit“.

Jak pak před každým startem museli přemáhat strach ze smrti a po přistání oplakávat padlé kamarády, ale i oslavovat další propůjčený čas na zemi. Jak si postupně zvykali na život v cizích zemích, učili se chápat zdejší zvyklosti a s humorem je reflektovali. Jak sice vytrvale odmítli ustupovat zlu, ale jak už se zároveň po letech vysilujících bojů modlili, „aby ta hnusná, svinská válka skončila.“ Byli to lidé skromní, neokázalí, obětaví, a přitom velmi vtipní – zkrátka opravdoví Good Old Czechs.

Proletět s nimi neklidným válečným světem je čirá radost.

www.ceskatelevize.cz/porady/13540271670-good-old-czechs/

Upozornění na nový film zaslal redaktor L. Faitz
The administrator has disabled public write access.

RAF 09. zář 2022 06:01 #15308

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Tuto sobotu 10. září dojde v Ostravě-Hrabové k odhalení pamětní desky letci RAF a válečnému hrdinovi plukovníku FRODILÍNU GEMROTOVI

Kromě samotného odhalení pamětní se v rámci programu uskuteční beseda o Fridolínu Gemrotovi, mše za padlé, proběhne také průlet dvojice stíhacích letadel JAS-39 Gripen nebo výstava "Českoslovenští letci v RAF" pořádaná KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF.

www.armyweb.cz/clanek/odhaleni-pametni-d...-fridolinu-gemrotovi

r/2
The administrator has disabled public write access.

RAF 28. srp 2022 16:01 #15281

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
24. srpna 1918 se v Jaroměři narodil VÁCLAV BAUMANN, československý pilot RAF.

V létech učení se v Pardubicích stal členem Aeroklubu, v osmnácti letech se přihlásil do armády v akci "1 000 pilotů republice".

V roce 1936 nastoupil v Prostějově do vojenského leteckého učiliště.

Po okupaci v roce 1939 se pokusil o útěk z republiky, nedostavil se však převaděč a tak se vrací zpět do Prahy. Po pár měsících úspěšně utíká do Polska. Odtud se v říjnu dostal do Rumunska, zde zadržen a považován za válečného uprchlíka. Po intervenci francouzských úřadů odjíždí přes Athény, Alexandrii do Beirútu..a do Marseille.

V únoru 1940 z Francie odchází do Anglie. Jako většina československých vojáků umístěn ve stanovém táboře v Cholmodeley u Chersteru. Pod evidenčním číslem 787651 přijat do RAF.

V roce 1941 převelen k 245.stíhací peruti . Angličané pak Čechům vysvětlili, v čem bude jejich služba spočívat. Do stavu byla zapsána nová jména: „Dne 27. 11. 1940 se u perutě prezentovali tři noví piloti, Czech Sgt. Václav Baumann, Sgt. Karel Cap, Sgt. Leopold Srom".

Zde se váže jeden zajímavý a dosud „nevysvětlený" příběh:

V květnu 1941 se Baumann dostal do prvního leteckého kontaktu s nepřítelem. Společně s kolegou Šromem narazili na osamělý Messerschmitt Bf 110. Když už měli nepřátelský Messerschmitt zaměřený, tak těsně před sestřelem byli z akce odvoláni. Později vyšlo najevo, že Messerschmitt pilotoval Rudolf Hess – ten za dosud nevyjasněných důvodů přeletěl z Německa do Velké Británie a nad Skotskem vyskočil na padáku. Nebýt toho neobjasněného odvolání mohl Baumann a Šrom vstoupit do historie, jako vojáci, kteří zlikvidovali Hesse.

V lednu 1942 byl Baumann převelen k 501. stíhací peruti. V červnu 1942 byl sestřelen, zraněn. Po vyléčení prošel tábory Stalag Luft v Lamsdorfu, Barthu, Tychau, Heiderkrugu a posledním v Annaburgu. Němci jej díky jménu pokládali za Angličana a zařadili do výměny zajatců. V září 1944 stanul Baumann opět na anglické půdě.

Po válce se vrací do Prahy, žení se, narodila se mu dcera. Brzy se však rozvádí a dostává dceru do péče. I jemu se nevyhnuly perzekuce 50.let.

V roce 1965 byl rehabilitován a povýšen do hodnosti majora letectva. Zbytek života prožil v Praze, kde 24.dubna 1989 umírá.

***********

24. srpna r.1993 zemřel československý pilot RAF nadporučík VLADIMÍR SLÁNSKÝ

Narodil se 30.července 1913 v Mladé Boleslavi.

Do zahraniční armády v Paříži odveden v říjnu 1939. V RAF se stal pilotem 311.bombardovací peruti. S počtem 45 letů (tj. více než 314 operačních hodin) je našim druhým nejúspěšnějším pilotem 311.perutě RAF.

Po válce se Slánský vrací do Československa a nastupuje jako pilot ČSA. V roce 1950 se neúspěšně pokouší o odlet do zahraničí, zatčen, odsouzen jako člen protistátní skupiny R.A.Dvorského. Jeho manželka odsouzena k ročnímu odnětí svobody.

V říjnu 1991 je Vladimíru Slánskému propůjčen prezidentem republiky Řád Milana Rastislava Štefánika.

V únoru 1992 je mu uděleno čestné občanství Mladé Boleslavi.

Umírá v srpnu 1993. Pohřben v Mladé Boleslavi.



Oba piloti RAF byli VOJÁCI!

Zdroj: wikipedie
The administrator has disabled public write access.

RAF 19. srp 2022 15:54 #15266

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Českoslovenští piloti uspěli v největší letecké bitvě

www.novinky.cz/historie/clanek/ceskoslov...tecke-bitve-40406143

r/6
The administrator has disabled public write access.

RAF 12. srp 2022 06:07 #15252

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
První československý pilot potopil ponorku.

Německá ponorka plula po hladině Biskajského zálivu do Atlantiku. Naráz se z mraku vynořil britský bombardovací wellington. První tři hlubinné nálože ponorku minuly, ale další explodovaly v místě, kde se ponořovala. Na hladině se objevila olejová skvrna, kapitán Josef Nývlt se s největší pravděpodobností stal 10. srpna 1942 prvním československým pilotem, který potopil ponorku.

www.novinky.cz/historie/clanek/prvni-ces...pil-ponorku-40405292

R/6
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Vygenerováno za 0.226 sekund