Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kvasnicová polévka paní Anny...

Kvasnicová polévka paní Anny... 18. úno 2022 18:44 #14717

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
každý zřejmě čas od času chystáme rodinnou snídani s kvasnicovou pomazánkou, sypanou pažitkou. porkem... k tomu topinku s česnekem, nebo jen teplý plátek veky z topinkovače. Rajče, či paprika... hrnek poctivé melty, nebo sklenice pomerančového džusu...

Ale "Kvasnicová polévka?"

Dnes napsala pěkný článek o droždí redaktorka R/3 paní Anna Burešová. Jak víte, patří ke kmenovému základu našich stránek www.svvz.cz , zabývá se především ZDRAVÍM a recepty. Protože sama pochází z rodiny maďarské střední šlechty a kdysi jejich rod vlastnil i tvrz, má řadu receptů Maďarsko / slovenských, peče netradiční cukrářské i běžné pečivo, chléb a na Vánoce soutěží s jinými kuchtičkami v počtu cukroví-- myslím, že drží rekord kolem 60 druhů "různých"... její "úlky" jsou každoročním Uhersko- Hradišťským hitem...

Tak k věci.

Zítra uvařím 4 porce Kvasnicové polévky. Abych si to usnadnil, vařím pomalu, táhlý zeleninový vývar. O něm jindy, jako samostatné pojednání... vůbec nedá žádnou práci a je "skvělý" ...tedy zítra ráno mám k dispozici 1 litr silného zeleninového vývaru.. v podstatě, nepočítám-li energii, tak zdarma.

Co do množství velikosti porce, vycházím z výsadkářské normy let 1961-1969 VÚ 7374 Holešov- 250 g. bez zavářky a masa. K tomu cca 50 g. kvasnicových "knedlíčků" takže celkem 300 g. polévky na osobu.

Potřebujeme:
2-3 klasické kostky kvasnice, něco másla ( my dáváme zásadně GHÍ, snáší vyšší teploty,) už se dá i koupit... má chuť oříškovou...1 středně velkou cibuli, 1 větší mrkev, l větší kořen petržele, kousek celeru , 1 středně velký pórek.

Burešovic rodina "oblubuje tiež sterilovanů kukuricu ( mnoho-li?), 1-2 vejce, mouka dle úvahy, sůl, majoránka a kdo má rad, kmín.

Osobně místo něj zkusím trochu muškátového oříšku, ale až nakonec.

Na závěr k ozdobě snítku petrželky, nebo co máme, v létě je to velmi jednoduché, každý zahrádkář má vysetou majoránku zelenou syrovou.

Technologický postup vaření:

Připravím si hrnec ve kterém polévku vařiti budeme, vývar, na pánvi rozpustíme máslo a přidáme velmi jemně nasekanou cibuli.. zapění, zezlátne a naplní prostor neopakovatelnou vůní...poté na cibulku rozdrobíme 2-3 kostky kvasnice- vůni cibule vystřídá zvláštní druh "odéru", při kterém děti kdysi zavíraly dveře do pokojíku s poznámkou, táta zase "dělá kvasnice! FUJ"...

My nedbáme, směs odpovědně mícháme až zhoustne. Poté ji "od oka" rozdělíme, paní Anna uvádí "na nestejné polovičky" a udivena sama sebou dodává (poloviny jsou stejné, ne?) - v matematice rozhodně, v kuchyni odhadem.

Na scénu přichází včerejší zeleninový vývar.
Hrdý, že se na něj dostalo. K němu přidáme drobně nakrájenou zeleninu výše uvedenou, pórek na slabá kolečka, mrkev, celer, petržel na kostečky. ( kukuřici po lících, pozor, je dost sladká!)
Vše vedeme v pozvolný var. Polévku, máme -li zeleninový vývar, již nesolíme, pouze přidáme něco mletého pepře, kdo rád, kmín.

Vaříme pozvolna asi 15 minut, až je zelenina "na skus". Trvá o něco méně, máme-li rafinovaně předvařeno- zeleninu ale nerozvaříme!!!

Připravujeme kvasnicové nočky:

do druhého dílu směsi přidáme 1-2 vejce, podle toho, kolik nočků chceme uvařit. Podle vajec přidáme mouku a vytvoříme středně husté těsto, ochutíme solí, majoránkou a případně též kmínem. Vyzkouším, zda by nebyl lepší drcený.

Ochutnáme vývar, měkkost zeleniny a jdeme do finále.

Vypneme telefon, odeženeme zvědavce, s malou lžičkou namáčenou do studené vody vykrajujeme nočky do mírně se vařící polévky. Pracujeme rychle !

Postup je stejný, jako když vaříme ovocné knedlíky.. nočky vyplavou na povrch zhruba po pěti minutách.. my jeden z posledních vhozených ochutnáme, vypneme sporák a necháváme dojít!

Ochutnáme, případně přikořeníme.

Rozdělíme na porce, přidáme petrželku, nebo pórek a čekáme ovace... ke zvýšení efektu můžeme podávat čerstvé křupavé pečivo...

Varianta:

vyzkouším místo kmínu trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Pozor! je někdy uváděn jako afrodisiakum, takže...


Základní recept pochází od paní Anny Burešové, vhodné či nevhodné připomínky od R/1 - zítra 19.2.2022 budeme chytřejší, ještě jsme "Kvasnicovou" nevařili!

19.2.2022 ráno.
Krok za krokem...

Polévka je naprosto vegetariánská (myslím, že vegetariáni jí kvasnice a máslo), nasládlé chuti s masovým podtextem způsobeným chutí tepelně upravených kvasnic. její chuť je dána množstvím a druhem zeleniny, všechny tři druhy - mrkev, petržel i celer jsou nasládlé, stejně cibule.
Na co je třeba dávat pozor: finální chuť polévce dávají noky!! Snadno se připraví, ale musí být více kořeněně
než uvádí základní předpis kuchařky Anny.
Výhody.
Uděláme -li si, nebo máme -li zeleninový vývar, jde o polévku rychlou a vydatnou. Kdo má rád kvasnice, může si ještě udělat z části kvasnic pomazánku, stačí vzít 4 kostky kvasnic, odejmout část a přidat do ní jedno vejce- ochutit, na 4 porce polévky stačí bohatě 3 kostky kvasnic...
Nočky.
Dal jsem jedno vejce, trochu jemných ovesných vloček a dětské krupičky, asi PL polohrubé mouky. Ochutil majoránkou a Vegetu. Samotnou sůl nepoužívám. nakonec vzhledem k sladkosti polévky jsem dochutil trochou
muškátového oříšku.
POZOR, jak je uvedeno v původním receptu, dělejme nočky jen malé! nabydou! Hlavně je dobře ochuťme!!

S cibulí nešetřeme, ale jen!! do zlatova. Hlídejme si kvasnice, nesmí už být kvasnicemi, ale lahodně vonící směsí.

Zkuste. Polévka je skoro zdarma. Rychlá a zřejmě i zdravá...
R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.138 sekund