Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 13. kvě 2022 04:09 #14990

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
KUSTOVNICE

Gou qi, goji, jagody goji, wolfberry, Lycium chinense, red medlar, murali, godži nebo Lyciet. Tohle všechno jsou různá označení pro kustovnici čínskou, která v odlišných částech světa dostala rozdílná pojmenování. Po celém světě je ale obdivována pro jedno - tím jsou úžasné zdraví prospěšné účinky na lidský organismus.

Blahodárný vliv plodů kustovnice čínské je prokázán dávno. Celoroční užívání čaje z goji přináší dlouhověkost a vitalitu. Goji (gou qi – vyslov gou dž´´) představuje v čínské medicíně nezastupitelný zdroj vitamínů, antioxidantů a dalších významných nutričně velmi cenných prvků, díky kterým se stala vlastně superpotravinou.

Kustovnice čínská (Lycium chinensis) bývá snadno zaměňována s kustovnicí cizí (Lycium barbarum). Jako plody goji jsou označovány plody obou dvou těchto druhů. Kustovnice cizí je ale považována za invazivní rostlinu. Proto je dobré naučit se tyto dva druhy kustovnice od sebe odlišovat. Co do léčebných účinků se nedoporučuje zaměňovat kustovnici čínskou a kustovnici cizí. Celkově existuje okolo sta druhů kustovnic, z nich 4 druhy rostou i u nás. Všechny patří do čeledi lilkovitých (Solanace). Jsou to keřovité rostliny s fialovými květy trubkovitého tvaru. Keře dorůstají výšky mezi 50 až 100 cm. Jejich plody jsou dužnaté bobule. Kustovnice čínská se od kustiovnice cizí liší kalichem, který je minimálně trojcípý a s korunními cípy.
Tohle je informace spíše pro toho, kdo by ji chtěl pěstovat na zahrádce.

Svou chutí připomínají plody kustovnice čínské nejčastěji kombinaci šípků, brusinek a třešní. Někomu ale spíše připomenou rajčata. Sušené plody voní po rozinkách, po datlích, někdy po sušených brusinkách. Kromě lahodné chuti a vůně nám tyto plody nabídnou ještě celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Z nutričního hlediska patří goji k nejhodnotnějším a nejslibnějším potravinám současnosti.

Plody obsahují 5x více vitamínu C než pomeranče. V rostlinné říši patří goji rmezi nejbohatší zdroj karotenu. Obsahují zinek, železo, selen, vápník, flavonoidy, mastné kyseliny a množství vitamínů skupiny B (riboflavin a thiamin) a dále vitamíny C a E. Goji plody mohou obsahovat 2x více karotenoidů než mrkev. Působí jako velmi silný antioxidant. Z minerálních látek obsažených v plodech goji je důležité vzpomenout ještě železo, zinek, měď, chrom a mangan, které jsou zde zastoupeny v poměrně hojné míře. Jsou tu ještě stopové prvky, a to selen a kobalt.

Původem je kustovnice čínská z Himalájí. Dnes se však pěstuje hlavně v Číně, Koreji, Tibetu a v Japonsku. V letech 1368, kdy začala v Číně vládnout dynastie Ming, byly o goji učiněny už první zmínky, které oslavují její skvělé účinky na zdraví, vitalitu a dlouhověkost.

Účinky:

- Působí antibakteriálně
 Posiluje imunitu
 Podporuje potenci a mužskou plodnost
 Doporučuje se osobám s vysokým krevním tlakem
 Pročišťuje organismus, je vhodná po nadměrné konzumaci alkoholu
 Snižuje hladinu cukru v krvi
 Zpomaluje stárnutí, zlepšuje paměť
 Odbourává stres
 Posiluje zrak, zklidňuje podrážděné oči, léčí tupozrakost a světloplachost
 Pomáhá při redukci hmotnosti
 Snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a prsu
 Působí jako afrodiziakum
 Působí proti nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku
 Pomáhá udržovat pleť pružnou a svěží
 Působí proti bolestem hlavy
 Omezuje bolesti
 Zlepšuje stav kloubů, léčí ischias, artritidu
 Pomáhá při závratích
 Ulevuje při vyčerpávajícím kašli, horečkách a otocích
 Prostředek proti množení nádorových buněk
 Prevence dny
 Snižuje riziko srdečních onemocnění
 Prevence chřipky a nachlazení
 Pomáhá při lupénce

Bez obav můžeme plody goji nazvat vitamínovou bombou nebo přírodní lékárnou. Odborníci doporučují konzumovat plody kustovnice čínské v množství 6–15 suchých plodů denně, což odpovídá jedné polévkové lžíci.
Existuje tvrzení, že čínský muž Li Qing Yuen goji jedl denně a dožil se díky tomu 256 let (1677-1933). Za svého života údajně zplodil přes 200 potomků a přežil 23 manželek...

Pozor! Lék Warfarin se používá pro snížení krevní srážlivosti. V kombinaci s goji se může zvyšovat riziko krvácení a modřin.

Kustovnice se dá přidat do kaší, do jogurtů, do jídel, do rýže.
Já ji mám nejraději tak, že než si zaliji čaj, tak do hrníčku přidám hrst. Ona krásně nabobtná, já ji vyberu lžičkou a pojídám. Je šťavnatá a chutná sladce...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 06. kvě 2022 17:01 #14971

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
RAKYTNÍK

ZÁVĚR NAŠEHO CYKLU O VITAMÍNECH BUDE O POSÍLENÍ IMUNITY. A TADY MÁ SVOU VELKOU ROLI RAKYTNÍK.

Rakytník řešetlákový obsahuje vysoký podíl vitamínu C - jediná oranžová bobulka totiž obsahuje celou doporučenou denní dávku tohoto důležitého vitamínu!

Jaké má účinky?

- podporuje správné fungování imunitního systému - kromě vitamínu C obsahuje i vitamín A, organické kyseliny a má i
biostimulační účinky. Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, kdy potřebujeme podpořit naši
zdravou imunitu.
- prospívá vyrovnanému trávení
- prospívá správné funkci krevního oběhu, pružnosti a průchodnost cév - obsahuje semena, která jsou zdrojem oleje
bohatého na flavonoidy a omega-3 kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém
- prospívá zdraví naší pokožky
- příznivě působí na správnou funkci prostaty

Rakytník se lisuje za studena, jeho užití je proto jednoduché. Zároveň je zachováno velké množství biologicky aktivních látek pro lidské zdraví. Olej má krásnou oranžovou barvu.

Jaké jsou látky v rakytníku a rakytníkovém oleji?

• vitamín C: rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitaminu C než citrón a 18x více než kiwi
• vitamín E: ten příznivě ovlivňuje pokožku, pružnost cév, i další tělesné tkáně, působí na míru plodnosti, neutralizuje volné radikály
• vitamín K: tady hlavně jeho přiměřené množstí je důležité pro správnou srážlivost krve
• vitamín P, přesněji jde o bioflavonoidy, ty působí jako antioxidant, posilují obranyschopnost, příznivě působí také na žíly a tepny, kdy jsou zodpovědné za zdravou odolnost cévní stěny. Společně s vitaminem C je pak doporučován jako účinná dvojice pro náš štít imunity
• provitamin A, náš známý beta karoten v organismu se mění na vitamin A. Má antioxidační účinky, přispívá k normálnímu zdravému stavu našeho zraku, pokožky a sliznic a také imunitnímu systému
• provitamín D, ten se v organismu se přeměňuje na další druhy vitaminu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí a prospívá zdraví kostí po celý život. Prospívá zdravému fungování imunitního systému a také svalů a zubů
• třísloviny příznivě působí na zdravé zažívání a stav pokožky
• organické kyseliny vinná a jablečná jsou zde také a prospívají harmonickému zažívání
• omega 3, 6 a 9 jsou nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro všechny buňky lidského těla
• omega 7 – tato mastná vzácná kyselina se v přírodě vyskytuje jen zřídka, v rakytníkovém oleji je obsažena až ze 40 %. Tato látka působí příznivě na trávicí trakt a je antioxidantem.

Rakytník řešetlákový je opadavá dřevina původem z centrální Asie ( Čína, Mongolsko, Tibet, Nepál ), která tvoří keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody. V těchto oblastech je v lidovém léčitelství i v kosmetice používán odedávna. V Rusku se mu přezdívá “Sibiřský zázrak” anebo “Citronovník Severu”. Není divu – bobule obsahují víc vitaminu C než pomeranč a uvádí se, že jedna jediná bobulka pokryje doporučenou denní dávku tohoto vitaminu. Ruští kosmonauti užívali rakytníkový olej jako ochranu před ozářením.

Latinský název Hippophae rhamnoides svádí k domněnce, že rakytník má něco společného s koněm. A skutečně tomu tak je. To známé „již staří Řekové…“ zde platí, protože podle historických pramenů si již naši antičtí předci všimli, že koně, kteří si pochutnávají na těchto keřích, mají neobvykle lesklou a krásnou srst. Český překlad latinského názvu tak doslova znamená „třpytící se kůň“.

Moderní medicína začíná tuto blahodárnou rostlinu stále více využívat, protože rakytník přispívá k podpoře činnosti imunitního systému.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 29. dub 2022 18:52 #14952

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VITAMIN E - dokončení

NEDOSTATEK VITAMÍNU E
je často spojován s poruchami vstřebávání tuků nebo i s chronickým onemocněním jater. Nedostatek vitamínu E může způsobit neurologické potíže (poruchy nervů, svalů), snížení obranyschopnosti nebo poruchy vaječníků a varlat. U novorozenců může nedostatek vitamínu E vyvolat anémii, která je způsobená zkrácením životnosti červených krvinek.

PŘEDÁVKOVÁNÍ VITAMÍNEM E
V porovnání s jinými vitamíny rozpustnými v tucích je naštěstí vitamín E poměrně málo toxický. Při konzumaci vyšší dávky se může objevit únava nebo v rámci trávení průjem. Pokud jsou vyšší dávky vitamínu E užívány dlouhodobě, může to vést ke zhoršenému vstřebávání důležitého vitamínu D, a tím k poruchám srážlivosti krve.
Vitamín E se nachází v lískových a burských oříšcích, mandlích, bohatá na něj jsou slunečnícová semínka , sója. Také je v másle, mléce, v oleji z pšeničných klíčků, v mase savců. Před všemi vévodí maso hovězí, králík a ryby. A hlavně žloutek a játra. Ovšem vejce doporučují kvůli vitamínu E odborníci jíst celá, tedy i bílek.
Denní dávku nalezneme např. ve 100 g celozrnných sušenek, 473 g čerstvě vařené kapusty nebo 46 g čerstvých lískových ořechů či sladkých mandlí. Při zpracování potravin dochází k snížení obsahu vitaminu E, do mnohých potravin ( např. olejů) se proto uměle přidává.
Za doporučenou denní dávku je považováno 12 mg vitamínu E. Množství je někdy udáváno v mezinárodních jednotkách (IU).

Vynikajícím zdrojem vitamínu E jsou oleje.
Slunečnicový, kokosový, řepkový, lněný, sezamový, olivový nebo třeba olej z pšeničných klíčků. Všechny tyto oleje jsou plné vitaminu E, proto se je zařaďte do svého jídelníčku.
Například jedna polévková lžíce oleje z pšeničných klíčků obsahuje asi 20 miligramů vitaminu E, což představuje 101 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu! Ovšem tady si neodpustím poznámku – tento olej se pohybuje v cenové relaci od 160 do 330 Kč za 250 ml...

V jedné polévkové lžíci olivového oleje najdeme vitaminu E podstatně méně, asi 1,9 miligramu (10 % doporučené denní dávky), i tak se řadí mezi jeho nejlepší zdroje.
Oleje se musí uchováva v tmavých lahvích a uskladňovat v temnu. Vitamín E je totiž, stejně jako všechny antioxidanty, citlivý na světlo.

Věnujme se špenátu. Špenát je plný vitaminů, „éčko“ nevyjímaje. Dopřávejte si jej často, nejlépe v syrovém stavu. V čerstvém stavu, bez vaření, si totiž zachová všechny drahocenné vitaminy.
Ale i vařený špenát se může pochlubit úctyhodnými hodnotami „éčka“, v jednom šálku ho najdeme 3,7 miligramu, tedy asi 19 % doporučené denní dávky. Takže radost by měl i Pepek námořník.

Z ovoce je mango doslova vitaminová bomba, která v sobě skrývá kromě „éčka“ také vitamin A, C a draslík. Jedno mango obsahuje asi 1,8 miligramu vitaminu E, což představuje 9 % doporučené denní dávky.
Kvůli „éčku“ ale nemusíme sahat jen po exotických potravinách. Úctyhodnou hodnotu, a to 1,3 miligramu, což odpovídá 7 % doporučené denní dávky, najdeme i v rajčatech. Pokud jsou ze zahrádky, tak není co dodat...
Vitamín E patří mezi vitaminy, které se nerozpouštějí ve vodě, a tak se při vaření nevyluhují. To je velké plus.

Ale pozor, zničit jej můžete při smažení a pečení!

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 22. dub 2022 15:28 #14928

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Vitamín E

Vitamín E je souhrnné pojmenování přírodních chemických látek, derivátů 6-hydroxychromanu nebo tokolu. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Vitamín E patří k nejdůležitějším antioxidantům. Chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem a zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Nedostatek vitamínu E způsobuje neurologické potíže a snižuje obranyschopnost.
Na vitamín E jsou bohaté oleje z pšeničných klíčků, mléko, máslo, sója, burákové oříšky, saláty a maso.

Mezi vitaminy byl zařazen v roce 1922, a to jako pátý v pořadí, proto si nese označení E. Jedná se o souhrnné pojmenování více látek ( tokoferolů ) s podobným účinkem, kdy nejvýznamnější je už zmíněná ochrana buněk před volnými radikály – vitamin E je totiž důležitým antioxidantem. Bývá také nazýván vitaminem plodnosti nebo lásky. Proč? Už samotné slovo „tokoferol“ je odvozeno z řeckého „tokos“ ( porod nebo potomek ) a „pherein“ ( nésti ).
Má tedy pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk a zvyšuje plodnost. Nachází uplatnění u žen v klimakteriu pro zvýšení účinku hormonální léčby a poruch menstruačního cyklu.

Vitamín E se uplatňuje i při prevenci aterosklerózy. Je prokázán také jeho pozitivní účinek na nervový systém ( využívá se i u Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby ). Chrání před ( s věkem souvisejícím ) poškozením očí (makulární degenerace).

Stejně jako uvitaminu B, ani u toho s označením E se nejedná o jeden jediný vitamin, ale o několik látek. Ty se označují jako tokoferoly a mohou se vyskytovat ve čtyřech různých formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější z nich, tedy látkou s největším antioxidačním účinkem, je alfa tokoferol ( takový skoro alfa-samec ). Tokoferol také optimalizuje využití vitaminu A, urychluje léčení spálenin a snižuje riziko šedého zákalu.
Jako velmi potřebný se vitamin E ukazuje například u kuřáků. Ti jsou ve větší míře ohroženi působením volných radikálů, a tabák zároveň snižuje hladinu vitaminu E.

Významné místo má vitamín E při léčbě kožních potíží jako jsou různé formy vředů, seboroická dermatitida, akné (v kombinaci se selenem ). K lokální aplikaci se používají při léčbě spálenin od slunce. A díky antioxidačnímu účinku se využívá v kosmetickém odvětví. Vitamín E také blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost, omlazuje pleť a vlasy. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Při hojení ran zabraňuje tvorbě hrubých jizev.

Kulturisté, chtějí-li dosáhnout náležitého růstu svalové hmoty, musejí bezpodmínečně zvýšit přijímanou dávku vitamínu E. Ten také zlepšuje svalový výkon a oddaluje moment únavy.

Pokud vás trápí vypadávání nebo řídnutí vlasů, přidejte několik kapek tekutého vitamínu E do vaší vlasové masky nebo kondicionéru předtím než aplikujete na umyté vlasy a neche působit. Vyzkoušet můžete i revitalizující vlasovou masku: smíchejte 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 lžíci medu a 10 kapek vitamínu E. Dobře rozmíchanou směs vetřete do suchých vlasů a nechte 20 minut působit. Poté umyjte běžným šamponem na vlasy. Tohle doporučuje tradiční čínská medicína.

Víte, proč nemají třeba veverky nemoci srdce a infarkt?

Pokračování příště

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 15. dub 2022 16:50 #14908

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VITAMÍN K – III. ČÁST

Trochu teorie:

OSTEOKALCIN ( kostní GLA protein ) je druhá nejčastěji zastoupená bílkovina v kostech ( po kolagenu ). Nachází se i v zubech, v dentinu. Osteokalcin je produkován kostními buňkami osteoblasty. Aby osteokalcin mohl vázat vápník v kostech, musí dojít k jeho karboxylaci. Tato karboxylace je stimulována právě vitamínem K2 a dihydroxyvitamínem D, což je aktivní forma vitamínu D - kalcitriol ( a je porušována lékem warfarin). Osteokalcin byl nalezen vedle kostí také v chrupavkách a měkkých tkáních cév. Výzkumy ukázaly, že zabraňuje kalcifikaci měkkých tkání a chrupavek a zároveň usnadňuje normální růst a zrání kostí.

Funkce osteoklastů, které uvolňují kyselinu rozpouštějící kosti, je hodně důležitá. Důležitá je totiž vyváženost procesů, díky kterým se kostra obnoví během 7-10 let (což se u žen 50-65 let až třikrát zrychlí). Remodelace kostí může zlepšit jejich sílu a opravit defekty.
V krevní plasmě nacházíme osteokalcin karboxylovaný a podkarboxylovaný. Plná karboxylace není reálně u člověka možná, ani žádaná.

Vitamín K2 je rozhodujícím hráčem z pohledu metabolismu vápníku v těle. Pokud tělu dodáváte dostatek vápníku ( třeba doplňky ) a zároveň chybí vitamín K2, tak se zvyšuje riziko kalcifikace tepen. Tím i kardiovaskulární smrti o desítky procent, zvyšuje se riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních potíží. Vitamín K2 společně s vitamínem D zde hrají obrovskou roli.

Co si tedy zapamatovat?
• Existuje několik typů a variant vitamínu K. Pokud se s ním někdy setkáme, je nejdříve nutné si ujasnit, o jakou variantu jde
• Koagulaci ovlivňuje vitamín K1 (a aplikuje se u novorozenců jako prevence )
• Kosti, zuby, srdce a artérie ovlivňuje vitamín K2, tělo umí nejlépe pracovat s variantami MK-7, MK-8 a MK-9
• Pokud někde uvidíte dávkování v mg (tedy tisících µg), jedná se s největší pravděpodobností o variantu MK-4
• V běžné stravě získáváme většinou dostatek vitamínu K1
• Ze současné stravy je poměrně těžké získat dostatek vitamínu K2, zvláště u veganů. Dříve prezentované možnosti doplňování kvašeným zelím, pickels a kimchi se nezdají být dostatečné
• Ideální denní dávka pro dospělého je kolem 100 µg,
• U dětí se ideální dávka pohybuje kolem 1,5 µg/kg/den, pozitivní změny byly testovány u dávek 45 – 50 µg denně u dětí 3-18 let. U dětí do tří let zatím neproběhlo moc studií, je tedy dobré se držet dávkování 1 µg/kg/den.

Vitamín K2 chybí u 90% populace. Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou, ale v současnosti hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2.
Takže pokud jíte „zdravě“ a dáte si místo másla margarín, pokud si dáte polotučné mléko a navíc ještě krabicové, pokud vaříte na oleji místo na sádle, nedáte si vejce a ani zelenou zeleninu, když nejíte masový vývar, maso a vnitřnosti a už vůbec si nedopřejete husí nebo kachní sádlo, tak vitamín K nikdy do sebe nedostanete...
Sáhněte alespoň po nattó kvašené sóji a kvašeném domácím zelí...také sušené švestky, kapusta, špenát.

Je k dostání kombinace K2 a vit. D třeba i v oleji. Tedy sumplementace. A za dobrou cenu.

R/3

Dokončení - v sobotu 23.dubna
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 08. dub 2022 15:50 #14888

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VITAMÍN K2

Vitamín K2 – pokračování:

Vitamín K2 je vitamín rozpustný v tucích – to víme. Původně se mělo za to, že je to jen jedna z variant vitamínu K. Ovšem poslední výzkumy ukázaly, že plní vlastní funkci, a tou je vychytávání vápníku z extracelulárního (mezibuněčného ) prostoru a následně vázání do kostí. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

Pokud by se pořádala soutěž o nejméně známý vitamin, tak náš K2 by určitě byl žhavým kandidátem na vítězství. Jen málo lidí ví, že vůbec nějaký vitamin K existuje, a pak jen ti dobře informovaní si možná vzpomenou, že nějak souvisí se srážlivostí krve. Jenže pozor, vitamin K má dva základní typy. Zatímco pro srážení krve je potřeba vitamin K1, tak K2 je naopak naprosto nezbytný pro pevnost kostí a pro zdraví srdce a cév. Jeho deficit však může vést k řadě dalších onemocnění, a to rakoviny, cukrovky, poruchy růstu zubů či nemocí ledvin. Vědci navíc zjistili, že jeho nedostatek je v populaci velmi častý.

Vitamin K byl objeven v roce 1930 dánským biochemikem Henrikem Damem, na jeho výzkumy navázal Američan Edward A. Doisy, který odhalil chemickou strukturu této látky. Oba společně pak za své úsilí obdrželi v roce 1943 Nobelovu cenu za medicínu.

Ale teprve v roce 1975 byla objevena nezastupitelná role vitaminu K2 v prevenci osteoporózy.
Naše moderní medicína vitamín K v jeho jednotlivých variantách – s výjimkou omezení zvýšené krvácivosti – prakticky ignoruje a soustřeďuje se spíše na léčbu důsledků jeho nedostatku, místo toho, aby se pokusila aktivní informovaností obyvatel tento nedostatek odstranit.

Co může způsobit nedostatek vitamínu K?

• nedostatečnou činnost jater
• sníženou funkčnost nebo nefunkčnost srážlivosti krve pomocí tzv. faktorů srážení krve, a tedy zvýšené riziko nekontrolovatelného krvácení, dále krvácení z nosu a dásní, velmi silné menstruační krvácení, trombózy, vnitřní krvácení, krev v moči a ve stolici, hojnou tvorbu modřin a krevních podlitin, u kojenců život ohrožující krvácení
• nedostatečné vstřebávání vápníku do kostí
• řídnutí kostí – osteoporózu u žen po menopauze a pomalejší obnovou kostí, zubní kazy
• zpomalení/zastavení buněčného růstu a metabolismu buněk cévní stěny
• deformace obličeje
• zhoršení srdeční činnosti (infarkt) a činnosti ledvin
• cukrovku
• neplodnost
• Alzheimerovu chorobu
• křečové žíly
• negativně ovlivňuje hladinu špatného cholesterolu v krvi
• vznik rakoviny prostaty

Dost často se setkávám s tím, že si ženy stěžují na vyšší hladinu cholesterolu, na řídnutí kostí plus zubní problémy a hlavně pak na křečové žíly. Řešení? Velmi jednoduché! Obvodní lékař předepíše a trvá na pravidelném užívání léků se statiny, např. Rosucard ( hrůza pro játra a následek je, že po roce bereme ještě léky na játra a na ledviny...! ). A k tomu předepíše vápník. Následuje cévní chirurgie a operace křečových žil.

Možná by tohle všechno nebylo vůbec potřeba...Stačilo by zjistit hladinu vitamínu K2 a doplnit jej. Za 14 dnů by mohlo být vše v pořádku. Ovšem umíme léčit projevy a důsledky. Nepátráme po příčině...

• Pro naše tělo je nejdůležitější K2, a hlavně jeho podtyp MK-7 produkovaný pomocí uvedených bakterií, ten má pro organismus mimořádný zdravotní význam – zabraňuje totiž vzniku rozsáhlého spektra výše uvedených zdravotních problémů.
• Základní vitamín K2 se vyskytuje v poměrně dostatečném množství v kvalitních potravinách živočišného původu. Ovšem má to velký háček – vyskytuje se v živočišných potravinách pouze od zvířat, která jsou chována ve volném chovu, to znamená, že se pohybují na slunci a mají dostatek zelené pastvy.
• Totéž platí i pro vejce, která u správně chovaných nosnic – z volných výběhů a krmených „zeleným“ – obsahují poměrně významné procento těchto vitamínů.
• V produktech velkochovů, tedy u slepic nebo chovných zvířat, která v průběhu svého života slunce nebo čerstvou trávu prakticky neznají a nevidí, tam nemá cenu tento vitamín hledat, tam vůbec obsažený nebude.

Pokračování v pátek 15.dubna

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 01. dub 2022 16:25 #14862

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VITAMÍN K

Vitamín K je rozpustný v tucích a řadíme k němu K1, K2, K3.

Vitamín K1 ( fylochinon nebo fytonadion ) – je přírodní forma vitamínu K, kterou získáváme z potravin, je ale vyráběný i průmyslově. Používá se jako lék některých stavů spojených s nadměrným krvácením.

Vitamín K2 ( menachinon ) – je vytvářen běžnou bakteriální střevní flórou. Vitamín K2 je přídavkem k vitamínu K1 a pomáhá doplnit celkové potřebné množství vitamínu K.

Vitamín K3 ( menadion ) je syntetická, tedy uměle vyrobená látka. V některých zemích byla používaná jako potravinový doplněk. Menadion je ovšem toxický, a proto se už nepoužívá k léčbě nedostatku vitamínu K a v některých zemích včetně České republiky je dokonce zakázán.

Hlavním úkolem vitamínu K je dohlížet na srážlivost krve, na činnost jater a také pomáhat organismu se vstřebáváním vápníku. Vitamín K tedy reguluje nadměrné krvácení (například z nosu, při úrazech nebo krvácení při menstruaci.. Je ale velmi důležitý i pro kvalitu a vývoj kostí a chrání ledviny i cévy – umí totiž zabraňovat ukládání LDL cholesterolu, tedy toho špatného.

Snížená hladina vitamínu K může vést ke zvýšené krvácivosti a snadné tvorbě modřin, stejně jako k silné menstruaci. Protože se vitamín K podílí na prevenci řídnutí kostí, tak je jeho nedostatek spojován s nižší hustotou kostí, a tím tedy i snadnější tvorbou zlomenin.

Pozor, nadbytek vitamínu K způsobuje hemolýzu ( rozpad a předčasný zánik červených krvinek ). Lidé s tímto problémem mívají anémii, tedy chudokrevnost.

Pokud užíváte léky proti srážlivosti krve a současně jíte hodně potravin bohatých na vitamín K, který podporuje srážlivost krve, měli byste o této skutečnosti informovat svého praktického lékaře.

Nejbohatším zdrojem vitamínu K je zelená a listová zelenina ( brokolice, avokádo, růžičková kapusta, zelí, řepkový olej, koriandr a pažitka ). Najdeme ho i v bramborách, rajčatech a mrkvi, obsahují ho i luštěniny a velké množství vitamínu K obsahují vejce, také maso, zakysané mléčné výrobky, zrající sýry a živočišné tuky ( nejlépe od lokálních dodavatelů – farmářů ).

Doporučená denní dávka vitamínu K je 75 µg (mikrogramů).

Nejlepší zelenina je ta nejzelenější. Tedy špenát, kale, brokolice. Tyto druhy jsou doslova nabité vitamíny, minerály a dalšími látkami, které chrání buňky, podporují imunitní systém a navíc mají minimum kalorií. Ideální množství je jeden až dva hrnky této zeleniny týdně. Dejte si ji v salátech, wrapech nebo sendvičích a můžete ji vpašovat i do smoothie. Pozadu nezůstávají ani zelí, růžičková kapusta nebo květák. Ty jsou bohaté na křemík a mnoho studií prokázalo, že mají výrazné protirakovinné účinky a pomáhají chránit oči před škodlivými slunečními UV paprsky. Tuto zeleninu jezte klidně v množství jeden šálek denně.

A jaká zelenina by neměla být na našem jídelníčku? Ta konzervovaná průmyslově. Většina zakonzervované zeleniny totiž obsahuje příliš velký podíl soli, také cukru a dalších dochucovadel, kterým je lepší se vyhnout. Pokud musíte hledat alternativu, jak skladovat zeleninu na delší čas doma, dejte přednost mražení. Nebo zavařujte. Je to práce, ale uděláte si to podle sebe a víte, co jste tam dali...

Příště K2

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 25. bře 2022 17:38 #14841

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Vitamín D - IV. část (dokončení)

Vitamín D si v posledních letech získal pozornost hlavně jako možná prevence řady civilizačních nemocí, včetně infarktu nebo rakoviny a syndromu vyhoření. Od vypuknutí epidemie nemoci covid-19 se pak jeho popularita ještě zvýšila a zájem o „déčko“ byl v uplynulém období enormní. Ochrání nás vitamin D před koronavirem nebo ne? Některé studie pak ukázaly, že lidé s těžkým průběhem nemoci covid-19 vykazují častěji nižší hladinu vitaminu D v krvi. Objevila se proto doporučení k preventivnímu užívání vitaminu D jako možné prevence infekce nebo alespoň ke zmírnění průběhu onemocnění.

Specialisté došli k závěru, že přinejmenším zatím stále neexistují žádné důkazy, které by podporovaly užívání doplňků s obsahem vitaminu D ke specifické prevenci nebo léčbě covid-19. Také Světová zdravotnická organizace (WHO) a americký Národní institut pro zdraví (NIH) jsou v této otázce opatrné a shodně uvádějí, že nejsou k dispozici dostatečná data k tomu, aby bylo odůvodněné doporučit užívání vitaminu D k prevenci nebo k léčbě nemoci. Proslulá americká klinika Mayo uvádí, že je nutný další výzkum k tomu, aby stanovil, zda vůbec a případně jakou roli může hrát vitamin D nebo jeho nedostatek v prevenci a léčbě infekce koronavirem. Klinika doporučuje se poradit se svým ošetřujícím lékařem, který může také vyšetřit hladinu vitaminu v těle. Tolik odborný tisk...ve spolupráci s farmaceutickými firmami

Pacienti s vysokým krevním tlakem a onemocněním onkologickým mají vždy v krvi nižší hladinu vitamínu D. Ale studie opět neprokázaly souvislost.

Ministerstvo zdravotnictví vzhledem k tomu, že až 75% obyvatelstva má nízkou hladinu vitamínu D ( hodnoty se samozřejmě liší dle studií ) a obzvláště v době koronavirového období je nutné posílit imunitní systém právě dodáním vitamínu D. Takže na jedné straně není souvislost a na druhé straně samo ministerstvo doporučuje. Obyčejný selský rozum – víme, že vitamín D posiluje imunitní systém. A když je imunitní systém silný, tak organismus zvládá infekce a onemocnění daleko lépe. Dokáže bojovat.

Když bychom měli namíchat elixír štěstí a zdraví, pak by byl plný vitamínu D. Účinky vitamínu D na psychickou pohodu a na naše zdraví jsou skoro zázračné. Zlepšuje buněčnou diferenciaci, tím účinně působí jako prevence rakoviny. Kromě toho snižuje záněty, zlepšuje náladu, zmírňuje bolesti svalů a kostí, má vliv na příznivý stav i zubů, je příznivým chráničem proti civilizačním chorobám. Nesmíme zapomenout na to, že se mu říká „antirachitický“. A už naše staré přísloví říká, že kam nechodí slunce, musí chodit lékař...

Nicméně vyšší hladiny vitaminu D v krvi jsou spojeny s nižší mírou infekce virem SARS-CoV-2.
Vyšší hladiny vitaminu D jsou spojeny s nižším rizikem závažného průběhu onemocnění (hospitalizace, intenzivní péče nebo úmrtí).

Intervenční studie (včetně randomizovaných kontrolovaných studií) naznačují, že vitamin D může představovat velmi účinnou léčbu.

Úvaha dle tčm dává za pravdu vitamínu D a jeho síle pro imunitní systém. Cituji MUDr. Petra Hoffmanna:
Každá nemoc je vždy výsledkem zápasu mezi dobrou energií ZHEN QI a škodlivou energií XIE QI. Záleží tedy na síle naší autentické obranné energie (imunitního systému) a na síle škodlivého větru (viru či baktérie). Platí zde více než méně památná slova Luise Pasteura: „Patogen (virus) je ničím, terén je vším!“. VŽDY tedy musí být správný klíč, který zapadne do zámku, čili hořící sirka musí padnout do sena, jinak oheň (a tedy nemoc) nevznikne. A záleží na kvalitě sena, zdali je suché či mokré – v našem případě to suché seno představuje paradoxně vlhko (a horko) v organismu – tedy vhodné podhoubí, jakýsi terén doutnajícího popela, do kterého foukne vítr a rozdmychá oheň… Pokud tedy nemáme v sobě nadměrné horko a vlhko v žaludku, střevech či plicích, tak se s tímto vlažným větrem pouze setkáme a vůbec to nijak nepocítíme (hořící sirka padne na beton). V lehčím případě můžeme se cítit jakoby „ne ve své kůži“, lehce unaveni (jak už to tak na jaře při jarní únavě bývá…) a vše postupně zase časem odezní samo.

Nenechme se zahltit počty mrtvých či nakažených, nenechme se zbytečně děsit různými fake news či hoaxy, používejme zdravý rozum. Strach (obzvláště ten zbytečný) oslabuje, stísňuje a blokuje proudění blahodárné energie Qi – a tu balanci a harmonii potřebujeme, nyní obzvláště - vždyť po každé, i té sebekrutější bouři nakonec vysvitne slunce, tak tedy nebojme se a radujme se!

Na závěr – podívejte se na počty nakažených na JIP a na počet očkovaných a neočkovaných. Už několik dnů je shodný počet a jsou dny, kdy dokonce počet očkovaných byl vyšší...
Ten, kdo se bojí, ten se lépe ovládá.

R/3

----

příští pátek 1. dubna 2022 se zaměříme na VITAMÍN E

----
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 18. bře 2022 17:10 #14820

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Vitamín D – III. část

Je známo jak u lékařů, tak i u „obyčejných“ lidí, že u nás více jak 2/3 obyvatel trpí nedostatkem vitamínu D. Těch slunečných dnů nemáme tolik jako u jižních národů, léto u nás také netrvá nějak dlouho a pak – dva roky karantény? Ne každý může několikrát vyjet ( přesně odletět ) za sluníčkem na Maledivy, na Srí Lanku, do Dominikánské republiky, na Floridu jako ty naše cerebrity, které nám potom posílají fotky a přitom se slzou v oku žádají dotace, protože divadla nehrají tolik, filmový průmysl také omezil, nekonají se mega akce a oni mají/nemají příjem, na který jsou zvyklí...

Vitamin D je pravděpodobně nejdůležitější výživnou látkou, kterou může bez obav doplňovat téměř každý, kdo má na sobě oblečení a nežije v tropech. Jednou z výhod vitamínu D je jeho role v imunitním systému. Má totiž klíčovou roli v signalizaci mezi buňkami. Nízká hladina vitamínu D je spojena se zvýšeným rizikem infekcí. Z jedné metaanalýzy vyplynulo, že suplementace vitamínu D snížila riziko infekce spojené s dýchacími problémy o 50 % u lidí, kteří vitamínu D mají nedostatek (což bývá v naší společnosti bohužel běžné), a o 10 % u lidí, kteří jeho hodnoty mají v normálu.

Problémy s jeho nedostatkem se hodně týkají také lidí v pokročilém věku, protože obecně je schopnost sedmdesátiletého člověka vytvářet vitamín D ze sluníčka o 75 % horší než u člověka dvacetiletého.
Nízká hladina vitamínu D může vést až k insomnii a nekvalitnímu spánku. Jak víme, spánek je jeden ze základních pilířů našeho zdraví a podle toho, jak kvalitně budeme spát, tak kvalitně také budeme bdít a fungovat. Můžeme tedy vitamín D doplňovat, ale ono záleží i na tom, kdy ho doplňujeme.

Opakování je matka moudrosti, takže nízká hladina vitamínu D ovlivní spánek ( neví se přesně, jak spánek ovlivňuje, ale zvýšení hladiny vitamínu D = kvalitní spánek ), imunitu a výkonnost. Vitamín D snižuje riziko spojené s dýchacími problémy, je velice důležitý pro správné fungování imunitního systému, podporuje růst svalů, kostí, ochranu neuronů a metabolismus vápníku.

A také hladina vitamínu D ovlivní i hladinu melatoninu, to si pamatujme...melatonin, který má systematický název 5-methoxy-N-acetyltryptamin, též „hormon spánku“, je hormon, který je produkován především v noci a reguluje chronobiologické rytmy. Hormon je produkován epifýzou a je nejčastěji lokalizován v mozku, v souvisejících neuroorgánech a orgánech pohlavních.

Vitamín D3 ( Vitamin D3, tedy cholekalciferol je nejdůležitější formou vitaminu D ) a vitamín K2 jsou v poslední době hodně diskutované vitaminy. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o nejaktivnější formy vitaminu D a vitaminu K, takže jejich pravidelným užíváním lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než konzumací „obyčejného déčka“ nebo vitaminu K1. Ještě zajímavější je ale souvislost těchto vitaminů s vápníkem.

Oba vitaminy (vitamin D a vitamin K ) patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a tak je nezbytné přijímat je v potravě. V těle jsou zodpovědné za spoustu důležitých úloh, například vitamin D se účastní více než 200 různých procesů.

Vápník je zase nepostradatelný minerál, kterého je v těle přibližně okolo 2 kg. Z toho jasně vyplývá, že jejich přítomnost v organismu nelze brát na lehkou váhu. D3 a K2 souvisí s vápníkem prostřednictvím jeho metabolismu. Konkrétně se synergicky snaží o začlenění vápníku do kostí. Když sníte potravu bohatou na vápník (např. mléčné výrobky, mandle, luštěniny ), tak se strava dostane do střev, odkud se vápník za účasti vitaminu D3 vstřebá do krevního řečiště. Ovšem nadměrné množství vápníku kolujícího v cévách může přispět ke zvápenatění životně důležitých cév, to pak může vést ke vzniku kardiovaskulárních příhod. Pro tělo je tedy v tomto okamžiku naprosto nezbytné dostat vápník z krve až do kostní tkáně.

A právě k tomu slouží náš vitamin K2, který aktivuje enzymy, transportující vápník až do zubů nebo do kostí. Celý tento řetězový proces je obzvlášť důležitý u žen po menopauze, které jsou ohrožené úbytkem vápníku v kostech (osteoporóza). Takže vitamín D3 a K2 je nutné konzumovat společně.

Někteří odborníci se dokonce shodují, že samostatná konzumace vitaminu D3 může mít na cévy neblahý vliv, protože se v krvi začne vápník hromadit a vitamin K2 dodaný potravou na jeho transport do kostní tkáně nestačí. Nedostatkem vitaminu K2 je totiž ohroženo 90 % celé populace! Vitamín K2 se nachází jen v hrstce potravin. Najít ho můžeme například v kysaném zelí, fermentovaném sýru natto, másle a vejcích získaných ze zvířat živených výhradně přirozenou pastvou...


Příště : proč je D3 nejdůležitější

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

VITAMÍNY JAKO CIHLIČKY ŽIVOTA 11. bře 2022 16:41 #14796

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VITAMÍN D II. část

Nedostatek vitaminu D je jedním z důvodů, proč v zimě a na jaře onemocníme chřipkou nebo jinými respiračními onemocněními. Právě v tomto období, kdy se spotřebují zásoby vitaminu D vytvořené díky slunečnímu záření v létě, bývá jeho hladina nejnižší. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitaminu D téměř 90 % naší populace. Nové poznatky o tomto vitaminu ukazují, že jeho nedostatek může mít vážné následky.

Hlavní úlohou vitaminu D je udržování rovnováhy vápníku a fosforu přímým účinkem na střevo, na ledviny a kosti: zvyšuje totiž vstřebávání vápníku v tenkém střevě a ledvinách, ovlivňuje novotvorbu kosti a samozřejmě i její mineralizaci. Vitamin D totiž umožňuje správně fungovat, množit se a rychle reagovat na infekci bílým krvinkám a dalším složkám imunity, které tuto obranu zajišťují. Působí stimulačně na imunitu vrozenou i získanou.

Přirozeným zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Dospělý jedinec dokáže ze slunce získat až 95 % potřebné denní dávky a 5% pak z potravin. Proces vytváření tohoto vitaminu však neprobíhá okamžitě při kontaktu se slunečními paprsky – na slunci je třeba strávit určitou dobu. Hodně samozřejmě záleží na fototypu: světlovlasí jedinci s nízkým fototypem vytvářejí významně více vitaminu D za stejnou dobu než tmavovlasí a lidé s tmavou pletí. A jak už jsem zmínila – opalovací krém s faktorem 50 a více … ??

Protože v Česku máme průměrně jen 62 dnů do roka slunečných, je vám asi jasné, proč máme vitamínu D nedostatek.
Množství vitamínu D v těle můžete snadno zjistit pomocí vyšetření, které dnes nabízí většina laboratoří. Optimální hodnoty jsou 75-1500 nmol/l. Tyto hodnoty ale splňuje jen zhruba 5 % Čechů. Proto bychom měli vitamín D doplňovat alespoň v období od podzimu do konce zimy, kdy je slunečního záření nejméně.
A jak?
• V tabletách: Tablety jsou ideální variantou, pokud chcete mít množství přijímaného vitamínu D pod kontrolou. U kapiček se totiž snadno může stát, že jich nakapete víc, než je předepsaná denní dávka.
• V kapkách: Podávají se hlavně miminkům a dětem, ale i dospělí mohou užívat kapky. Ty se velmi často kombinují s vápníkem, a slouží tak především k podpoře správného růstu kostí.

Ideální je doplňovat vitamín D3 společně s vitamínem K2. Vitamín D3 podporuje právě vstřebávání vápníku, vitamín K2 poté „dopraví“ vápník na správná místa v těle, aby nedocházelo např. ke kalcifikaci cév.

Já už léta užívám VIGANTOL kapky v období od konce října do konce března. A to mám ještě v květnu viditelné opálení, jsem fototyp, který se opaluje velice snadno, bez opalovacích krémů a zatím jsem nikdy v životě nebyla ani do červena. I u moře dva dny nic, používám jen faktor 4, ostatní jsou spálení, já třetí den hnědá.

Vaše skutečná potřeba vitaminu D nemusí vždy souviset s tím, kolik této mikroživiny máte v krvi. Úplně jiný příběh mohou vyprávět vaše geny. Ukazuje se, že rozdíly v naší schopnosti využívat vitamin D mají kořeny v evoluci a že je lze vysledovat až k původním Evropanům. Patřili mezi ně lovci a sběrači z Afriky, kteří měli tmavou pleť, farmáři z Anatolie a kočovníci YAMNAYA z ukrajinských plání, jejichž pleť byla světlejší. Zdá se, že to byla právě barva jejich pokožky, která byla klíčem k potřebě a využití vitaminu D. Lidé se světlejší pokožkou uměli využívat sluneční paprsky k syntéze vitaminu D lépe. To jim s největší pravděpodobností poskytlo silnější imunitní obranu, kterou potřebovali, aby přežili temné a chladné zimní měsíce v severní Evropě.

Ale pozor! Pokud máme v těle nízkou hladinu magnézia, pak není naše tělo během ranních procházek schopno absorbovat vitamin D. Podle nové studie, která byla zveřejněna, zabraňuje nízká hladina hořčíku vstřebávání vitamínu D v těle.

Vitamín D i hořčík (magnézium) jsou důležité pro naše tělesné funkce. Podle klíčových výzkumných studií bylo ukázáno, že jejich absorbování do našeho těla může být vzájemně propojeno. I když je množství živin v těle vzájemně na sobě závislé, mají vitamin D a hořčík zvláštní místo.
A to proto, že zdroje vitaminu D jsou poměrně omezené a jeho pouhá přítomnost v těle se nepočítá, pokud není v aktivní formě! Navíc skoro 50 % lidí trpí nedostatkem hořčíku, což znamená, že vitamín D v těle zůstává neaktivní!

Nezapomeňme - vitamin D je tzv. depotní – to znamená, že játra nasají a postupně uvolňují potřebnou dávku pro tělo i po několik měsíců. Všechny enzymy, které jsou potřebné k metabolismu vitaminu D, vyžadují hořčík. Proto bez hořčíku je vitamin D v těle pouze „uložen“ v neaktivní formě. Takový stav může způsobit cévní zvápenění za nepřítomnosti optimální hladiny hořčíku.

Důležité je chodit ven pravidelně, i když slunce zrovna nesvítí. Čerstvý vzduch a denní světlo jsou zejména pro nás, moderní civilizaci, která víc co víc setrvává v uměle osvětlených místnostech, důležité. Pokožka si navíc bude na sluneční paprsky postupně zvykat. A koneckonců, při pobytu venku máme hned jinou náladu. Když ještě svítí a hřeje sluníčko, tak se cítíme dobře.

Pokračování příště...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Vygenerováno za 0.331 sekund