Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce..

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 21. dub 2023 15:27 #15812

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
DNES TROCHU NETRADIČNĚ „JINÝ KOLÁČ“ Z HROZNŮ JAKO ZÁVĚR O TOMTO OVOCI:

OBRÁCENÝ KOLÁČ

Karamelová vrstva:
80 g máslo, 120 g hnědý cukr, 1 lžíce medu, asi 400 g hrozny

Suchá vrstva:
130 g hladká mouka, 70 g mandlová mouka ( já jsem to vyřešila tím, že jsem vlašské ořechy důkladně pomlela skoro na mouku ), 10 g kypřící prášek a špetka soli

Mokrá část:
70 g rozpuštěné máslo, 120 g kefír nebo bílý jogurt, 20 g vanilkový cukr ( on je to spíše vanilínový, vanilka je drahá ) a 2 vejce

Troubu dát na 180°C.
V pánvi rozpustit karamelovou hmotu BEZ HROZNŮ, kdy z hnědého cukru stačí jen propojení surovin.
Umíchat suchou i mokrou vrstvu a pak je následně spojit. Karamelovou vrstvu je dobré rozetřít do pekáčku. Pokud ztuhla, jen mírně rozehřát a půjde to.
Na karamelovou vrstvu poskládat hroznově kuličky a hrozny zalijte těstem, zarovnejte stěrkou a dejte péct přibližně na 30‒40 minut. Těsto krásně zhnědne.
A teď pozor – ihned po vytažení z trouby obrátit a překlopit třeba na prkénko nebo tác.
Později by to už vyklopit nešlo. Protože je to hodně „plná chuť“, tak je doporučeno podávat tento skoro dezert s trochou kysané smetany...


Ještě jeden recept, který je rychlý a bude se hodit už brzy – začneme se scházet na pohárek, posedět, budeme grilovat.

Tak tedy SALÁT NESALÁT:

Potřebujeme nejlépe hrozny bezsemenné, jarní cibulku, plnotučnou hořčici a tatarskou omáčku, bílý jogurt a pepř. Větší bobule hroznů je vhodné rozkrojit na půlky. Nakrájenou jarní cibulku smícháme s hrozny, přidáme všechny ingredience, ochutíme a opepříme. Necháme vychladit alespoň hodinku.
Neuvádím množství, každý podle svého uvážení. Výhoda tohoto rychlého salátu je, že můžeme zapojit nejen děti, ale i dědy...a hodí se k tomu pečivo, tousty a samozřejmě maso.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 14. dub 2023 17:39 #15798

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
HROZNY

Hrozny..
patří mezi královské ovoce. Najdeme v nich plno vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou nejenom plné chutí, ale také jsou význačné svojí škálou barev od bílé přes zelené až po černou. Nejběžnější je červená odrůda.

ČERVENÉ HROZNY
O červených hroznech je známo, že obsahují dva flavonoidy, a to kvercetin a resveratrol. Kvercetin má silné antioxidační účinky a dokáže bojovat s volnými radikály a chrání tělo před nemocemi. Také snižuje účinky stárnutí. Kromě toho působí jako antihistaminikum, které pomáhá zmírňovat příznaky sezonních alergií. Resveratrol je známý svými protizánětlivými účinky, které zabraňují artritidě a srdečním onemocněním. Resveratrol je přítomný ve slupce vinných hroznů. Proto byste měli jíst hrozny celé nebo jako smoothie. Síla resveratrolu dokáže zpomalit růst nádorů zejména v prsou, ale i žaludku, lymfatickém systému, tlustém střevě či v případech rakoviny kůže. Má protizánětlivé účinky, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, chrání cévy před účinky škodlivého cholesterolu, posiluje imunitu a dokonce zlepšuje stav akné.

Červené hrozny obsahují beta-karoten, hořčík, měď, vápník, železo, mangan, bór, sodík a vitamín K, E a C. Plus vitamin B1, vitamin B6 a niacin.

BÍLÉ HROZNY
Bílé hrozny jsou skvělým pomocníkem pro náš zažívací systém a podporují přirozený proces čištění těla.
Pro nějaké to kilo dolů si dejte si zelené, bílé nebo žluté hrozny. Lépe čistí organismus a vy tím pádem lépe spalujete. Další rada v případě snahy o snížení váhy je ta, že dejte raději přednost odrůdám, ve kterých jsou zrníčka. Obsahují tolik žádanou vlákninu, která nejenom zasytí, ale příznivě působí i na vylučování a rychlost metabolismu.

Doplnění zvláště pro dámy - hroznové víno je skvělým bojovníkem proti celulitidě. Je sladké a velice dobře dostupné v obchodech po celý rok. Vyměňte sladkosti za hrozny. Je sice pravda, že energetický obsah hroznového vína je vysoký (na 100 g až 400 kJ), ale víno má 80 % vody a kromě cukru vlastně prakticky žádný tuk. Působí močopudně a odvádí nadbytečnou vodu. Mimo účinků na celulitidu v hroznech obsažený křemík zpevňuje pokožku a posiluje také vlasy a nehty. Díky vitamínu F zůstane naše pleť mladá a déle pružná.

Pokud vás trápí křeče svalů, dopřejte si hrozny.

Hrozny obsahují antioxidanty lutein a zeaxantin, které neutralizují volné radikály a tím chrání oči před věkem podmíněnou makulární degenerací, zákalem, poškozením sítnice. Astmatikům přináší úlevu v podobě zvlhčení sliznic, takže se jim lépe dýchá.

Aminokyselina alfa-linolenová v zrnkách hroznů snižuje riziko, že vás skolí infarkt nebo vám zvápenatí cévy. Při problémech s vysokým tlakem, ledvinami a otoky si také dopřejte jadérka z hroznů. Hroznová jadérka zpomalují stárnutí buněk, a tedy i pokožku udržují zářivou a bez výrazných vrásek. Udělají dobře unaveným očím i bolavým hemoroidům. Hrozny s jadérky žvýkejte, i když hubnete nebo se právě dostáváte z nemoci.

Z jadérek hroznů se vyrábí jedinečný hroznový olej s účinky podobnými jako hroznová jadérka. Na litr hroznového oleje je nutné vylisovat asi 200 kilo hroznů, to je přibližně 20 kilo jadérek! Tělo si s hroznovým olejem snadno poradí, ať už ho přijme zevnitř nebo zvenčí. Hroznový olej zvenčí zpevňuje pokožku, hydratuje ji, vlasy se po zábalu z hroznového oleje lesknou a jsou jemnější.

A SUŠENÉ ROZINKY? Okamžitý příliv energie a zářivý úsměv...

Jednou za čas tělu prospěje dvoudenní DETOXIKAČNÍ HROZNOVÁ KŮRA.
Během této hroznové diety můžete sníst buď dvě kila hroznů denně nebo 1,5 kila hroznů a litr hroznové šťávy. Přestože jsou hrozny plné vody, na vodu nezapomínejte a vypijte jí alespoň 1,5 litru. Hrozny vás zasytí a dodají energii, rozhýbou střeva, povzbudí ledviny. Připravte se tedy na častější návštěvy toalety. Po dvou dnech však budete o dvě kila lehčí.

Ovšem doporučení je, že se nesmí dělat více jak 4x za rok.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 07. dub 2023 15:55 #15787

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
GRAPEFRUIT II

Grapefruit celkově organismus stimuluje, posiluje koncentraci a vůli. Podporuje imunitu, stimuluje krevní oběh a upravuje nízký krevní tlak. Inhalace silice pomáhá proti bolestem hlavy a v počátečních fázích migrény. Čistí vzduch a velice příjemně voní.

Léčba vůní má bohatou a dlouhodobou tradici. Čich je první ze smyslů, které člověk po narození používá k seznámení s okolním prostředím. Vůně v nás spouští celou řadu emocionálních reakcí. Otisk vůní se ukládá do paměti pevněji než tvar nebo název rostliny. Využití silic v aromaterapii slouží ke zmírnění potíží, ne však k léčbě závažných chorob. Olej je možno používat k inhalaci, koupeli, masáži, do aromalampy. Nikdy ale olej nepoužívejte v nezředěné podobě přímo na pokožku.

POUŽITÍ:
- bolest hlavy, nervozita
- deprese, stres
- pomáhá soustředit se
- posiluje koncentraci a vůli
- zvyšuje imunitu
- upravuje nízký krevní tlak
- respirační problémy, nachlazení

Bylinná tinktura z grapefruitových jader brzdí růst bakterií, virů, plísní a kvasinek. Tradičně jsou semínka grapefruitu využívána ke stimulaci přirozené obranyschopnosti celého organismu. Extrakt z grapefruitových jáder velice dobře přispívá k harmonizaci a stabilizaci žaludečních a střevních potížích.

Neředěný extrakt používejte lokálně při plísni na rukách či nohou. Naředěný jej dobře využijete k dezinfekci pokožky při odřeninách, škrábancích, kožních vyrážkách, pásovém oparu, kousnutí od klíšťat, hmyzích štípnutích, bradavicích a puchýřích. Na akné a nečistou pleť naneste na navlhčený obličej 5 kapek extraktu a vmasírujte. Nechte chvíli působit, pak obličej dobře omyjte a zlehka osušte.

Také v domácnosti má grepový extrakt široké pole působnosti. Hodí se k dezinfekci vody k úklidu či praní, zalévání květin, léčbě plísní u domácích mazlíčků a rostlin, do zvlhčovače k dezinfekci vzduchu nebo do bazénů či saun.

PROTOŽE MÁME VELIKONOCE, TAK RECEPT NA GRAPEFRUITOVÝ RŮŽOVÝ SPRITZ:
¼ grapefruitu
30 ml Aperol
30 ml grapefruitové šťávy
kostky ledu
60 ml Proseco
20 ml tonic bitter lemon
Postup je velice jednoduchý – nakrájet na menší kousky grapefruit, dát do sklenice s kostkami ledu a přidat vše ostatní.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 31. bře 2023 17:00 #15780

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
GRAPEFRIUT

Grapefruit neboli grep má ze všech citrusů nejvíce rozporuplně přijímanou chuť. Jeho hořkost nesedí každému, přitom je ale toto ovoce plné vitamínů a minerálů, které mohou tělo ochránit i před závažnými chorobami. Někdo ho má hodně rád, někomu vůbec nechutná...

Obsahuje vysoké množství vitamínu C, ale také vitamínů B1 a K. Díky tomu zvyšuje obranyschopnost těla, pomáhá předcházet chřipce a nachlazení, podporuje normální funkci mozku a srdce, také práci proteinů zapojených při srážení krve. Zároveň v něm najdeme vitamín P, konkrétně tedy flavonoidy, jde o silné antioxidanty.

Pravidelná a dlouhodobá konzumace grepu nebo grepové šťávy podle výzkumů snižuje také riziko rakoviny plic a žaludku.

Růžový grep má ještě navíc vyšší množství obsahu pektinu, který snižuje hladinu tuků v krvi a je prevencí proti rakovině žaludku, slinivky a střev. Pektin je ve vláknině, která tvoří dužninu grepu a také v bílé vrstvě betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A.

V plodech grepů najdeme i velké množství draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a železa, malé množství sacharidů, také proteiny a limonoidy. Limonoidy jsou základem citrusových plodů, které jsou plné především na limonoid limoten, který tomuto ovoci dává hořkou chuť a má významné protikarcinogenní účinky.

Grepy pomáhají i při zvýšeném výskytu kyseliny močové v lidském těle, který se projevuje v podobě dny, dnové artritidy, ledvinových kamenů apod. Takže vypití sklenice grapefruitové šťávy každý den ráno nalačno stimuluje detoxikační schopnosti organismu, především jater.

Z jader lze získat extrakt, ten pomáhá proti různým druhům bakterií, virů a plísní. Extrakt zklidňuje žaludek i trávící ústrojí, zmírňuje problémy s nadýmáním, průjmem a zácpou. Potlačuje některé infekce dutin, nosohltanu, průdušek, uší i močových cest. Podle posledních zjištění je účinný až proti více než 800 různým druhů bakterií a virů.

Pozor, ne všichni mohou toto ovoce konzumovat bez nebezpečí. Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv. Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali. Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví.

Nežádoucí působení grapefruitové šťávy v kombinaci léky bylo poprvé pozorováno u preparátů, které se užívají pro léčbu vysokého krevního tlaku a kterým se říká blokátory vápníkových kanálů. Zatím největší nežádoucí vliv byl popsán u simvastatinu, to je účinná látka léků snižujících vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Grapefruit má svůj původ na ostrově Barbados v Karibském moři. Z mnoha citrusových plodů jediný grapefruit pochází z amerického kontinentu. Do Evropy se dostal v druhé polovině 17. století, kdy jen přivezl do Anglie z jedné ze svých objevitelských cest kapitán Shaddock. Grepy se původně pěstovaly jen jako okrasné rostliny, plody se začaly konzumovat až v 19. století.
Grapefruity jsou velmi šťavnaté. Původní chuť byla hořkokyselá, šlechtěním se ale podařilo vypěstovat i plody sladší. Nejsladší grepy mají dužinu červenou.

Hořká složka grepů podporuje trávení a chuť k jídlu, zároveň potlačuje chuť na sladké a jeho konzumace se doporučuje při dietách. Protože v plodech obsažené látky snižují hladinu cukru v krvi, je grep vhodný pro diabetiky.

PROTOŽE TEĎ STOUPÁ POČET NACHLAZENÍ, DOPORUČUJI:
Teplý grepový nápoj při nachlazení - v poměru 1 : 1 se smíchá zelený čaj s vymačkanou šťávou z 1 grepu a podle chuti se přidá med. Nápoj se pije horký.
Poznámka – cukr není vhodný

Grep bychom měli konzumovat spíše dopoledne, pokud si jej dáme večer, může způsobit pálení žáhy.


Pokračování příště...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 24. bře 2023 17:33 #15768

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
GOJI (Kustovnice čínská)

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ je keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Její listy mají mandlovitý tvar a květ připomíná nafialovělý kalich s několika korunními cípy. Plody zvané goji mají formu jasně červených bobulí podlouhlého tvaru, které mohou být až 2 centimetry velké.

Goji berry - Lycium chinense, tedy kustovnice ( vyslov go-džž ) se v asijské medicíně využívá přes tisíc let. Tento zázračný keř, jehož červené plody slibují věčné mládí a vitalitu, roste v oblastech severní a západní Číny, Japonska, Jávy a Střední Asie. Má nasládlou chuť a podobá se vzhledem šípku. Po usušení vypadá jako hrozinky. Předepisuje se jako léčivo u mužů, kteří vyčerpali svou energii nadmírou sexu či alkoholu. Dokáže posílit imunitu, zlepšit zrak a paměť, zvýšit energii, stimulovat trávení a činnost střev.

Užívá se denně, doporučení je „alespoň hrst“, a to od Himalájí přes Čínua Koreu.
V tradiční čínské medicíně se používají také mladé listy, které můžete žvýkat, a nebo si z nich připravit odvar. Ten pomáhá při cukrovce, šerosleposti a upravuje i krevní tlak. Z lístků si můžete udělat špenát a použít ho jako přílohu k masu.

Obsahuje 18 druhů aminokyselin, a to včetně esenciálních. Dále přes 20 stopových prvků jako je zinek, selen, železo, měď, vápník. Vitaminy C, E a skupiny B.

Kustovnice obsahuje velké množství řady karotenoidů a specifických proteoglykanových polysacharidů, které tvoří až 30 % váhy sušiny. Dále obsahují polysacharidy, flavonoidy (např. quercetin), volné aminokyseliny, steroidy a organické kyseliny.

Kustovnice má 50x více vitamínu C než pomeranč. A další zajímavost - řadí se mezi rostlinné látky, které působí proti stresu a nespecificky zvyšují psychickou a fyzickou odolnost organismu. Goji také zlepšuje paměť, pomáhá proti nespavosti či utlumuje bolest hlavy.

V čínské medicíně se kustovnice považuje za tonikum, které vyživuje ledviny, játra a zrak. O kustovnici a jejích účincích se zmiňoval i slavný čínský lékař Li Š´-čen, když vysvětloval vyhlášenou dlouhověkost obyvatel vesnice Nan-čchiou, kteří často pili kustovnicové víno.

Ale mohou být i negativní účinky - goji obsahují betain, který snižuje hladinu homocysteinu (ten může přispět ke vzniku srdečních onemocnění, mrtvice, aterosklerózy a onemocnění periferních cév). V těhotenství je však betain nebezpečný – může snižovat funkci ledvin a dalších tělesných systémů. Jsou studie, které uvádějí, že může způsobit dokonce až potrat.

GOJI DŽUS:
1 hrst sušených plodů kustovnice, 250 mlvody, 1 PL medu a ½ citrónu.
Plody Goji nejprve na chvíli namočíme, aby trochu změkly, a pak je rozmixujeme společně s vodou, citronem a medem. Vzniklou směs přecedíme, čímž vznikne sklenice chutného džusu.

Tuto vitaminovou bombu doporučuji v období podzimu a jara jako prevenci nachlazení.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 17. bře 2023 17:25 #15758

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
GRANÁTOVÉ JABLKO – pokračování

KDY NÁM MŮŽE GRANÁTOVÉ JABLKO POMOCI S PREVENCÍ? A studie dokládají, že i při léčbě:
• Veškeré onemocnění srdce a cév
• Poruchy imunity
• Krevní anémie
• Vysoký krevní tlak
• Vysoký cholesterol
• Nadýmání
• Poruchy metabolismu
• Crohnova choroba
• Ulcerózní kolitida
• Veškerá onemocnění jater
• Onemocnění ledvin
• Záněty močového měchýře a močových cest
• Osteoporóza
• Obezita
• Klimakterium
• Frigidita

Další benefity jsou, že pomáhá v boji proti artritidě, také ateroskleróze a rakovině, bakterie a viry se granátového jablka hodně bojí, jejich šance je malá. Zlepšuje paměť a dokonce působí i jako „modrá pilulka“. A v neposlední řadě jde i proti bolestem kloubů.

Jak se do granátového jablka dostat a pohodlně ho jíst? Odřízněte vrchní část se stopkou, přesně odkrojíme místo, které zbylo po květu, a to přibližně s centimetrem slupky a poté plod na několika místech podélně nařízněte. Slupku otevřete. Po odkrojení se vám ukáže něco jako shluky. Rozkrojíte-li jablko opatrně a co nejpřesněji na pětiny a zároveň zachováte jednotlivé shluky, semena pak vypadávají sama.

Když jablka budete skladovat v suchu a tmě, vydrží vám několik měsíců.

Z granátového jablka se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se granátové jablko využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů.

V teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.
Zrníčka chutnají skvěle bez jakékoliv úpravy, vylepší dezerty, zákusky, zmrzliny, müsli, jogurty, pudinky. Připravují se z nich ale především šťávy, sirupy, limonády, smoothie.
Pro všechny své vlastnosti se granátové jablko doporučuje jíst dvakrát týdně.

RECEPT NA ŠERBET – SHRABAT - SORBET
Jablko rozporcujeme a dužninu vyloupeme prsty. Pokud tak učiníme pod vodou, vyplavou blány na povrch a snadno je odstraníme. Pozor! – šťáva barví a špatně se odstraňuje.
4 šálky čerstvě vymačkané šťávy z granátového jablka
250 g krupicového cukru
2-3 lžíce citronové šťávy
2 polévkové lžíce sirupu s příchutí granátového jablka
Do hrnce dejte polovinu šťávy z granátového jablka a cukr. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte zbylou šťávu z granátového jablka, citronovou šťávu a sirup z grenadiny. Směs z granátového jablka dobře promíchejte. Přendejte do vzduchotěsné nádoby a nechte 6 hodin v mrazáku.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 10. bře 2023 14:52 #15738

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
GRANÁTOVÉ JABLKO

Granátové jablko pochází pravděpodobně z ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, odkud bylo rozšířeno do celého světa. Konzumuje se více než pět tisíc let.

Granátové jablko – punica granatum už ve starověké Perské říši, která zahrnovala dnešní Řecko, Turecko, Írán a Irák, nazývali symbolem krásy a síly. Dodnes se pěstuje hlavně ve Středomoří, na Středním východě a v Indii.

Granátové jablko najdeme na samém počátku dějin, alespoň podle Bible. Údajně právě tímto exotickým ovocem poznání svedla Eva Adama, což je ale sporné. Mluví se o něm i v řeckých bájích a už víc jak 3000 let je symbolem plodnosti, úrodnosti, blahobytu, věrnosti a krásy.

Granátová jablka jsou mnohokrát zmiňována v Bibli a jsou od nepaměti i součástí mytologie. Mimo jiné je průzkumníci přinesou Mojžíšovi na důkaz toho, jak úrodná je jejich „země zaslíbená.“ A král Šalamoun si nechá vyrobit svou zlatou korunu podle korunky jablka. Určí, že je Afrodite krásnější než její sokyně, bohyně Athéna a Héra. Musí mu za to ovšem slíbit nejkrásnější ženu na světě. Bájný vzor hrdiny Héraklés krade zlatá granátová jablka ze zahrady Hesperidek a Hádés se snaží zajistit si navždy věrnost manželky Persefony tím, že ji vtiskne jadérka jablka do úst.
Granátovník symbolizuje i čistotu Panny Marie. Jeho plod je symbolem vzkříšení Krista.
Tolik kolem mytologie...

A proč granátové jablko? Grán (latinsky granum) znamená zrnko. Název pochází z arabštiny a užívá se pro drobnou váhovou jednotku, zejména pro drahé kovy. Granatus dalo základ slovu hranatý, na základě podobnosti se seschlým granátovým jablkem. Podle struktury granátového jablka byla pojmenována tříštivá střela „granát“ v mnoha jazycích.

Plody granátového jablka jsou až 12 cm velké a mají zakulacený tvar. Poznámka – při procházce na trhu ve staré části Jeruzaléma jsem obdivovala velikost granátových jablek a barvy. Velikost 15 cm nebyla výjimkou...! Pod slupkou, která je žlutooranžová až tmavě červená, se nachází šest až dvanáct pouzder, v nich se - v rosolovitém míšku - nachází četná semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Celkový počet zrnek v jablku byl oblíbenou součástí legend. Arméni tvrdí, že granátové jablko se dělí na dvanáct dílů jako rok na dvanáct měsíců, což má symbolizovat boží přízeň a zajištění potravy na celý rok. Židé se svým vřelým vztahem k symbolice jdou ještě dál a tvrdí, že v granátovém jablku je 613 jadérek. Právě tolik totiž zákon stanovuje příkazů a zákazů.

Konzumuje se pouze dužina, slupka granátového jablka je totiž velmi tvrdá a takřka nepoživatelná. Plody rostou na stromě, který je vysoký pět až osm metrů a může být i několik set let starý.

Skupina plodů nazývaná superovoce, do které se granátové jablko řadí, je asi nejznámější tím, že má silné antioxidační účinky. To znamená, že obsahují látky zvané antioxidanty, tady konkrétně punicalagin. Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Do těla se dostanou buď z vnějšího prostředí, jako například znečištění, UV záření a cigaretový kouř. Tělo si je ale také samo vytváří jako součást normálního metabolického procesu. Konzumace granátových jablek proto snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení.

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B (B1, B2 a B3) a C, v menší míře pak i vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin.

Od září do února mají granátová jablka sezonu, pak je najdeme i u nás v supermarketech. Pěkně zralé granátové jablko má hladkou červenožlutou nebo temně rudou slupku. Plody se silně vysušenou a hranatou slupkou jsou už přezrálé a jádra jsou pravděpodobně tvrdá a suchá. Doma při pokojové teplotě vydrží granátová jablka asi týden, v ledničce až měsíc. Načaté plody byste měli uchovávat v ledničce.

Je dobré vědět na co si dát pozor a použít při jeho výběru jednoduché pravidlo. Na kvalitu a chuť dužiny nemá příliš vliv vzhled slupky (barva může být světlejší i tmavší, povrchové vady nebo skvrny nevadí a ani tvrdost slupky nerozhoduje). Nejdůležitější je hmotnost plodu. Pokud je ovoce těžší než by kupující odhadl přiměřeně k jeho velikosti, jedná se o kvalitní kus.


Pokračování příště...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 03. bře 2023 16:03 #15725

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
FAZOLE III

Jak víme, zelené fazolky patří mezi lahůdkovou zeleninu, ale fazole sušené už náleží k
luštěninám. Ne všechno, co dnes pokládáme za fazole, k nám připlulo z Ameriky. Touto cestou se k nám dostala pouze ta část, která náleží k druhu Phasolus. Fazole z rodu Vigna (mungo, adzuki) mají původ až v Asii. Ať už jsou odkudkoliv, důležité je, že jsou nejen chutné, ale hlavně velice zdravé.

Ovšem fazole způsobují nadýmání. Tento nepříjemný projev můžeme vhodnou úpravou značně eliminovat. Důležité je fazole dostatečně namočit do vody, nejlépe přes noc. Vodu je pak nutné před vařením vyměnit, protože se v ní částečně vylouhovaly látky, které nadýmání způsobují. K ochucení fazolí nebo celého fazolového pokrmu použijte česnek, mátu, bazalku, majoránku, kmín, šalvěj a své oblíbené bylinky a koření.

Zajímavosti:
Jeden šálek vařených bílých fazolí obsahuje 19 gramů vlákniny. A co to znamená pro redukční dietu? Vláknina naplní žaludek, takže člověku rychle dodá pocit sytosti. Fazole mají jen minimum tuku, složeného hlavně z nenasycených mastných kyselin. Lze z nich bez tuku načerpat i dostatek bílkovin. Jde tedy o potravinu, která poměrem nutričních látek patří mezi nejzdravější. Škoda, že se u nás ročně konzumují na osobu jen dva kilogramy. Podle zdravotních expertů bychom jich měli sníst dvacet kilogramů.
...sv. Jeroným zakazoval fazole podávat v ženských klášterech, neboť prý „…působí lechtání v rozkroku“. Mluvil zcela jistě z vlastní zkušenosti, on totiž žil dlouho jako poustevník a bojoval s tělesným pokušením. Ctihodný světec se možná ani moc nemýlil. Fazole obsahují velké množství zinku a ten je, jak známo, nezbytný pro správný vývoj rozmnožovacího ústrojí v dospívání, v letech pozdějších pak i pro tvorbu spermií. Jeho nedostatek může vést až k neplodnosti a impotenci.

RECEPTY:

Pikantní polévka z černých fazolí
Potřebujeme 2 hrnky uvařených černých fazolí, zeleninový vývar asi 750 ml, červená paprika, 1 cibule, mrkev, 2 stonky řapíkatý celer, 3 stroužky česneku, 3 PL rajčatové pyré, 2 bobkové listy, 2 papričky jalapeňo, 2 lžičky mletá paprika, 2 lžičky mletý římský kmín, trocha kurkumy a koriandru, sůl, pepř a asi 2 PL olivový olej.
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mrkev, papriku, řapíkatý celer, papričky (vše nakrájené na drobné kousky ). Po několika minutách vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list a v troše zeleninového vývaru rozmíchanou mletou papriku. Přidáme veškeré koření a asi minutu povaříme. Přilijeme zeleninový vývar. Teď je chvíle přidat fazole. Vaříme asi 20 minut.
A na závěr taková malá finta – asi 1/3 vývaru odebereme a rozmixujeme. Tuto rozmixovanou část vrátíme do polévky, podle chuti opepříme, osolíme, přidáme i čerstvý koriandr a na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany.

Fazolové brownies
•konzerva (425ml) sterilovaných červených fazolí ve slaném nálevu (je třeba proprat!)
•70g kakaa
•70g ovesných vloček (rozdrcených na mouku, stačí rozmixovat)
•špetka mořské soli (není podmínkou)
•½ lžičky kypřicího prášku
•60g javorového sirupu (může být i med)
•30g olivového oleje (popřípadě kokosového) a je možné přidat i kousky čokolády a třeba i nasekaných mandlí.
Nejdříve je nutné předehřát troubu na 170°C. Následně všechny ingredience (vyjma kousků čokolády) smíchejte v mixéru dohladka. Pokud chcete, přidejte kousky čokolády.
Připravte si malou formu (průměru cca 18–20 cm). Nalijte těsto do formy a rozprostřete.
Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Pomocí špejle zjistíme, zda je upečeno.
Po vyjmutí z trouby nechte brownies zchladnout a pak je dejte alespoň na hodinu do lednice.
Zkoušela jsem směs dát do formy na muffiny a po vychladnutí jsem každý pocákala čokoládou...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 24. úno 2023 16:38 #15713

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ZELENÉ FAZOLKY II

Jen trocha opakování: Zelené fazolky jsou v podstatě nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují s obalem. Všechny fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Zelené fazolky navíc obsahují i spoustu vitamínu C a kyselinu listovou. A také spoustu vlákniny a bílkovin, díky nim dokážeme udržet pozornost a nejsme nervózní. Pozor! Konzumovat by se ale neměly v syrovém stavu, protože by mohly způsobit otravu. Doporučení - v obchodě vybírejte ty, které při zlomení lusknou a nahlas prasknou. Aby si fazolky při tepelné úpravě ponechaly zelenou barvu, blanšírujte je. Spařte je horkou osolenou vodou a poté je ihned zchlaďte vodou ledovou.

A na níže uvedené recepty se dají použít i fazolky ve sladkokyselém nálevu. Ovšem není nad čerstvě utržené na své zahradě...


ZELENÉ FAZOLKY NA MÁSLE SE ŠUNKOU

potřebujeme: 400g zelené fazolové lusky, asi 170 g šunka nebo šunkový salám ( vynikající je i anglická ), česnek, máslo, tymián, bazalka a majoránka, 2 kostky slepičí bujón, chilli paprička – nemusí být

Připravené fazolky dáme do vroucí vody s 1 kostkou bujónu a necháme asi 5 minut povařit – do změknutí. Scedíme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme fazolky, na nudličky nakrájenou šunku, nadrobno nakrájenou papričku a nadrobenou 1 kostku bujónu. Za stálého míchání asi 5 minut restujeme. Na závěr přidáme nasekaný tymián a česnek. Podáváme jako přílohu nebo jako lehké hlavní jídlo.

PIKANTNÍ ZELENÉ FAZOLKY

potřebujeme 2 PL olej, 1 lžíce sůl, 20 dkg anglická slanina, 3 PL sójová omáčka, 70 dkg zelené fazolky, 20 dkg kladenská pečeně, 1 chilli paprička a 2 stroužky česneku, 1 dl bílý vermut

Zelené fazolky očistíme, větší pokrájíme a vložíme do slané vroucí vody. Pro osolení dáme do vody lžíci soli. Vaříme je skoro doměkka.
Mezitím si na oleji ( já tady používám olivový nebo nahradím máslem ) osmahneme na proužky nakrájenou anglickou slaninu. Přidám polovinu šunky nebo kladenky a uvařené fazolky. Pak i třeba mletý zázvor, mletý pepř a osolíme. Dále doplníme sójovou omáčku a vermutem. Pikantní zelené fazolky necháme krátce přejít varem, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, až sýr zezlátne.
Pikantní zelené fazolky podáváme s vařenými brambory. Vynikající je ta opražená slanina.

A na závěr něco sladkého:
fazolové brownies ze sterilovaných konzervovaných červených fazolí – příště

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 17. úno 2023 15:57 #15700

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
FAZOLE,

nejprve zelené:

Zelené fazolky jsou nezralými lusky až 130 různých druhů fazolí. Mají protáhlý štíhlý tvar se zřetelnou podélnou spárou, takovým jako švem, na koncích jsou zašpičatělé. Jsou různých velikostí – od malých tenkých, které jsou dlouhé asi 8 cm, jsou tenké a mají velmi jemnou a příjemnou chuť, až po druhy dlouhé do 20 cm. Barva může být zelenobílá, světlezelená až tmavší zelená. Mají zeleninovou nasládlou chuť, která lehce připomíná hrášek.

Zelené fazole jsou zeleninou, která tu je s námi vlastně několik tisíciletí. Pěstovaly se v Jižní Americe, v Mexiku a díky koloniím se dostaly do Evropy. V Číně se jim kvůli jejich celoroční dostupnosti říká také fazole čtvero ročních období.

Co obsahují zelené fazolky?
Kromě vitamínu A také vitamín B1, B2, B6, vitamín C a vitamín E. Také vápník, železo, draslík, hořčík a sodík.
Co nich v krátkosti napsat? Jsou nedoceněné! Jak a čím nás mohou překvapit? Jsou plné antioxidantů a nezbytných živin. Tělu dodají kromě již zmíněného i vlákninu, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny. Vařené poskytují řadu výhod, které jsou dobré pro tělo i pro duši.

Několik studií spojilo zvýšenou spotřebu zelených fazolek s prevencí výskytu polypů v tlustém střevě. Zelené fazole bohaté na vlákninu totiž zároveň pomáhají udržet trávicí systém v chodu a snižují tlak na střevní trakt. Všechny tyto prospěšné faktory se ukázaly jako účinné při prevenci rakoviny tlustého střeva a trávení.

Pomáhají také při regulaci cukrovky. Výsledky studií hovoří jasně. Fazolky mají hypoglykemický účinek, takže pomáhají pacientům s diabetem. Karotenoidy obsažené v zelených fazolkách pozitivně ovlivňují zrak, společně pracují na snížení pravděpodobnosti makulární degenerace. Spojení vápníku a vitamínu K je nezbytné pro zdraví kostí. Zelené fazole bojují proti volným radikálům a podporují imunitní systém. Zelené fazolky jsou bohaté na vlákninu, která snižuje množství cholesterolu v těle snížením jeho reabsorpce prostřednictvím žlučových kyselin. To znamená, že pravidelná konzumace zelených fazolek pomáhá udržovat srdce zdravé.

Máte zelené fazolky na talíři alespoň 2x týdně? Zřejmě ne.

A co asi nevíme - nevyhazujte lusky! Z lusků (bez semen) Španělé a Portugalci připravovali nápoj proti melancholii i pro uklidnění trávicí trubice. Takový nápoj působil příznivě při zadržování vody vtěle, čímž dokázal snížit tlak krve.

POZOR! Zelené fazolky (a fazole vůbec) se nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny, které by způsobily otravu.

Doporučení - před úpravou fazolky spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování.


Příště recepty a zajímavosti

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.185 sekund