Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ZDRAVÁ VÝŽIVA - co je a není pravda..

ZDRAVÁ VÝŽIVA - co je a není pravda.. 31. pro 2022 04:06 #15591

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
Co je a není pravda ohledně zdravé výživy

1.) musíme jíst více bílkovin
To je ale pro většinu lidí naprosto nevhodné doporučení. Proč? Protože v rozvinutých zemích jí většina lidí až příliš mnoho bílkovin (proteinů). Většina námi konzumovaných bílkovin je živočišného původu a živočišné bílkoviny jsou klíčovým faktorem při vzniku a rozvoji obezity, onemocnění srdce, rakoviny a diabetu II. typu – to jsou hlavní důvody, proč lidé chodí k lékaři...Nejlibovějším a nejčistějším zdrojem bílkovin jsou fazole a ostatní luštěniny – v nich do sebe dostáváte méně než 5 % kalorií z tuků, a navíc neobsahují cholesterol, hormony či antibiotika.
2.) musíme snížit příjem sacharidů
Lidé s nadváhou se spolehlivě zbavují přebytečných kilogramů nejlépe tak, že se soustředí na rostlinnou stravu. Ta je přirozeně bohatá na sacharidy a vlákninu. Ve skutečnosti z odborných studií vyplývá, že lidé na čistě rostlinné stravě mají v porovnání s ostatními stravovacími návyky nejzdravější tělesnou hmotnost. Oproti tomu všežravci mají nejvyšší pravděpodobnost nadváhy. V oblastech, kde se lidé dožívají zvláště vysokého věku, tzv. „modrých zónách“, je opět charakteristické, že je místní strava bohatá především na sacharidy. Rozsáhlé, přísně vědecké studie potvrzují, že lidé konzumující stravu bohatou na sacharidy mají tendenci mít nejnižší výskyt srdečních onemocnění, obezity a cukrovky druhého typu. Je třeba mít na paměti, že ale nejsou sacharidy jako sacharidy. Rafinované, vysoce průmyslově zpracované obilniny ( jako například bílá mouka, těstoviny, sušenky a většina běžných cereálií ) mohou zvyšovat hladinu triglyceridů, podporovat růst tělesné hmotnosti, zvyšovat hladinu krevního cukrua také zvyšovat riziko vzniku srdečních onemocnění.
3.) kvůli zdravým kostem pijte hodně mléka
Udržet si zdravé kosti je přitom daleko složitější než jen zajistit si dostatečný přísun vápníku ve stravě. Nezbytné jsou i další živiny jako třeba vitamin K a D. Záleží to i na řadě faktorům životního stylu, například fyzické aktivitě, pobytu na slunci, kouření a konzumaci alkoholu. Kravské mléko a výrobky z něj navíc přirozeně obsahují samičí hormony a také antibiotika, nasycené tuky a cholesterol. Obsahují tedy látky, které našemu organismu rozhodně nesvědčí. Mléčné výrobky mají prokazatelnou souvislost s rakovinou prostaty, s oběhového systému a také s předčasným úmrtím.
Mnohem lepší volba je přijímat vápník z kapusty, brokolice, čínského zelí, které jsou mimo to bohaté i na vitamin K, vlákninu a řadu dalších živin.
4.) pro hubnutí je nutno počítat kalorie
Tady je to jednak náročné psychicky a navíc - nastoupí vždy jojo efekt.
5.) jídlo 5x denně
Je to individální, každému vyhovuje něco jiného. Najdi si to nejlepší.
6.) po 18. hodině je jíst zakázáno
Tady platí, že rozhoduje čas, kdy se ukládáme ke spánku a jaké aktivity máme před spaním. Doporučení = poslední jídlo 3 hodiny před spaním a rozhodně neuléhat s kručícím žaludkem. Raději malou svačinku.



Příčina našich nemocí je většinou strava a životní styl.
S koncem tohoto roku přeji hodně zdraví a především zdravý rozum...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.122 sekund