Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Světová válka "prvá"

Světová válka "prvá" 30. srp 2022 17:37 #15292

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
TÁTOVA VÁLKA

26. 8. 2022

Jak napsat ve 20 letech závěť? Proč je výbuch granátu osvobozující? Je možné poslat z bojiště do Náchoda vagón čokolády? Každý voják prožívá svou osobní válku, s útrapami, zraněním, odvahou a strachem.

A já nebudu psát o hrdinských činech svého otce, možná ani žádné nebyly. Napíšu hlavně to, co jsem si přečetl v jeho deníku. V deníku z italské fronty první světové války.

www.i60.cz/clanek/detail/31090/tatova-valka

r/2
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 12. lis 2021 17:04 #14367

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
FOTO: Barevné svědectví po 103 letech. Podívejte se na fotografie z 1. světové války

Z 1. světové války, válečného konfliktu, který je považován za jeden z nejkrvavějších v lidských dějinách, se dochovala řada fotografií. V dnešní době už je možné převést obrazy, které byly původně černobílé, do barevné podoby, která vám umožní si lépe představit, jak to v tomto období lidských dějin vypadalo.

www.novinky.cz/historie/clanek/foto-bare...1215&dop_id=40377785

Zdroj: novinky.cz
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 24. lis 2020 05:41 #12465

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Zpět za generálem Šnejdárkem.

V podvečer 28.října 2012 byl na vrcholu hory Poledni v Bystřici nad Olší odhalen členy Čs.obce legionářské nový pomník generála Josefa Šnejdárka - pojatý jako mohyla české státnosti.

Proti zhotovení pomníku předem protestovali představitelé Kongresu Poláků v České republice, dokonce ve svých novinových článcích označili Šnejdárka za symbol pokoření polského národa. proti pomníku vystoupili i další představitelé polské menšiny v ČR.

Posléze byl Šnejdárkův pomník poničen vandaly (nevypátranými), způsobem, že z něj zbylo jen kus kamene. Kámen byl pomalován červenou barvou, namalován na něj obrácený hákový kříž se šibenicí, srp a kladivo, zezadu napsáno: "Fašismus neprojde " /zdroj: článek Z.Macoška/.

Kdo byl generál Josef Šnejdárek?

- patřil mezi první generály po vzniku republiky

- přivedl do Československa francouzské legionáře

- byl mezi OSOBNOSTMI stabilizující poměry v nové republice

- VOJÁK/ BOJOVÁK v obou válkách bezpočtukrát zraněn

- 1.světová válka: voják Rakouska Uherska, voják Francie, důstojník Cizinecké legie

- 1919- velitel vojenského inspektorátu v Moravské Ostravě

- velitel operačního seskupení bojujících proti odtržení Těšínska

- zabezpečil, jako velitel hranice Československa na východním Slovensku

- velel divizím Velké Prahy, Košic, Bratislavy

Spí svůj věčný sen VOJÁKA,RVÁČE,GENERÁLA na hřbitově v Napajedlích / Napajedlech - jihovýchodní Morava... (vzdáváme mu zde, ÚCTU...)

R/4 - redaktorka Alena Juřicová- použit článek Paní Milady Pískové Generál Šnejdárek-aktuálně.
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 25. čec 2020 12:29 #12003

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Před 140 lety se narodil M. R. Štefánik

www.mocr.army.cz/informacni-servis/zprav...-r--stefanik-222619/

R/2
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 25. pro 2019 06:06 #11058

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VÁNOČNÍ ZÁZRAK: UDÁLOST ZE ZÁKOPŮ PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY, UŽ SE NIKDY NEZOPAKOVALA

Když se na druhé straně bojiště ze zákopu vytyčil nápis Veselé Vánoce, byli spojenci zmatení. Psal se rok 1914, Velká válka vstoupila do pátého měsíce zuřivých bojů a konec byl v nedohlednu. Příchozí svátky nejenom přerušily válečnou atmosféru, ale na prchavý okamžik stmelily vojáky z obou stran. Společně zpívali koledy a vyměňovali si drobné dárky.

NEKONEČNÉ VÁLČENÍ
První světová válka, započatá 28. července 1914, měla podle prognóz trvat jen krátce. Nikdo netušil, že se protáhne na dlouhé čtyři roky.

Deprese a tíživá atmosféra, zdálo se, že nenabude konce. A pak nastal Štědrý den. Pro spojence jen další obyčejný den v zákopu, Němci, na druhou stranu, se rozhodli uvolnit atmosféru a Vánoce přece jen oslavit.

Stromky s hořícími svíčkami se objevovaly na předprsních zákopů. Ze zákopů se pozvolna objevovaly cedule Veselé Vánoce ve třech jazycích, němečtí vojáci na své nepřátele pokřikovali: „My střílet nebudeme, vy taky ne!“
Poté se bojištěm rozlévala melodie tradičních vánočních koled a spojenci vytušili, že se opravdu nemají čeho bát.

KOLEDY, DÁRKY I PŘÁTELSKÝ FOTBAL
O zázraku Svaté noci napsal Michael Jürgs knihu Malý mír ve Velké válce, kde popisuje nejenom okamžiky svátečních oslav, ale také zdůvodňuje, jak se taková nevšední událost mohla ve víru války vůbec odehrát.

Za všechno mohly hlavně emoce a psychická vytíženost. Spousta vojáků měla děti a vzpomínala na svátky strávené v rodinném kruhu, mladší generace nebyla omámena nenávistí k nepříteli a přála se dožít příměří.

Spojenecká a nepřátelská vojska společně zpívala koledy, vyprávěla si historky, a došlo i na výměnu drobných dárků. Obdarovali se třeba balíčkem cigaret nebo lahvinkou alkoholu. Vyměňovali si konzervy s jídlem, sušenky, ale i prášky na vši, protože obě strany doufaly, že ta druhá má účinnější.“ Jeden z příběhu vypráví, že si Britové a Němci zahráli kopanou.

NÁVRAT DO REALITY
Příměří trvalo déle, než si mohli přát. Na Boží hod se obě fronty domluvily, že pohřbí padlé muže, to vše za doprovodu vánočních písní. Vojáci se také připojili k probíhající vánoční mši a společně se pomodlili.

Mír nakonec přetrval až do Nového roku. Poté se obě strany vrátily do zákopů a pokračovaly v zabíjení.

Zázrak Svaté noci se už nikdy neopakoval.

Zdroj: dotyk.cz
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 17. pro 2019 17:17 #11034

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
BOJOVÉ PLYNY SE V 1. SVĚTOVÉ UKÁZALY JAKO SLEPÁ ULIČKA

Užití bojových plynů nebylo na počátku 20. století ničím novým. Otravné prostředky válečníci nasazují od starověku, ale měřítka první světové války a její průmyslový charakter spolu se statičností fronty vytvořily podmínky, díky nimž se tento pokus, jak nepřítele napadnout a minimalizovat vlastní ztráty, zapisuje do historie jako specifická kapitola.

Byly vyvinuty první plynové masky. Britové použili chlór poprvé 25. září 1915, ale neuspěli. Kromě dalších problémů se změnil vítr a množství plynu zůstalo v zemi nikoho, případně se vrátilo do britských zákopů. Ne všechen se podařilo vypustit, a následná německá dělostřelecká odpověď uložené kanystry rozbila a v kombinaci s primitivními a nevhodnými maskami způsobil vlastní plyn další ztráty ve vlastních řadách.

Nepříliš efektivní chlór nahradil Francouzi nově vyvinutý bojový plyn - fosgen, bezbarvý a obtížně detekovatelný. Jednou z nevýhod fosgenu byl pozdní nástup účinků. Oběti byly schopné ještě hodiny po útoku klást efektivní odpor. Během prvního nasazení, opět nedaleko Ypres, bylo užito 19. prosince 1915 88 tun, jež způsobily Němcům ztráty přes 1.000 mužů, z toho 69 zemřelo. Směs fosgenu a chlóru užívaly nadále obě strany.

Nejúčinnějším bojovým plynem nasazeným ve velkém množství byl ovšem hořčičný plyn, později nazvaný Francouzi YPERITE. Ve velkých koncentracích může způsobovat smrt (zasažený může umírat týdny), ale efektivně vyřazuje
V letech 1917 a 1918 provedli spojenci více plynových útoků než Němci.

Během války je odhadováno bezmála 100 tisíc plynem zabitých vojáků, a dalších 1230000 zasažených. Přes značný psychologický efekt a hrůzné důsledky pro zasažené se bojové plyny rozhodně neukázaly být efektivní zbraní, která by pomohla překonat v rámci zákopové války převahu defenzívy nad ofenzívou.



Redakčně kráceno

Zdroj: securitymagazin.cz
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 14. lis 2019 15:32 #10869

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Seriál: Před 100 lety

ROK PO VZNIKU ČESKOSLOVENSKA STÁLE ZŮSTÁVALY TISÍCE LEGIONÁŘŮ NA SIBIŘI

Od konce Velké války uplynul téměř rok, Československo už první narozeniny oslavilo a na Sibiři dál „trčely“ desetitisíce československých legionářů. O tom, jak se měli vracet, pojednává další díl seriálu Před 100 lety.

vod.idnes.cz/a/1911/06/VF191106_145331_flv_middle_vojt.mp4

Zdroj: technet/idnes.cz
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 30. zář 2019 19:09 #10644

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
První světová válka v barvě. Unikátní kolorované fotky přibližují drsný život na frontě..

www.reflex.cz/galerie/fotogalerie/76424/...na-fronte?foto=multi
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 23. zář 2019 18:14 #10598

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
VE DVANÁCTI DO ZÁKOPŮ. PŘÍBĚH NEJMLADŠÍHO VOJÁKA PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY

Trvalo téměř sto let, než byly zcela náhodně objeveny vzácné zažloutlé dokumenty, které odhalily tajemství jedné rodiny a mimořádný příběh Sidneyho Lewise.

Je srpen 1915. Sidney Lewis je na prázdninách. Válka zuří už rok a Velká Británie nutně potřebuje muže pro svou armádu, složenou tehdy z dobrovolníků. Mladý Sidney, jemuž bylo teprve dvanáct let, se přes svůj věk pokusil o štěstí.

V té době byli chlapci nadšenými vlastenci. Byl tu i velký tlak ze strany rodin, přátel a společnosti vůbec, aby přispěli k obraně vlasti.

Odhaduje, že za první světové války bojovalo v britské armádě na 250 000 nezletilců. Rodiny byly tehdy přesvědčeny, že jejich děti zůstanou v Británii. Oficiální věk pro nasazení v zahraničí byl devatenáct let.

Sidneymu Lewisovi se podařilo nechat se najmout v Kingstonu na jihu Londýna. Jeho matka ani nevěděla, kam zmizel, říká Colin Lewis, jeho jediný syn, který zdědil statnou postavu po otci.

Lewisův podvod vyšel najevo až v létě 1916, kdy jeden voják na dovolené Sidneyho matce oznámil, že její syn bojuje se 106. kulometnou rotou na Sommě. Vyděšená matka okamžitě psala válečné kanceláři, aby dosáhla synova propuštění a návratu.
Armáda odpověděla 24. srpna 1916, že byla učiněna příslušná opatření a že se chlapec velmi brzy vrátí.

Tyto dokumenty objevil syn před deseti lety, když zemřel jeho strýc, který je pečlivě uchovával. "Můj otec se samozřejmě zmínil, že bojoval za první světové války, ale já jsem si myslel, že přehání, protože byl tehdy velmi mladý. Pak už o tom nemluvil.

War Imperial Museum koncem roku 2014 potvrdilo pravost dokumentů a prohlásilo Sidneyho Lewise za nejmladšího britského vojáka první světové války.

U příležitosti stého výročí první světové války se Lewisovi dostalo posmrtně uznání. A také velkého obdivu jeho syna, který objevil pravdu o svém otci až desítky let po jeho smrti, v roce 1969.

Zdroj:ihned.cz
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

Světová válka "prvá" 22. dub 2019 18:29 #9764

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ESO VŠECH ES - Nejúspěšnější pilot Velké války.

Před 101 lety, 21.dubna 2018 zemřel RED BARON - Manfred von Richthofen

Narodil se 2. května 1892 ve Vratislavi

Svoji vojenskou kariéru začal už v roce 1909. V roce 1911 vstoupil do pruského hulánského regimentu cara Alexandra III. Už před první světovou válkou dosáhl hodnosti poručíka. V roce 1915 přestoupil k letectvu. Zde se stal žákem Oswalda Boelcke, skvělého německého pilota.

Na konci roku 1916 měl Richtohofen na svém kontě už 15 nepřátelských letadel včetně britského esa Majora Lanoe Hawkera. Příští rok překonal veškerá letecká esa na obou stranách fronty a začal používat rudý trojplošník Fokker. Přestože tento stroj používal pouhých 8 měsíců své kariéry, je s ním trvale spojován a díky němu získal anglickou přezdívku Red Baron.

21. dubna 1918 se v té době 25 letý Richthofen dostal hluboko nad spojenecké území, když pronásledoval britský letoun. Podle jedné verze Rudý baron letěl nízko nad zemí, když se australskému střelci podařilo střelit ho do hrudníku a Richthofenovo letadlo pak havarovalo na poli u cesty z Corbie do Bray. Druhá verze příběhu o konci slavného pilota hovoří o tom, že byl sestřelen kanadským pilotem A. Roy Brownem z RAF.

Britští vojáci vyprostili z trosek letadla Richthofenovo tělo. Rudý Barona byl pohřben se všemi vojenskými poctami. Na svém kontě měl v okamžik své smrti 80 nepřátelských letadel!

VYZNAMENÁNÍ:
Německá říše / spolkové země
• odznak Pruský vojenský pilotní odznak (Prusko)
• Pohár slávy za vítězství ve vzdušném boji[3]
• Železný kříž, II. třída (12.09.1914)
• Železný kříž, I. třída (23.09.1914)
• Královský hohenzollernský domácí řád, rytířský kříž s meči (11. 11. 1916)
• Pour le Mérite (12.01.1917)
• Vojenský řád sv. Jindřicha, rytířský kříž (16. 04. 1917)
• Řád červené orlice, III. třída (2. 04. 1918
• Vévodský Sasko-Ernestinský domácí řád[4], I. třída – rytířský kříž s meči
• Bavorský vojenský záslužný řád, IV. třída s korunou a meči (Bavorsko)
• Vojenský záslužný řád, rytířský kříž (Württembersko)
• Všeobecné čestné vyznamenání "Za statečnost"[5] (Hesensko)
• Kříž za věrné služby (Schaumburg Lippe)
• Válečný záslužný kříž, II. třída (Knížectví Lippe)
• Bojový kříž za hrdinský čin (Knížectví Lippe)
• Brunšvický válečný záslužný kříž, II. třída ( Brunšvicko)
• Odznak za zranění (1918) černé
• Brémský hanzovní kříž
• Hamburský hanzovní kříž
• Lübecký hanzovní kříž

Rakousko-Uhersko
• Řád železné koruny, III. třída
• Vojenský záslužný kříž, III. třída s vojenskou dekorací
• Rakousko-Uhersko: Pilotní odznak

Bulharsko
• Vojenská medaile za statečnost, IV. třída (12. 06. 1917)

Osmanská říše
• Železný půlměsíc
• İmtiyaz Nişanı, stříbrná
• Liakat-Medaille, stříbrná

Zdroj: securitymagazin.cz+wiki
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Vygenerováno za 0.325 sekund