Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: ZPRÁVY Z ARMÁDY ČR

ZPRÁVY Z ARMÁD 22. lis 2023 06:04 #16239

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 10/2023

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...report/ar10_2023.pdf

******************

A-REPORT 11/2023

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...report/ar11_2023.pdf

******************

Zdroj: army.cz
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 15. zář 2023 03:53 #16109

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 09/2023

V novém čísle najdete aktuální novinku z pokračující modernizace: 22. vrtulníková letka v Náměšti nad Oslavou převzala první dva moderní bitevníky Viper, v domácí kamufláži. S výcvikem pilotů bude výrazně pomáhat moderní simulační centrum provozované státním podnikem LOM Praha. Modernizace naší armády se ale netýká jen techniky. O moderním přístupu k lidem, tomu nejdůležitějšímu, co armáda má, hovoří v bilančním rozhovoru vrchní praporčík Armády ČR (AČR) Peter Smik.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...t/A-REPORT_09-23.pdf

AČR za 30 let od svého vzniku urazila opravdu velký kus cesty a my to ukážeme prostřednictvím vzpomínek na začátky mírové mise UNPROFOR. Důkazem toho, kolik jsme ušli, je i fakt, že dnes cvičíme ukrajinské vojáky do ostrého nasazení. Ukrajiny se týká i další příspěvek: Vojenské zpravodajství se rozhodlo poodhrnout roušku a na příkladu útoku na Kerčský most ukazuje, co obnáší analýza obrazových dat.

Dnes, kdy se mezinárodní prostředí pod vlivem války proti Ukrajině zhoršuje, někteří s odkazem na minulost zpochybňují, že se dokážeme ubránit. Nebyla to ale armáda, kdo v minulosti selhával. Československá armáda se po Mnichovu nejenže byla připravena bránit, ale také se v některých oblastech skutečně bránila. Vojáci byli oporou domácího i zahraničního odboje. V té souvislosti vám přiblížíme nelehký osud syna jednoho z Moravcových zpravodajců Jana Kratochvila, zakladatele Muzea českého, slovenského a rusínského exilu.

Přečtěte si ještě, jak funguje lidský sluch, zda je možné poškozený sluch operací navrátit a jak si sluch správně chránit. A také zprávy o zajímavých akcích: Po dvou letech se zase konala populární „Cihelna“, určená příznivcům AČR, vojenské historie i historické a současné výzbroje. Možná naposled a možná také ne se v Děčíně konal Běh na podporu Vojenského fondu solidarity a Nadace policistů a hasičů, kde si náčelník Generálního štábu dal nechtěnou porci fyzičky navíc. Závěrem přidáváme zajímavý příběh o pátrání po prvním československém olympijském vlajkonošovi. Byl jím voják-legionář.

zDROJ: AČR
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 25. srp 2023 05:53 #16078

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A REPORT 08/2023

Vyšlo srpnové číslo resortního časopisu A report

V novém čísle najdete fotoreportáž z netradiční oslavy třicetin Armády ČR (AČR) v podobě ukázek na vodě, kterou odbor komunikace Ministerstva obrany zorganizoval na pražské náplavce. Podílely se na ní tři desítky vojenských útvarů a dorazilo dobrých 10 000 návštěvníků, kteří viděli první seskok výsadkářů do Vltavy v centru Prahy, dále ženisty, nejrůznější techniku, boj zblízka, služební psy či dravce, exhibiční vystoupení Čestné stráže a sportovce ASC Dukla.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...-report/ar8_2023.pdf

Vojenské lesy a statky (VLS) čerstvě oslavily 95 let. Ředitel Roman Vohradský v rozhovoru hovoří o jejich vzniku a vývoji, hlavně ale o tom, co VLS dělají pro armádu a o přírodě blízkém způsobu hospodaření. Letos spustily VLS pilotní projekt v tomto směru, Life Adapt Brdy. A v té souvislosti ukazujeme, že vojenské újezdy mají nezastupitelné místo v ochraně ohrožených druhů.
Srpen je od roku 1968 je připomínkou dlouholeté okupace. Přibližujeme vám ho autentickou vzpomínkou výsadkářské legendy Petra Čejky, ale také málo známými snímky ze sbírky Vojenského historického ústavu. Konec okupace popisuje pro A report exkluzivně hlavní aktér, rocker Michael Kocáb. Odsun sovětských jednotek provázela nedůvěra a utajování – například skladů jaderné munice – které pomáhaly překonávat také kanadské žertíky na jejich účet.

Čas si pro nás našel kapitán Aleš Svoboda, který se může stát prvním astronautem samostatné České republiky. Že AČR a Univerzita obrany drží krok s rozvojem moderních technologií dokládá účast na mezinárodním workshopu, věnovanému využití 3D tisku v ozbrojených silách. Hokejista Jiří Černoch, který se odmala zajímá o vojenskou historii, mimo jiné prozrazuje, že na společném soustředění sotva dokázal držet s vojáky krok. Přečtěte si ještě, jak se tramping snoubí s vojenskou historií a jak z řopíku udělat malé muzeum. A věděli jste, že autor Pána prstenů byl za první světové války nasazen ve Francii a že se tato zkušenost do jeho fantasy díla promítla?

Zdroj: army.cz
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 18. čec 2023 13:35 #16012

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 07/23

Číslo opět připomíná nejslavnější bojovou akci našich výsadkářů, útok na Reinharda Heydricha. Na statečné muže, kteří položili základy našeho výsadkového vojska, vzpomíná historik Jindřich Marek, který ještě osobně znával ty z nich, kteří válku přežili, a osobnost Jana Kubiše, který Heydrichovi způsobil smrtelné zranění, přibližuje jeho příbuzná Dagmar Raupachová.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...-report/ar7_2023.pdf

Zakladatelé našeho výsadkového vojska mají důstojné následovníky: družstva útvarů napříč Armádou ČR s odborností výsadkář si pravidelně měří své schopnosti mezi sebou i se zahraničními hosty v triatlonu, věnovaném Nikolaji Martynovovi, prvnímu českému vojáku padlému v Afghánistánu.


Právě nasazení v Afghánistánu ukázalo Evropě nutnost komplexního vrtulníkového výcviku, včetně společných cvičení. Na letošní cvičení Hot Blade v Portugalsku vyslala 22. základna vrtulníkového letectva z Náměšti nad Oslavou tři transportní Mi-171ŠM a 4,5 posádky. Vrtulníků se týká i loučení legendárního „ďáblova kočáru“ Mi-24, s českou armádou. Jaké výzvy přicházejí spolu s nově pořizovanou moderní technikou, jsme se ptali přímo ředitele Agentury logistiky plk. gšt. Jaroslava Jírů. Bez logistiků by nepadl jediný výstřel a vojáci by neměli ani co na sebe. Agentura logistiky se však podílí i na jejich vývoji a testování a zajišťuje také specifické schopnosti v rámci NATO.

Bez logistiků by nebyla ani oblíbená Bahna, připomínající ve velkém stylu 30. výročí existence české armády. Proč je 30. červen Dnem ozbrojených sil České republiky ukáže historické okénko Vojenského historického ústavu. Pro milovníky historie tu pak jsou nepříliš známé souvislosti známého atentátu v Sarajevu, který válce předcházel. Ale léto je i časem vyhrazeným dětem, děti mají i příslušníci AČR a resort s péčí o ně pomáhá dětskými skupinami, kde je cílem vytvořit prostředí naplněné důvěrou a respektem – jako v armádě.

Zdroj: army.cz
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 29. čen 2023 17:06 #15988

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 11. kvě 2023 16:38 #15889

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 05/2023

VYŠLO KVĚTNOVÉ ČÍSLO RESORTNÍHO ČASOPISU A REPORT

Velkým tématem květnového A reportu je nábor do Armády České republiky (AČR), jedna z priorit ministryně Jany Černochové. Tiskový mluvčí Generálního štábu AČR plukovník Ivo Zelinka v rozhovoru přibližuje virtuální náborové středisko, které zanedlouho čeká spuštění a které bude nejmodernější svého druhu v celém NATO. A potom čtenáře provedeme celým procesem náboru, od prvního kontaktu po podpis kontraktu.

Na obálce čísla je dravec s rozepjatými křídly, a křídla jsou naším dalším květnovým tématem. Dravci slouží v AČR už čtyřicet let jako biologická ochrana letišť. V rámci prezentací probíhajících akvizičních projektů představujeme ocelového dravce, víceúčelový proudový letoun domácí výroby Aero L-39NG. Doprovází ho rozhovor s jeho šéfkonstruktérem Jaromírem Langem a také několik slov z úst dlouholetého zkušebního pilota Aero Vodochody, bývalého pilota bitevníku a velitele stíhací letky L-159 Alca Rostislava Stroina.

Armádnímu generálovi Emilu Bočkovi, poslednímu z českých stíhacích pilotů druhé světové války, který odešel, vzdáváme poslední hold připomínkou jeho životní dráhy.

Vracíme se ještě také k druhoválečným letcům a spisovatelům Františku Fajtlovi a Richardu Husmannovi, tentokrát očima dvou žen, patřících k jejich nejbližším.

Výročí útoku na říšského protektora Reinharda Heydricha vám neotřelým pohled na „skokany“ (vojáky vysazované za druhé světové války protektorátu z letadel) nabídne sonda do jejich vybavení, které jim mělo pomoci splynout s davem. Netradiční ohlédnutí za sportovci pražské Slavie, kteří z davu naopak vystoupili, pak připomíná květnové pražské povstání.

Komentujeme také přistoupení Finska k Severoatlantické alianci a informujeme o diskusi, která v rámci NATO probíhá k rozvoji ženijních vojsk. Nezapomínáme však, že armádu tvoří především lidé, často lidé s rodinami, a tak vám přinášíme základní informaci o fungování dětských skupin v resortu obrany.

ZDROJ: army.cz

R/2
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 16. dub 2023 13:37 #15799

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 04/2023

Nové číslo otevíráme úvahou o tom, jak se volebním vítězstvím Petra Pavla i armáda ocitá v jiném světle. V A reportu od dubna přibyla pravidelná rubrika: avíza na podcasty Ministerstva obrany – Anatomie obrany, aneb srozumitelně a otevřeně o fungování armády a ministerstva. Podcast, související současně s vojskem a s inaugurací, najdete rozpracován dále v čísle v článku Jednadvacet salv pro prezidenta.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...-report/ar4_2023.pdf

Tématu dalšího z podcastů: dohodě o obranné spolupráci s USA (DCA), ale i širší obranné spolupráci – jedné z priorit ministryně Jany Černochové – se věnujeme podrobněji v samostatném článku. Do budoucna může mít pozitivní efekt mimo jiné obranná spolupráce s Ukrajinou. O tom, jak na Ukrajině žijí ve válečné zóně civilisté, vypráví stálý zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín. A o tom, co na frontě prožívají vojáci, hovoří člen českého týmu Fénix, který pomáhá evakuovat raněné vojáky z první linie.

Přiblížíme vám modulární platformu CV90, pásové bojové vozidlo pěchoty, na které jsme čekali roky. Rozhovorem se dále představí nový velitel Vojenské policie plukovník gšt. Jiří Roček. V rámci představování těch, kdo tvořili a tvoří Armádu České republiky během její třicetileté cesty ke dnešku, vás seznámíme s praporčíkem Martinem Karvanem, který v ní strávil plných 28 roků. A když jsme u výročí, deset let od vzniku slaví Agentura personalistiky a 80 let své existence čeští vojenští myslivci.

Nahlédneme do zákulisí vzniku filmového dokumentu Good Old Czechs, mapujícího válečnou odyseu dvou slavných českých pilotů druhé světové války: Františka Fajtla a Filipa Jánského, a podpořeného Ministerstvem obrany. Přinášíme i další díl seriálu Děti hrdinů: příběhů československých vojáků bojujících během druhé světové války ve Velké Británii. Historické okénko VHÚ ukáže, jak pozoruhodným zpravodajským aparátem disponovala československá branná moc v meziválečném období. A závěrem pak ještě o nejnovějších úspěších armádních sportovců na mistrovství světa a ve Světovém poháru.

Zdroj: AČR
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 16. bře 2023 22:55 #15756

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 03/2023

Březnový A report představuje 24. základnu dopravního letectva Praha-Kbely, nejstarší vojenské letiště v České republice. Ředitel Centra jazykového vzdělávání Univerzity obrany plukovník gšt. Vladan Holcner v rozhovoru přibližuje roli cizích jazyků v armádě a jejich výuku, v dalším článku vám povíme více o možnostech posílit znalost angličtiny v Armádě ČR (AČR). A osvětlujeme pozadí navržené ústavní změny, které má za cíl umožnit rychlé krátkodobé vyslání ozbrojených sil ČR na ochranu životů českých občanů do zahraničí.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...-report/ar3_2023.pdf

Petr Pavel není jediným vojákem, jenž se stal prezidentem demokratické země, v krátkosti proto připomínáme ty nejvýznamnější z nich. S lyžemi a výstrojí do díry v ledu? Podívejte se na fotoreportáž o Češích na cvičení Arctic Blade ve Finsku. Že není tank jako tank? Sládek Aleš Dvořák začal chodit na dobrovolná cvičení ještě před vznikem aktivní zálohy a jako záložák-velitel tanku pro A report těch 23 let bilancuje.

V únoru jsme psali o výtvarnících, kteří oblékli uniformu, teď přibližujeme dva legionáře s výtvarnými sklony, díky kterým budete moci nahlédnout jejich vlastními slovy do nejvýznamnější zahraniční mise českých vojáků, odehrávající se za občanské války v Rusku. Češi působili v Rusku i za druhé světové války, kde se poprvé vyznamenali v bojích u Sokolova. I toto výročí připomínáme.

U příležitosti 30. výročí existence AČR vyšla kniha rozhovorů se všemi devíti náčelníky Generálního štábu (GŠ), díky které můžete nahlédnout do zákulisí nejrůznějších zákrutů cesty, kterou naše armáda za těch třicet let prošla. Více si přečtete v recenzi. A když parašutisté Dukly ovládli anketu Letecký sportovec roku, cenu jim předával bývalý výsadkář Petr Pavel, jeden z oněch náčelníků GŠ a nyní už nový prezident naší země.

Zdroj:AČR
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 16. úno 2023 15:23 #15698

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 02/2023

Únorový A report představuje jednu z klíčových akvizic, nové dělo NATO, prostřednictvím náčelníka dělostřelectva Armády České republiky plukovníka gšt. Marcela Křenka. Vrchní praporčík Armády ČR Peter Smik informuje o tom, co se dělá pro naplnění nejdůležitější z výzev, před nimiž podle náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Karla Řehky armáda stojí, což jsou lidé. Analytik Univerzity obrany Richard Stojar komentuje v rozhovoru válku proti Ukrajině.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...-report/ar2_2023.pdf

V prezidentských volbách zvítězil Petr Pavel, který speciálně pro naše čtenáře řekl několik slov.

Na počest 30. výročí AČR představí letos A report několik tváří, ze kterých se AČR skládá, a jako první krásku s brenem.

Hlavním tématem čísla je však válka proti Ukrajině, které trvá už rok. K jejím počátkům se vrací přímý svědek – voják aktivní zálohy. Na podporu válčící Ukrajiny můžete pohlédnout očima bývalých českých vojáků i aktivních záložáků. Hrůzy agrese doplňují úryvky z deníku českého dobrovolníka z nemocnice v Bachmutu.

Vojáky z netradičního úhlu, jako umělce, ukáže článek o výtvarné skupině v československé brigádě ve Velké Británii za druhé světové války. Připomeneme také výročí založení anesteziologie jako lékařského oboru u nás, spojeného s Ústřední vojenskou nemocnicí, a v té souvislosti také, že ne vždy bylo samozřejmě jít na operaci a přežít.

Rozhovor přibližuje vojenského policistu, který loni v říjnu startoval v nejprestižnějším závodě amatérských triatlonistů na Havaji. Dukla Sport bilancuje u příležitosti jejich padesátin kariéry lyžařů Kateřiny Neumannové a Aleše Valenty a pětibojaře Libora Capaliniho.

ZDROJ: AČR
The administrator has disabled public write access.

ZPRÁVY Z ARMÁD 17. led 2023 16:25 #15639

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
A-REPORT 01/2023

Lednové číslo A reportu přináší bilanční rozhovor s ministryní obrany Janou Černochovou. Ministryně zdůrazňuje, že její prioritou je odpovídající vybavení pro vojáky. Zamýšlí se nad válkou na Ukrajině a vrací se také k jmenování Karla Řehky náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky.

Chronologicky jsou pak představeny posuny v průběhu uplynulého roku 2022 na resortu obrany. Navazující článek je věnován prvnímu bodu z Desatera pro obranu, s nímž Jana Černochová před rokem nastupovala do funkce, a tím je zajištění pružného financování obrany ve výši nejméně 2 % HDP.

www.army.cz/multimedia-a-knihovna/casopi...-report/ar1_2023.pdf

V čísle vám přinášíme aktuální profil 43. výsadkového pluku z Chrudimi, kterým zahajujeme pravidelné představování různých útvarů Armády ČR. Ředitel nově zřízeného Ústavu strategických studií na Univerzitě obrany plukovník gšt. Libor Kutěj poukazuje v rozhovoru na měnící se charakter i význam vojenského zpravodajství.

Podívejte se také na vítězné fotografie ze soutěže na téma „Voják a vlčí mák“ v kalendáři Vojenského fondu solidarity pro rok 2023.
Krátká reportáž přibližuje působení vojáků aktivní zálohy v alianční misi mezinárodního bojového uskupení eFP (enhanced Forward Presence) v Litvě.
Že Messi není jen argentinský fotbalový šampión, se dozvíte v článku o obranářském závodu služebních hlídkových psů.
Kdokoli, i voják, se může ocitnout v situaci, se kterou si neumí poradit – a proto jsou tu specialisté, o jejichž nabídkách informujeme.

Veteránskou vzpomínku nám tentokrát zprostředkoval legendární výsadkář Petr Čejka.

Představuje se nová rubrika vojenské angličtiny v režii Centra jazykového vzdělávání Univerzity obrany. Seriál o 12 milnících ve vývoji válčení začíná vznikem první známé stálé armády v dějinách. Recenzi knihy Pavla Zůny „Paradigmata vojenské taktiky“ doplňuje rozhovor s autorem, recenzi knihy Navzdory: Příběh příslušníka speciálních sil AČR zase taktické zkušenosti jejího protagonisty Petra Matouše. Portrét nezlomného palubního střelce 311. bombardovací perutě RAF Karla Janšty ukazuje muže, jenž, nebýt února 1948, mohl být ministrem obrany. V historickém okénku VHÚ se dočtete o partyzánech v kněžských sutanách. Příloha Dukla Sport shrnuje sezónu 2022.

Zdroj: AČR
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Vygenerováno za 0.178 sekund