Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Knedlíky hrnečkové a knedlíky "chlebáky"...

Knedlíky hrnečkové a knedlíky "chlebáky"... 26. lis 2023 17:08 #16247

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
HRNEČKOVÉ:

První si připravíme porcelánové, snídaňové hrnečky,
starší asi 3 rohlíky bílé, celozrnné by šly určitě také, nebo ekvivalent chlebíčkové veky, asi 3/4 mouky hrubé, nebo 1/ a 1/2 krupičky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, asi hrneček mléka (nutno odhadnout) 3 rozšlehané vejce, sůl.. Trochu mouky nám musí zbýt na vysypání hrnečku s těstem a trochu tuku, nejlépe másla na vymazání hrnečků.

Vymícháme těsto, můžeme do něj přidat pažitku nebo petrželovou nať, hrnky y naplníme asi do 3/4 těstem (více ne!!!) vložím do kastrolu s vodou tak, aby voda dosahoval úrovně těsta a vaříme cca 40 minut.. můžeme špejlí zkusit, zda už jsou OK.

Poté opatrně vyjmeme hrnky, ostrým nožem oddělíme knedlík od stěny hrnku, vyklopíme jej na prkénko a nití!!! nařežeme plátky. jeden hrnek by měl obsahovat 4 kolečka...

Na ohřátý talíř naskládáme knedlíky, dolejeme guláš a můžeme ozdobit, nejlépe červenou cibulí.. my ji dáváme zvláště na misku..

Nalijeme 50 gr slivovice (silnější vodky)... pivo do sklenic dle chuti...u mladistvých do 18 let bez aperitivu...

Máme-li zvěřinu?

1 hrnek polohrubé mouky nebo půl napůl s krupičkou
4 krajíce staršího chleba
1 hrnek mléka, máme-li chleba starší, o něco méně . je-li chléb měkčí. dilema /kůrka- ale dává knedlíku "chuť" 1 rozšlehané vejce. 1/2 prášku do pečiva, sůl...

zase vymazané hrnečky, zkusili jsme kančím sádlem...no! paráda! a zase hrnky vysypat moukou.

Chleba nakrájíme na malé kousky! přidáme mouku, ostatní suroviny, počítáme s tím, že chleba se více slaný než rohlíky! utvoříme těsto, rozdělíme do hrnků jako v případě předchozím. ale vaříme asi v polovině času (25-20 minut). Výška vody jako v případě prvním.

Vaření:

Voda se musí vařit, ale klokotem, kastrol nutno přikrýt a čas od času kontrolovat. Jako u ostatních knedlíků je dobré provést kontrolu špejlí.

U zvěřiny se nahřátý talíř nezbytností, zejména pokud je např. z muflona, nebo guláš jehněčí, jelení

R/1

Poznámka: muž většinou vaří guláš "chlapský" s malou chilli papričkou... u zvěřiny je to snad nutností!
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.231 sekund