Vítejte,
Host
|
Téma: Vojenský guláš praporčíka Fouska...
Vojenský guláš praporčíka Fouska... 03. pro 2023 15:52 #16252
|
V době slávy 7.výsadkového pluku zvl.určení v Holešově (1961/1969) bylo pravidlem, že podle rozdělovníku štábu pluku nastupovala jedna z rot (bojových) do tzv. "denní směny". Jedním z důstojníků roty obsazovala tzv. "dozorčího pluku" s rozsáhlými pravomocemi,/ zlaté šňůry" případně jeho "pomocníka "bílé šňůry"; z řad praporčíka roty dozorčího autoparku", zcela jistě však "dozorčího kuchyně mužstva; stráže na muničním skladu, asi do roku 1963 stráž na "baloništi",( místo, kde byl umístěn výsadkový balon..) vnitřní střežení samotného objektu kasáren, stráž u "zástavy pluku", stráž na vchodu do kasáren, jednotku pohotovosti podřízenou dozorčímu pluku /spala oblečena a obuta/ střelivo a granáty pro ni měl dozorčí pluku, zbraně rota.. měla smůlu, když byl byly na jídelníčku brambory.../vstávala kolem 08.00 a musela naškrábat asi 400 kg brambor... zbytek stavu roty byl postaven jako "směna v kuchyni".
VÚ 7374 Holešov měl dvě kuchyně; důstojnickou, kde vařily civilní kuchařky a obsluhoval důstojníky a praporčíky číšník a kuchyni mužstva- tam vařili zčásti praporčíci z povolání /jinak v době seskok§ zastávali funkce "vysazovačů" balonové čety- a několik kuchařů, vojáků základní služby...ti po uvaření snídaně, oběda nebo večeře vydávali mužstvu, příslušníkům nejprve poddůstojnické školy, později ˇŠKoly důstojníků v záloze" a poddůstojníkům rot stravu. Je zřejmé, že bylo s těmito výjimečnými "osobnostmi" kuchyně "být zadobře"... Život v kuchyni mužstva byl pestrý, funkce :dozorčího kuchyně celkem lukrativní i když tu a tam napínavá... /Exkurz: kolem Silvestra připravujeme "materiál vzpomínek" jedna z nich bude také z kuchyně mužstva... Vedoucím kuchařem z povolání "myslím, že tabulkově byl zařazen jako "starší kuchař", byl podpraporčík Josef FOUSEK...bodrý chlapík, skvělý kuchař... A než se tedy dostanu k jeho guláši: výsadková norma výkonného výsadkáře obsahovala m.j. 250 g syrového masa na porci / řízek/, guláš totéž ale pozor!! holešovští kuchaři si "bourali všechno masa sami /hovězí, vepřové, též zabijačky vlastních vepřů /pluk choval ze zbytků množství vepřů..! guláš se nezaléval vodou, ale vývarem z hovězích kostí, rozřezaných a vařených velmi dlouhou dobu... nedovedu si tedy představit, jak bych guláš zalil vodou, jak je v některých předpisech uváděno... Výsadkářský guláš praporčíka Josefa FOUSLA:... Základem je maso, prorostlé, nejlépe KLIŽKA a hlavně žlutá cibule, na ozdobu a podávání cibule červená. ČAS! U pluku za začal vařit guláš hned po snídani...když byl v kuchyni ve směně vojín Milan Friedrich se mnou, jako dozorčím kuchyně, krájel svým méně ostrým útočným nožem VO7 cibuli...plakal a nebylo zřejmé, zda pro Věrušku /lásku/, či cibuli množství... K věci: Maso je třeba nakrájet na kousky asi 4 cm... pokud je v některých receptech uváděno 1.6 cm..? nevím... Masa nyní potřebuji - 1000 g ( 1 kg) pečlivě omytého a osušeného, z mladého býka- Cibuli mám vlastní 1000 g. ale nejméně!! 800 g. Sádlo si šetřím od myslivce z divočáka, ale jasně- bude z prasátka domácího..na někdy doporučený olej zapomeňme!!! 2-3 lžíce mleté sladké papriky máme přímo z Maďarska, ale v nouzí i ti z marketů 5-6 velkých stroužků česneku - úžasný je česnek šlechtitele Ing. Kozáka - Kavkaz- silný, zabijačkový, ale není podmínkou, každý ČESKÝ je skvělý 1-2 lžička drceného kmínu dvě malé plechovky rajčatového protlaku-prosím!!! žádný kečup!! černý mletý pepř -- zde opatrně, dle chuti! sůl také až na závěr! asi 1.5-2 lžíce ve dlani drcené majoránky silný hovězí vývar!! voda je ZLOČON! dobrý hrnkový knedlík, i kupovaný...červenou cibuli na ozdobu... Co praporčík Fousek nepodával a nemohl, mimo sebe a kamarády: 50-100 g slivovice a 1/2 litr piva dle chuti... POSTUP práce: maso nakrájíme na kostky cca 4 cm cibuli na hrubší částky pánev, nebo hrnec se silným dnem! podmínka!! asi 3-4 lžíce sádla pánev rozehřejeme a cibuli smažíme do h n ě d a !!! v tom je ten vtip!! na cibuli dáme papriku, dobře promícháme!! nesmíme ji připálit. zhořkla by!!! přidáme maso a mícháme! pustí trochu šťávy a začne vonět. My polně mícháme, mícháme a mícháme... maso se má sice "přichytávat" ke dnu, ale nesmí!!! se připálit!! maso získá krásnou hnědou barnu, tehdy osolíme ( přiměřeně) a nyní opepříme! (s citem). Přidáme rajčatový protlak, já z našich rajčat a poprvé přidáme silný hovězí vývar, maso je ponořeno do dvou třetin; přidáme drcený kmín, polovinu prolisovaného česneku a dusíme na co nejmenší teplotě... probublává a my doléváme po malém "šufánku další vývar" Když se maso " rozpadá" dávám druhou část česneku, ochutím, dosolím a promnu v hrsti majoránku... vyženu "obejdy" a hrnec s gulášem dám za okno..(letos do sněhu).. ráno znovu prohřeji, znovu naposledy dochutím a....panáka, knedlík, guláš, cibule, pivko... pochvaly! R/1 |
The administrator has disabled public write access.
|
Vygenerováno za 0.129 sekund