Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Co jsem zažil...

Co jsem zažil... 26. dub 2024 15:52 #16478

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 12

Pokračování vzpomínek roku 1967/1969 svobodník v.v. Milan FRIEDRICH...

" Bylo? Bylo!"

.... spokojenost velitele roty a čet zřejmě nesdílí staršina roty- Chmelík.. jen dozorčí roty odhlásí odchod důstojníků rot, s opaskem utaženým nechává k údivu v š e c h nastoupit roku.. mimo mazáků. velitelů skupin a radistů 2.ročníku.

Rota je na schodišti proti kanceláři dozorčího pluku ...všichni vojáci ve vycházkovém... staršina Chmelík se hlásí kapitánu Strosovi... " otevírá se brána pluku... a povel staršiny " Vpřed" nás dostává do "civilu"... Míjíme jednoho s podplukovníků štábu pluku.

" Chmelík velí :_ "POZOR! VPRAVO HLEĎ!" důstojník štábu odzdraví. pokynem rotu zastaví" Soudruhu nadrotmistře, kam vedete rotu?"

Na první společnou vycházku před přísahou..."pokračujte"

No...! někteří to berou vážně.. "tak vypadá první vycházka před přísahou.." Chmelík se asi chlubí .. my "už vojensky vystupujeme.."

Asi po po pěti stech metrech je první hospoda... my však jdeme cíleně do středu města. .. v chápání staršiny je sítí " pavouka nástrah ":

"Vojáci"...to oslovení docela lahodí...a "kazatel v hodnosti nadrotmistra" sděluje za účasti civilní ulice Holešova:"

" Moji chlapi mají alkohol vždy na uzdě!, nesníží se k tomu, aby stejnokroj paragána VÚ 7374 potřísnili zvratky, lezli po čtyřech z hospody jako "poražení"... vždy ví, co snesou!.. "

A pokračuje: "Je vám to jasné? Vaše rodiny nám velitelům svěřily váš život jen na určitý čas, my vás musíme odevzdat zpátky k plné spokojenosti a nepoškozené...Tak káže morálka armády, které jste nyní součástí, Nemůžeme hazardovat ani s pohledem k veřejnosti, jak se voják chová.. veřejnost tak odsoudí nejen jeho, ale celou armáda. Budu nemilosrdně trestat každého, kdy by jen nepatrně porušil vojenské řády a morálku roty. Jak vypadají vojenské řády? - čtěte je! Je v nich také, jak se má voják chovat na vycházce..

Šlapeme městem dále v útvaru, lidé si nás nevšímají spíše vojáci na vycházce... zřejmě prožili to, co my.. Prošli jsme malým náměstím a jsme u hotelu SLAVIA. Vycházka dostává podobu šaškárny, takže ji "zdravíme v pozoru..! začíná to být "zajímavé odlehčení" prožitého měsíce základního výcviku.

Staršina roty spokojen se svým "mentorským" předchozím vystoupením pokračuje a nám je jasné, že tahle vycházka má ukázat i "lidštější tvář " staršiny, než jeho měsíční dril a řev..

"Tento hotýlek je doupě , jeden z velkých bordelů (jsou v Holešově i menší) - zde čekají na svoji kořist pochybné ženštiny lehkých mravů. Vojáka poblouzní, použijí osvědčené praktiky a přivedou jej do maléru! Zvláště teď, kdy se armáda zbavila povinnosti vybavit každého vojáka základní služby gumovou ochranou. S tím já zásadně nesouhlasím. Donedávna měl každý voják našeho útvaru nárok na pánskou ochranu - volně dostupnou u staršiny roty. To se nyní zrušilo! Chlapi, dejte do toho svoje prachy, jsou to peníze dobře vynaložené, předejdete mnohým problémům, možným pohlavním chorobám a posílíte své EGO, že vítězíte nad svým staršinou: Protože chlapi, v Holešově jsou i "filcky" (pozn. "vši ohanbí") a přinesete-li je na rotu a doktor Konečný to potvrdí, sám se rád zúčastním té exekuce s práškem DDT s pumpičkou!

Tak tohle už nebyla vojna, Jak nám staršina "promlouval do duše" vyšla z hotýlku na první pohled "lehká holčina" ... staršina řeč přerušil, ona jej zlehka pohladila po tváři " ahoj kluku!" stav se ...."

Šedesát dvacetiletých tváří zkamenělo" Náš ochránce,. náš staršina!

R/M.F editorka R/7

The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 19. dub 2024 05:39 #16471

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 11

Je slunečné odpoledne 12.dubna 2024 teplotní rekordy se předstihují, ale: je pátek.. na redakčním stole leží dva díly dalších vzpomínek veterána VÚ 7374 Holešov. Tenkrát v říjnu 1967 měl před sebou PŘÍSAHU vojáka Československé lidové armády ...nyní?

Přísaha... aneb co se snad stalo kolem... jak si to už snad ani přesně nepamatuji. Vím? nevím? byla to a je ještě dnes pravda?

Přísaha je pro každého vojáka něco! META! Dokud nepřísahal, není NIC!...je pouze vojínem základní služby... bez nároku na vycházku z kasáren, není velen do dozorčí a strážní služby, co smí? "naslouchat a poslouchat!

Necvičí ještě "poplachy"- mimo těch, které lze nazvat šikanou" tzv. mazáků, nebo jako "umravnění zlobivých nováčků"... Takové umravnění bylo již tenkrát kázeňským přestupkem až trestným činem..

"Zlobení " se řešilo tělesným cvičením.. nakonec ku prospěchu trestaného- shyby na hrazdě a oblíbené kliky. Nad "hranici" byl tzv. "osobní poplach!"

Osobní poplach byla nelegální kategorie pozdějšího "legálního bojového poplachu".. v praxi: hbité (v poklusu ) donesení na místi přikázané " veškeré věci (vojenské) za šatny- ty byly dosud složeny v úhledném tzv. "komínku". Převléci se do maskovací kombinézy vz.60, obout kanady a podat hlášení: "Vojín xy rozkaz splnil!" Rozkaz vydávající velitel poté rozhodl, zda již jako "trest" stačí, nebo" "vysvléci, skříňku upravit a ceremoniál se opakoval... tentokrát již za "řehotu" přihlížejících "mazáků..."

Velení roty o takových "kratochvílích nevědělo, nebo nechtělo.."

Političtí pracovníci moudře pronášeli úsloví, že "přijímač trvá do PŘÍSAHY" potom již bude vše jinak, jinak, jinak...jak?

Houby! soudruzi političtí pracovníci...

jako lavina z hor se na nás řítí základní výcvik, někteří ale nestíhají a termín PŘÍSAHY se blíží kroky neúprosnými. Říci si "vojáku, za kolik to máš" je tam na výzvu dostat jednu do zubů..

Je asi 10 dnů před přísahou

odpolední nástup roty a pomocník staršiny vydává poštu. "Vojín Friedrich" dostávám bílou obálku a písmo není Vierčino, ale mámy. " Synečku, napsal nám Tvůj velitel útvaru, pozval nás na vaši slavnost, PŘíSAHU... bude se konat v sobotu 28.10.1967 ! přijedeme všichni! Taťka už sehnal auto, pana Slavíka, Těšíme se.

Je velen ROZCHOD a další bílé obálky rozbaleny.. někde s deseti korunou, ale hlavně..." ty vole, naši přijedou na Přísahu... odpovědí je vyvěšen změněný plán výcviku...pořadová, pořadová, pořadová....slavnostní pochod.

Prší a ochladilo se.

"Vyrovnat! první četa--- pochodem vchod " K zástavě vpravo hleď!!

Zástava pluku si hověla v zasklené skříni štábu, nahrazoval ji jakýsi prapor schlíple visící v dešti. Zda proklínal svoji současnou úlohu, nevím.. pravá, levá, přímo hleď , pohov... "nástup na oběd".. a mazáci.. "o přísaze je oběd skvělý", těšte se.. a my se těšíme.. nástup, vpravo zatočit...

Čtvrtek:

Denní rozkaz roty, odchází důstojníci a velitel roty. Posledním dílem před PŘÍSAHOU je pomocník staršiny roty a ... staršina. Rotou se roznesl odér naftalinu, "fasujeme vycházkové stejnokroje" jsou na míru, včetně již zimních plášťů... fasují je všichni a všem padnou...ono to bylo docela jednoduché- velikost nováčka a velikost jeho bot nejsou "Tabu".. takže všichni jsou k večerce "za fešáky".. a- žádné "kopřiváky" moderní, padnoucí "tesilky"...

Pátek:

Nástup- ústroj vycházková, polobotky, samopal se zásobníkem. Staršina- kapesníky! kontrola- no smrkat do rukávu by asi v nástupu nepřežil. Tentokrát je i on ve vycházkovém stejnokroji, tři stříbrné hvězdičky a "mazácky" naformovaný baret. neřve... vracíme se na rotu, " velitel roty září úsměvem..."nástup na oběd".. staršina se hlásí v kanceláři velitele roty..

a co se dělo dále? proběhla "šeptanda" : kdo bude mít na přísahu rodiče, dostane vycházku...pomocník staršiny potajmu ukazuje modré vycházkové knížky ...

pokračování v pátek 19.dubna...

The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 13. dub 2024 05:22 #16456

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 10


... "na rozcvičku se půjde v trenkách....ale MRZNE.." Jasně, že se půjde v trenkách, on to staršina srovná, hlavně aby přijel včas a aby vůbec přijel.."

Budíček.

Hlas dozorčího roty vyhání mužstvo z teplých pelechů... jasně, mrzne a my jdeme na rozcvičku v trenkách, mokré "šedesátky" visí rotou jako "noční memento.."

Na rotu dorazil staršina.

Velikostí Napoleona chodbou roty proletěl rychlostí protitankového granátu - se stejnou razancí..

.má jasno!

"Dozorčí, nechejte nastoupit rotu, tak jak jsou ! "

Šedesát šedozelených " mravně katolických trenýrek" vyrovnaných podle žlutých kachlíků chodby, pamatující rok 1932....staršina si potrpěl na kanady vyleštěné do zrcadlového lesku a popruhový opasek na poslední možné dírce..

" Kdo vydal rozkaz v noci prát "šedesátky"?

Jeho hlas byl ostrý jako špice trojúhelníkového bodáku.

Šedesát trenýrek mlčelo.

"Opakuji! Kdo to byl?!

Ticho.

"Koho kryjete?!

"....tedy soudruh NIKDO? U našeho útvaru jste zařazeni jako VOJÁCI, příslušníci základní služby, plníte rozkazy svých nadřízených. ROZKAZ je zákon. Voják rozkaz musí splnit, i když se mu něco nezdá; potom má právo si stěžovat...znovu se tedy ptám! kdo ten rozkaz vydal ?"

Ticho.

" V tom případě provedla rota něco sama za sebe. Já za tuto rotu odpovídám... měl jsem zde v noci být.. nebyl jsem ...mohl jsem následky "kanálovky" předvídat..."

Staršina se zhoupl na podpatcích. To jsme již věděli, že je ZLE. Navíc si zasul palce za příliš utažený opasek a pokračoval:

"...svoji chybu uznávám a napravím ji! po příchodu velitele roty, kdy jej požádám o změnu rozvrhu zaměstnání. V pátek máme plánovaný přesun na 10 km se tříkilometrovým úsekem chemického zamoření "v ochranných maskách"....takže na vás, VOJÁCI, do oběda vše krásně uschne..."

Než byl vydán rozkaz k rozchodu, objevil se velitel roty, za ním velitelé čet. Velitel roty pokynul důstojníkům a staršinovi, aby šli k němu do kanceláře.

Komik šeptnul

"Teď to Chmelík odskáče"...

Neodskákal...

z kanceláře velitele roty vyšel staršina s ďábelským úsměškem... " tak, holoubci, letím s vámi" rozchod!

Ke mně se přitočil Filip s poznámkou: " Vierko, tady máš námět, jak za rotu bojovat, svazáku... je to nespravedlnost!!....

Filip NIC nepochopil...

The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 05. dub 2024 16:12 #16452

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 9 - POKRAČOVÁNÍ

Bylo? Bylo!

....pokračování IV.

.....dá řeč s Klingerem; oba nám nyní velí ? "skrytě korytem potoka .." a vystřelí světlici ze signální pistole. Padáček. Kývá se sem tam a osvětluje okolí bílým pohřebním světlem. " vpřed" a další a další světlice v intervalech minut. jen krátce bleskne: "škoda těch padáčků"...myšlenku překrývají krátké dávky přicházejících průzkumných skupin. Kdo ale bojuje s kým ? nabíjím další zásobník, v kanadách cítím bláto...ve světle vypálených raket se krajnice silnice, v ní odpadová roura...v ní potůček studené vody mizí...Roura má průměr tak kolem 50 cm, krátké rozvažování ukončí silueta poddůstojníka - pistolníka Bureše. Vystřelí světlici další s rozkazem prolézt rourou - "kurva, nezdržovat"....

První leze Zahrádka... kde se tady bere, je příslušníkem třetí skupiny...oslovuje mne zablácený obličej Tuzara..krátce na to mizí v díře.

Nedaleko mne se zasyčením zhasne světlice, nečekám na nic a lezu do roury- zpočátku to jde - ale najednou se přede mnou něco zaklínilo. Zdenek (Tuzar) nosí v zadní kapse kalhot vojenskou plechovku krému na boty. Před každým nástupem roty si pečlivě leští boty, jeho velitel skupiny Štampfer má z toho radost... "tak kvůli tomuhle tady zahynu..." NE! plazím se zpět..." to nejde, "někdo na mne zezadu řve, znovu tedy vpřed a zase NE!

PANIKA!

začínám drhnout i já, v plné polní mám ten ešus s nástražným osvěcovadlem a napadá mne neradostná myšlenka... co kdyby to bouchlo? "Do prdele... kolem všude smradlavá voda... "

Zatlačím do bot přede mnou, BOJ o život! Existenční záchvat?

Boty přede mnou se hnuly ...volný zbytek roury...jsem venku! Zdeno mi pomáhá vstát, postupně vylézají další a další, pomáháme jim...na poli přibývají další a další, velitelé skupin počítají mužstvo, zbraně, útočné nože, masky...najednou necítíme chlad noci, pach bláta...je krásné být živý ... nástup skupin, euforie opadá, je půlnoc, mrzne...

Než dojdeme do kasáren, je dříve mokrý mundůr jako šmirglpapír, nohy se nedají ohýbat..
ROZCHOD. Vyčištění zbraní!

My však máme nápad lepší...vzbudíme sice nevrlého, ale užitečného "kotelníka", ať nám pustí vodu do sprch v tělocvičně,,, horká lázeň těší i samopaly.

Kdo se kdy sprchoval v plné polní...kdo to kdy zažije..???.toho bláta připraveného na ranní "rajony"?
Zatím co si užíváme horkou lázeň, na rotě ti, kteří se s námi do tělocvičny nespojili, řeší "problém" ve studené vodě v železných korytech na umývárně roty...

tak.. přibývá rozvěšených "šedesátek", kam se podáváš, potůčky vody na oknech i podlahách... to je výsledek bojů režných kartáčů ve studených rukou "spořádaných vojínů základní služby"...

"Pláčou " samopaly ve stojanech skladu zbraní s pomalu hnědnoucími závěry...

NOCTURNO končí na chodbě roty vzrušeným rozhovorem dozorčího roty s veliteli skupin...:

".Kdo dal rozkaz rotě prát v noci šedesátky? Kurva, až ráno přijde staršina..."


R/ veterán Milan Friedrich, edice R/7
The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 29. bře 2024 14:58 #16442

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 9

BYLO? BYLO!

další pokračování vzpomínek veterána 7.výsadkového pluku zvl. určení svob.v.v. Milana FRIEDRICHA z let 1967/1968...

Noční zaměstnání.

Major Mikuš odejel, pomocník staršiny odejel, staršina zůstal. Velitel první čety nadporučík Jan Jirůšek zavelel k nástupu roty po četách a skupinách a vedl další "zaměstnání"...

"Tak soudruzi, dnes se seznámíte prvně se zásadami boje v noci. Přesunete se po skupinách na okraj lesa na konci střeleckého pole. Zde vytvoříte "základny" o které budete bojovat. Nad střelnici je několik kót, každá bude vámi opevněna... a...slyším potichu Komika" ...a budeme si hrát na vojáky.."

Velitel pokračoval.

Po vybudování základny se vrátíte zpět na toto místo, kde bude vydán "bojový" rozkaz...sakra, začalo se mi to líbit... náš velitel skupiny Klinger měl cestu "nachozenou" a dokonce z let minulých částečně vybudovanou... ale, vše jsme řezali jen útočnými noži, chtělo by to sekerku; nakonec jsme vystlali vnitřek chvojím... úkol splněn- štěstí- přichází oba velitelé čet... pochvala, dostáváme instrukce jak připravit a zabezpečit základnu pro velitele skupiny, radistu...

Dostáváme kóty všech postavených základen. A jdeme na to, skutečně, jako když si kluci hráli na vojáky...

dobyli jsme beze střelby a hluku dvě základny.. třetí ubránil vojín Jan GLAJCH téměř sám... v civilu závodil v JUDU...

Můžeme se vrátit...

čas odpolední uplynul, začalo se smrákat. Na střeleckém nástupišti překvapení. naše Praga V3S, Tuláček a ! vydává se teplá večeře! Čočka, kabanos, vejce okurek, chleba...

ale záhadné modré krabice má na starosti staršina.

Každý od něj dostáváme po 200 ks cvičného střeliva, armáda na nás nešetří a pokyn:

"abyste si zastříleli dávkami, musíte našroubovat cvičný nástavec. Zatím jich mám tady málo, ale jakmile přijdeme do kasáren , každý nástavec vyfasuje !

A zase obvyklé staršinovo v tónu naší matky : ... umyl sis nohy do postele, když jsi celý den lítal venku..? zde znělo: Upozorňuji, že před ostrou střelbou je nutno cvičný nástavec vyměnit za ostrý...

Konečně odejdeme od výdejny materiálu asi 100 m, Klinger vytahuje náčrtek, který si u večeře připravil: " přesuneme se po okraji lesa směrem k osadě Přílepy,, tam teprve půjdeme kolmo dobýt základy 5 a 6.."

Všímám si dalších rozptýlených skupin. O ony se svými veliteli taktizují... nabíjíme cvičné náboje do zásobníků, jeden plný do samopalu, zbylé do sumek... vyrážíme jako první...

Skupina má přesně stanovené pořadí v postupu terénem... před skupinou asi 30-50 m jdou s odstupem asi 5 m tzv" pátrači",

velitel skupiny, jeho zástupce, velitel radiostanice, radista , pancéřovník - pochodovou sestavu uzavírá poslední průzkumník

On chrání pochodovou skupinu proti náhlému přepadu zezadu.

Velitel skupiny Klinger určil jako pátrače Čurina a mne jako druhého; poté nás navedl na cestu mezi poli a lesem.

Pohybujeme se tiše a najednou!!!

RÁNA.

Světlo jako v poledne. A další a další vodopády a záře. Odpálil to Čurin kousek přede mnou. Ležíme na zemi, přitisknuti, skoro bez dechu... útok ale nepřichází- také od koho? jsme tu první...

Připlížil se k nám velitel Klinger.. ptám se se jej, jak předejít odpalu dalšího nástražného systému- tedy signálního tělíska.

"Stačí slaboučký proutek, propátrávat terén před sebou jako slepec. jako slepec. Jde o úvahu, kde by mohlo být nástražné tělísko umístěno"...

Přesunuji se na čelo skupiny... pomalu.. ale nikde na nástražný drát nenarazím- až při vstupu do lesa nad Přílepy...jemně se dotknu drátu- dovedl mne ke stromu, kde je připevněna nástraha.

" A mám tě!!!"

Jak to Klinger říkal? Zastrčit něco jako pojistku...sicherhajsku?

Mám!

Matka mi poslala , kdyby mi praskla guma u trenek. Nosím ji nad kapsou. Paráda, raději si posvítím baterkou... zasunu a??? tělísko je moje.

Sejmu jej ze stromu-POKLAD! Mám ho...!

Skupina jde opatrně za mnou, trochu odbočuje vlevo. Mám čas vše uklidit...namísto zbytků čočky je tělísko v ešusu...paráda.

V dáli je slyšet střelbu dávkami, hoří další tělíska- snad nic nezapálí...

Tma se dá krájet. vracíme se na okraj Přílep... střetneme se se skupinou .desátníka Bureše.,,,

Drama se chystá zvednout oponu...

The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 22. bře 2024 16:39 #16428

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 8

BYLO? BYLO!

pokračování III. střelnice Dobrotice.

.... po obědě se vrátili jen velitelé čet a major MIKUŠ.

Nemýlil jsem se - dostaneme výklad o tom ženijním materiálu, který ve výsadkovém vaku přivezl už dopoledne a který budeme při naší další činnosti hojně používat.

Nastoupili jsme do půlkruhu, s námi i velitelé čet a skupin; ženijní náčelník pokládá jednotlivé kusy materiálu- ke každému dává vysvětlení. Hlavně - bezpečnostní zásady...

Výbušky- imitace tzv. "ostrých věcí" které má čs. armáda připraveny k boji. "Cvičný dělobuch"? - ostrý granát. Imituje obojí- "útočné - obranné"..

Rozsáhlý sortiment dýmovnic schopných zastírat pohyb vojsk- zápalky hořící ve vodě.

Žárové tělísko k zapálení stohu. Rozbušky, palníky, "třecí zapalovače"... na nich jsou modré čepičky, / ty se později s oblibou nosily a nejen staršina je s oblibou trhal!/

Nálože trhavin..PN -4 - " s nimi se budete , příslušníci průzkumných skupin, setkávat nejčastěji.." S ní připravíte "nástrahu" na silnici či železnici.

Mne ten výklad baví, fantasticky !

Dost kluků se výkladem nudí. Začínají se bavit mezi sebou, což zpozoruje nejen přednášející ženijní důstojník...mladí důstojníci rotu opustili a nechali ji "na pospas" bdělém staršinovi...

Povel čelem vzad ! KLIKY! Okysličená krev zbystřuje pozornost - major pokračuje.

Desátník Klinger dostává k odpálení bílý dělobuch velikosti menšího kbelíku tzv. "sazák" ... výbuch id nás asi 20 m a "hřib atomovky".

Major zpozoroval můj zájem a dá mi pokyn, abych připevnil rozbušku na kolejnici... pozornost se zbystřila i aktivita ženijního učitele.. vybaluje barevnou škálu rozněcovačů - jako posledním diamantem náhrdelníku je tzv. ELCHRO. Posledním dnem jeho účinku může být PŘESNĚ 365 dnů a nocí!! A rozněcovač "malého ženisty" z Hodiny mrtvých očí... odpálí nálož podle počtu náprav vlakové soupravy..

BUDU specialistou, ženistou!!! CÍL DNE!

Major pokračuje vzpomínkou na rok 1962, zaminovaný prostor VIHORLAT, přizvukuje mu nadšeně staršina, který tam s ním ( se specialisty ženisty), co ještě "bažant " byl...

Závěr, příprava na zaměstnání další, ukázka tzv. "nástražného osvěcovadla".

Váleček 100 x 50 mm

připevněný na strom s velmi slabým zeleným drátkem nataženým přes stezku, pěšinou oboustranně- zachycen tahem přivádí "váleček" k výbuchu a světlu podobnému svařování 100 m šířky .. kdo se do něj nechtěně podává - na několik minut až desítek minut "oslepne"... je snadno jej zajat či zabit...

"Tak, molodci"" končí major Mikuš... velitelé skupin k němu přistupují, "fasují" přebíraný materiál, u staršiny jej podepisují - vrací se velitelé obou čet, rotu dělí na části....

Stmívá se. Začíná noční zaměstnání...ještě vnímám zvuk startované Pragy V3S a potutelný úsměv staršiny.

Jen ten, v této chvíli ví, co nás v dalších hodinách čeká...


R/MF
The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 18. bře 2024 17:17 #16420

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ZA KAPITÁNEM JAROSLAVEM B Í L K E M (1967/1968)....VZPOMÍNKY TEHDY VOJÍNA ZS MILANA FRIEDRICHA.

PROLOG.
... přišla smutná zpráva ze Zlína- do Modré roty odešel další "holešovák " Jaroslav BÍLEK.

Byl to můj první velitel roty ... vzpomínky:
...vybaví se mi chlap střední postavy, sportovního typu, šlachovitý- stále stejný výraz- jakoby bez emocí Se smyslem pro pořádek. Vždy připravený ke splnění jakéhokoliv úkolu. Velitel -na svém místě. Svým příkladem dokázal strhnout ostatní- ať byli jeho podřízení, či nikoliv. /povídalo se, že sloužil v cizinecké legii, což byl vyložený nesmysl, velitelem roty zvláštního určení se mohl stát jen příslušník KSČ, nikoliv žoldnéř Francie..; ta fáma mohla vzniknout u příležitosti naší PŘÍSAHY na učebně roty.. po přísaze se mohli rodiče nováčků seznámit s tím, co jejich synky čeká a být na to hrdí.

Když jsem přijel domů,(prvně na "opušťák krátce před Vánoci 1967, řekl mi otec, že je ctí sloužit pod takovým velitelem. usoudil totiž, že máme výcvik "Cizinecké legie"- nepátral jsem po tom,, ale velitel Bílek mým vzorem byl...

DĚJSTVÍ PRVÉ.
Krátce před Vánocemi procházel všemi místnostmi roty mohutný muž v civilu v doprovodu staršiny a velitele roty. Krátce na to ! se rozkřiklo" ... budeme se stěhovat do "Delta baráku" náhradní budovy na konci kasáren, druhá rota "mazácká" tam už je , ale i Vánocích už budeme ve vymalovaném zpět. Do dneška navín, jaká "štěstěna" mi zajistila !opušťák! těsně před Vánocemi

Ve všech činnostech jsme bývat tak do "první dvacítky", co na "opušťák" nebylo. Byla to sice motivace , jak se vzdálit od všech těch povinností-- probíralo se to snad každý večer na světnicích, jak se dostat domů.. jakýmkoliv dopravním prostředkem.

Mazáci měli výhodu, už každý to zažil- absolvoval dovolenou, cestu měli "najetou", dokonce už jeden i letěl z Holešova IL-14 do Prahy...vlak je pomalejší, ale: prvním byl problém "dostat opušťák"...Těch 5 hodin návalu ve vlaku se vydrží...

DĚJSTVÍ DRUHÉ.
Hurá! mám opušťák a jedu domů. Netroufnu si jet hned za Věruškou , jedu domů! Mělník! Překvapení? veliké, povídání by bylo asi do rána... Prvně si všímám, jak je otec na mne pyšný... při té přísaze v Holešově se to tak ještě nejevilo.

Najednou bušení na bušení na vrata a "HOŘÍ".. u souseda veliká záře, praskot a spousta lidí z blízkého internátu blízkého cukrovarnického učiliště... "volali jsme hasiče" je slyšet volání.. ale dav pouze přihlíží, neváhám, přelezu na pozemek dalšího souseda, přes mohutnou hrušku "Solanku"-- je tu střecha králíkárny- z ní přístup do patra domu. Už hoří garáž; plameny jdou po přístřešku a kabelu- kabel vede do domu... kopnu... jen kousek od plamene je na půdě seno.

Pronikavé povely těžce oděných hasičů ostře kontrastují s mými "vietnamkami" a ponožkami khaki. Ovšem, otevření dveří dvojicí "požárníků" znamená dát "ohni grády".. ale auto je již vystrkáno na ulici a požárníci "organizuji zmetek". Žár mne na okamžik oslepuje , proud vody z cisterny vše uklidňuje, mne i diváky dole...
Cesta zpět je opakem cesty prvé.. jsem zpět jako Mauglí a jako in. bez "vietnamek". Seskočím a týta: "No ty vypadáš, běž do sprchy"

Opušťák rychle skončil, vše jsem stihnul... i Věrušku... už i letmo Prahu vánoční .nakonec brána kasáren, zápis do knihy " Opuštění ubytovacího prostoru" a jak jinak...odkudsi se vynořil výkonný praporčík roty..."tak co, Friedrich"...???

DĚJSTVÍ TŘETÍ:
... jak jsem vzpomenul, na tom "delta baráku", odkud již odešla zpět celá druhý rota ; tak mi to tu ovládneme celé a budeme tu prý přes celé vánoce. Povolili nám tu stromeček a dárečky... nostalgie, jak jinak...
Hned po Vánocích jsem dostal službu "pomocníka dozorčího roty" dozorčího měl velitel skupiny, tehdy už desátník KLINGER... stál jsem v klidu u stolku dozorčího roty, vzpomínal jak to bylo na "opušťáku" když:.. telefon a dozorčí posádky ...spočítejte hasící přístroje v "delta baráku.. přeneste je do padáčkárny; zde proběhne jejich kontrola- HNED! rozuměl jste rozkazu? PROVEĎTE!

Vyšel jsem před barák- Klinger samozřejmě nikde. Místo něj kapitán Bílek.
"Dozorčí, kde je rota?"
"Provádí výcvik sebeobrany v tělocvičně, soudruhu kapitáne"
"Dobře, zaběhněte tak a přiveďte mi sem vojína Friedricha! .. rozuměl jste? Proveďte!... a zmizel ve své náhradní kanceláři.

Co teď? opustil jsem místo u dozorčího stolku, zaklepu, v ruce baret s odznáčkem směrem k veliteli a..." pomocník dozorčího roty, dovolte mi s vámi promluvit..."
" Kde je dozorčí?..."vyřizuje něco na štábu" ... dobře, vy mi ihned sežeňte vojína Friedricha!.. "rotu ohlídám sám!"
Stojím, co "solný sloup" ....já jsem Friedrich"...
Ticho.
" Vy jste Friedrichu byl na opušťáku, že? Tak... kde jste měl průšvih? tady v kasárnách? Venku s bezpečností? "mluvte PRAVDU, potřebuji to vědět.. v 11.00 mám vás předvést k veliteli pluku.. no to nebude nic moc pěkného!"
Na dveře velitele roty se ozvalo zaťukání. "Vstupte" ...dozorčí roty desátník Klinger... byl jsme soudruhu kapitáne..." - "Nezajímá! Friedrich přeruší službu, okamžitě se převlékne do vycházkového a bude mi zde! k dispozici! Dotaz? ... můžete jít a z roty se nevzdalujte! sežeňte staršinu, ať vydá Friedrichovi vycházkovou uniformu!

Vyjdeme s Klingerem z kanceláře.. oba trochu vyděšeni.." soudruhu desátníku, někdo volal, že máme spočítat hasící přístroje a odnést je do padáčkárny...." No, to si z vás vystřelil, makejte za staršinou!
Staršina kupodivu nemá žádné připomínky, zkontroluje i mi ponožky, vyleštění polobotek, kapesník... nemusím mít s sebou prezervativy, jinak na vycházku kontrolované...

Druhou kontrolu provedl kapitán Bílek a vyrážíme ke štábu. problém je v tom, že mu nestačím a abych jej dohnal, zkusím si zkrátit, v polobotkách, cestu ke štábu záhonem skalky u budovy poddůstojnické školy. Jasně... podvrtnul jsem si kotník levé nohy. Bolest...

"Friedrich!... Bílek se zastaví a zkoumavě pátrá.." Vy máte něco na svědomí? nechcete mi to přece jen říci?.." ne, soudruhu kapitáne, jen jsem si podvrtnul kotník, na polobotky nejsem zvyklý.."
Výraz velitele by se dal přeložit asi jako: " kdo mne tímhle!!!" trestá?
Štáb.
Míjíme strážného "ZASTAVY" a ... dveře.. zde jsem ještě nebyl--- sekretariát ... zrcadlo, kde se upravíme, oba. otevřou se dveře- stojím v pozoru-kapitán Bílek nás ohlašuje a jsou zde další vysocí důstojníci .. jejda politický náčelník podplukovník Říha a kdo že je ten VELITEL?

Podplukovník Košan. můj známý se seskoků... začíná mi být jasno... jeden z důstojníků čte z dopisu sousedky "mělnické" o mé účasti na požáru..!
!Soudruhu vojíne, vyprávějte nám, jak to bylo při požáru.." sekretářka přináší kávu.. zdvořile odmítám.. kávu nepiji.
"Soudruhu kapitáne! soudruh vojín Friedrich se naučí vystoupit na povel z tvaru- bude odměněn velitelem před nastoupeným plukem...jasno?
Vracíme se do baráku, Bílek se tetelí chválou.. "jeho voják"..."Friedrich, to vystupování z tvaru nastudujeme!, bez obav...

No, to jsem si dal, samozřejmě se to rozkřiklo ... a hlavní slovo převzal KOMIK.

Ten "nastudoval" za nadšení roty "etudu" uměleckého přednesu.. "vystupování Vierušky"
Kdybych tak dostal další "opušťák"...to ne!

Přiblížil se nástup pluku.

"Dozorčí- zavolejte mi Friedricha"....
"Friedrich, všechno je jinak, bude vyvolána vaše jméno, vy zůstanete na místě, pouze hlasitě zvoláte "Sloužím socialistické vlasti"... po rozchodu pluku přijdete do mé kanceláře a převezmete "věcnou odměnu" jí je kniha "Sňatky z rozumu"...

no, nepochválil jsem se, já, blbec, rotě? ...
R/MF
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 08. bře 2024 16:13 #16401

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 7

BYLO? BYLO!

pokračování II. střelnice Dobrotice...

Rota dorazila terénem na střelnici; zde už probíhají přípravy. nebude se střílet číslo 1., ale "základní číslo" na terč s kruhy - vzdálenost 50 m.

Velení roty přivezlo s sebou ženijního náčelníka pluku majora S. Mikuše, zadní část GAZU je plná tajemství... ale to ještě přijde.

Nyní nakukujeme na "palebnou čáru, v dáli terč s malinkou černou tečkou v okopu "pro stojícího střelce".. zde se ukrývají ti, co počítají výsledky a zapisují je!

Jako první střílí velitel roty kapitán Bílek, velitelé čet.. zatím nestřílí staršina- přijel se svojí "pravou rukou" vojínem Tuláčkem, pomocníkem staršiny (výkonného praporčíka)- dovezli náboje .

Každý střílí se svojí osobní zbraní, velitel roty zatím vítězí. (Důstojníci stříleli SA-61"Škorpion" , my Sa-58-v každé potom skupině jeden střelec se samopalem s pevnou pažbou, ostatní se sklopnou ramenní operkou.

Rota dostává pohov. Smí sledovat "střelecký koncert". Konečně se důstojníci roty "vyřádili" a akce " roty " začíná povelem "odložit materiál". zařazujeme se do zástupu k zadní části vozidla PV3S, vojín Tuláček rozpečeťuje bednu s municí, rozbaluje zelené krabičky se samopalovými náboji a vydává munici. 3 náboje na střelce; jsou stanoveny střelecké dvojice, zásobníky se střelivem v "sumkách".

Nabíjet se smí až na střeleckém stanovišti. na další povel:" zalehnout, nabíjet, a jednotlivými ranami na terč s kruhy pálit!"

Divím se, proč střílíme v leže? proč ne ve stoje, kleče-- ale můj údiv nemá dlouhého trvání.. Filip:

"jde nám o hodně, domů by chtěl každý..." kapitán Bílek: " základní cvičení je takto dáno, nikdo jej nemůže měnit; je pro každého stejné!"

Do okopů odchází (k terčům) dva velitelé skupin s nálepkami , ukryjí se a vztyčí prapor, střelba může začít.

Střelbě velí velitelé čet. A již je tu povel uvedený výše..."zalehnout...."... to máme nacvičeno automaticky.. prvních šest výstřelů a hlášení vysílačkou... "střelec č... výsledek...

V další směně jde Filip.

Jeho výsledek je.. "24"... od střeleckého stavu vyletí "jako čert z krabičky"..."to není možné!!" Nečeká na další povel a obrací se na kapitána Bílka- zde by mohl mít "zastání"...

ale!

to už bylo příliš na staršinu Chmelíka- " vojíne, zařaďte se, neplníte základní povely.. co si to zde dovolujete? v armádě platí pravidlo podřízenosti- vy si fakt koledujete o basu!"...

kapitán Bílek je tiše rád, nemá rád konflikty a silný hlas staršiny mu v této chvíli vyhovuje; nechává Chmelíka dále jednat.

Ten vysílačkou odvolává velitele páté skupiny od terčů, obrátí se na docela vyjeveného Filipa:

" Janoušek k terčům - máte možnost, soudruhu vojíne..!" Filip hledá pohledem zastání důstojníků, vidí jen "souhlas" s uřvaným staršinou.. tedy se obrací k terčům, ale- doprovází jej opět staršinům povel: "poklusem" Filip kluše a jeho výraz vidět není.

Důstojníci nechávají staršinu dále velet a jdou ke Gazu. To mne zajímá... ženijní náčelník klade na rozložené celty "věci pro dým a bouchání.. na to jsem se těšil, že to na vojně dostanu...zatím jsem zařazen ke specializaci "zdravotníka průzkumné skupiny".. a chtěl bych být specialistou -ženistou". uvidíme...

Je slyšet povel- "palbu ukončit, kontrola zbraní" a výsledky: nikdo se na hranici 30 možných nedostal.. "vojín Friedrich - 28 ! .. dvě desítky a osmička... výtečně - ale na "opušťák" nikdo nedosáhl.

Mezitím se novu objevila PragaV3S obklopená modravou spalinou nafty. Důstojníci roty nasedají do GAZU, zůstává ženijní náčelník.

Tuláček připravil improvizovanou výdejnu stravy, na povel staršiny vybalují se ešusy... stravu vydává sám Chmelík-

srší humorem do chvíle, kdy se táže Tuláčka, jak přebíral v kuchyni obědy. Polévka vyšla, ale masa, brambor a omáčky je málo, nakonec zůstává pět členů mužstva bez oběda- jen dva citrony jsou navíc..."Tuláčku, tos´ posral"... pět lidí jen "kouká"... "no, chybovati je lidské" - zavolá řidiče - "zajedete s Tuláčkem dolů do Dobrotic do hospody " , umyjete tam várnice a dovezete pět porcí dobrého oběda.

Vytáhne peněženku a dá Tuláčkovi peníze. Tuláček je převezme, odpoví "provedu"...

Chmelík je sice "svině".. ale jak říká..."u mne jsou moji vojáci na místě prvním, nárok na jídlo máte dán předpisem a staršina se o své vojáky postarat musí!"

Toho gesta velitele si Filip nevšimnul. Běhal s kusem terče a zpochybňoval výsledky. Vzbuzoval nespokojenost mezi lidmi stejného ražení. Přitom byl u toho. Zblízka a skoro na počátku.

Konec jeho litaniím učinil major Mikuš poté, co se vrátili oba velitelé čet. Nemýlil jsem se. Další zaměstnání bude "ženijní".

Den pro staršinu a Tuláčka skončil. Překvapivě jsme dostali "KDD" studenou stravu v balíčku na 24 hodin. Balíček obsahoval konzervy, sušenky, kofeinem obohacenou čokoládu, lisovaný čaj, kávu...porci chleba...takže- dalších 24 hodin budeme cvičit v terénu... /KDD - konzervová denní dávka / kádéčko/



R/M.F

*********
Foto:
Snímek nepochází z archivu veterána M.F. j e stažen z volně přístupného archivu ČSLA.. střelba s nasazeným bodákem byla typická pro výcvik pěchoty.. po odstřílení dostala povel " na bodáky" a cvičila přímý dotek s "nepřítelem"...

R/1, R/2
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 01. bře 2024 17:00 #16390

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 6

BYLO? BYLO!

část prvá.

POZOR! povelem dozorčího roty končí den . Odchází velitel roty. Před nástěnkou, na níž je zveřejněn seznam činnosti na další den postává několik již v teplácích oděných příslušníků roty. Mrknu, zítra ostré střelby . V teplákové kapse mám dva dopisy od Věrky...hledám, kde je v klidu přečíst, abych nebyl vystaven obvyklým poznámkám. Jistí to WC... Kurva, potřeboval bych opušťák...

Dozorčí roty vyhlašuje "večerku" U naší roty se dodržuje bez šikany.

Jak jsem se již zmínil, skupina jedna a dvě obývají spolu světnici č.1-včetně svých "mazáků" radistů Kudělky a Ference.

Těším se na to, až se na povel dozorčího roty zhasne a oni dva mezi sebou povedou "řeči".. to tak, abychom vše slyšeli.

Mohu si tak udělat obrázek o lidech, kteří nás řídí tady na rotě; ty důvěrně známe, ale o lidech ze štábu; o jejich existenci nevíme vlastně vůbec nic... je mi jasné, nebrat vážně to co slyším (že je pravda), ale to seznamování přes drby má na mne blahodárný vliv. Už jen proto, abych si udělal svůj názor na věci kolem. V žádném případě se nebojím, ačkoliv se nás snaží "mazáci" zastrašovat- líčením nejhorších chvil které zažili , zde u roty...

Dost kluků jim to žere, chtějí i podrobnosti...myslím, že budou mít dost problémů se s tím vyrovnat.

Dám příklad:... na jedné takové seanci se zmínili o tom, že naše první ostré střelby do terče ze samopalu vz.58 , budou jen tři rány do terče... kdo nastřílí tři desítky do terče, pojede na opušťák...

Exkurz.

Vzhledem k uplynulým letem... tři výstřely na 25 m se střílely ze samopalu Škorpion "z ruky" základní číslo ze samopalu vz.58 se střílelo v leže, na tzv." kulometné dvojče" 150 m! krátkou dávkou /tři výstřely/ zbylých sedm ran bylo stříleno na vzdálenost asi 100 m na "vpřed běžící pěchotu" nebyly připuštěny jednotlivé výstřely, jen krátké dávky (2 výstřely!) zde se "švindlovalo"... kdo nastřílel všechny figury, .."pomáhal sousedovi".

Jen pro úplnost: radisté.. v tomto případě autorovi "mazáci" byli vyzbrojeni pouze útočnými noži a SA-61 "Škorpion" ráže 7.65 .. to ovšem zážitky nováčka VÚ 7374 Holešov nikterak nesnižuje!

Ještě.. prvním střelbám předcházela vždy od roku 1957-1969 mimořádně pečlivá "suchá" příprava- zbraní, rozborka, sborka zbraní, teoretická příprava zaměřování, střelba ze vzduchových zbraní...malorážek... střelby ze samopalu vz.58 v začátcích pouze se "cvičným nástavcem a cvičným střelivem.." je však pravdou, že pokud méně psychicky zdatný jedinec ( byl v pluku tu a tam a plk Dufek o jejich "výskytu po roce 1967 píše") ... si chtěl zapytlačit a zapomněl sundat cvičný nástavec a vystřelil staršinovi ukradený "ostrý" ( to celkem bez problémů šlo)...měl staršina MOC problémů "střelce zakrýt před vojenským prokurátorem).... dost staršinové , riskovali v letech 1963/1969... samopal byl totiž zničen " zničení zbraně v oné době?? jejda"

... padají další noční otázky... "Kdo terče zalepí? Čím?" a další všetečné a hloupé otázky, na které nedostáváme odpověď..

Nejvíce se ptá věčně a nejvíce s něčím nespokojen vojín Janoušek, (slyší na přezdívku "FILIP"), zařazen do průzkumné skupiny svobodníka HROMKA, vůbec se netají s prozápadními názory . Uznává jenom Ameriku, ještě vím, že je to Pražák,, to mluví za vše. Už několikrát odmítl splnit rozkaz a prošlo mu to. Nebyly páky přivést ho k rozumu. Velitel čety Jirůšek i velitel roty kapitulovali. Filip vždy logickými otázkami dovedl prosadit svou.

Trochu mu závidím, ukazuje mi cestu do budoucna, začnu se chovat jako on, chytře a "vychacaně- kurevsky". Čekal jsem na to, co staršina Chmelík, na něj Filip určitě narazí, ...musí, existuje přece logika.

Moc otázek id Filipa Kudělku rozladilo. Otočil se na posteli: ... " co jste ještě nezažili , je kanálová taktika" , tou až projdete, tak si můžete fandit, že jste ti vítězi u výsadkových jednotek.

Ráno, na rozdílení

je fakt střeleb potvrzen. Střelnice Dobrotice. Střelecká příprava č.1. /vysvětlení viz výše. Následuje zaměstnání noční- Taktická příprava.

Nástup:

.... "všichni cvičící přibalí do polních jídelní nádobí" . Stravu - oběd a večeři zajistí pomocník staršiny roty (tehdy již "výkonného praporčíka")


Snídaně

po té na učebně PŠM - Politické školení mužstva- krátká přestávka k přečtení Rudého práva a staršina- kontroluje počty cvičících a zbytek, který zůstane na rotě. Pokládám to za formalitu, ale jak se ukáže později, na vojně má svůj význam všechno...

Exkurz:

Náplní funkce "výkonného praporčíka ",byla činnost administrativní, týlová, výchova podřízených v nebojových činnostech a v případě nepřítomnosti důstojníků roty zástup jejich činnosti. Denní náplní "staršiny" bylo sledování stavu - včetně ranního hlášení počtu stravovaných. To jak pro kuchyni mužstva /a poddůstojníků/ tak pro "důstojnickou kuchyni." Vojáci z povolná, kteří byli zařazeni jako "výkonní výsadkáři" dostávali stravu zdarma, vojáci z povolání, kteří neměli ve dnech volna službu , dostávali stravu proplacenou. Denní norma výkonného výsadkáře byla na tehdejší dobu poměrně vysoká- 21.90 Kč plus možné navýšení v poli až na 40 Kč!! /nástupní plat staršiny roty bez příplatků za "třídnost" činila 2017,- Kč čistého plus "hodnostní", plus body na ošacení asi za 3000,- Kč ročně- vojáci z povolání ale dostávali cvičný stejnokroj a "kanady" černé- zdarma. Hnědé kanady vojáků z povolání se nesměly ke cvičným stejnokrojům používat.. Staršina musel vykázat i počty služby neschopných /na ošetřovně- zde je přebíral "staršina ošetřovny" někteří nemocní dostávali, podle pokynů plukovního lékaře i stravu dietní. Paradoxem bylo, že pokud voják z povolání dosáhl hmotnosti 80 kg - dostával dietu a "zvláštní péči" náčelníka tělesné přípravy pluku.. u bojové roty to nešlo, ale na "štábu" v politické skupině se tak stalo...


... počasí je relativně dobré, ale začínají ranní šediváky.. než se vypravíme, je to "pravé "průzkumácké" ...nebe ocelově šedé, drobně poprchá....slyšíme, že: "o zdaru akce rozhoduje počasí- nikdo se zbytečně necourá venku, na civila nenarazíte , máte jistotu, že vás někdo nepřekvapí a odhalí vaše plány náhodou, nebo ze zvědavosti. Proto je třeba takového počasí si vážit , těšit se z něj a nelamentovat...

Naplněni modrem našich velících, seřazeni do tvaru roty, odcházíme na střelnici DOBROTICE.


veterán VÚ 7374 Holešov 1967/1969 Milan FRIEDRICH
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

Co jsem zažil... 23. úno 2024 13:14 #16374

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
CO JSEM ZAŽIL 5

DOSKOKY II.

Na dráhu roluje civilní linka směrem do Prahy- IK14... "budu muset někdy jít na vycházku, vidět to znovu..."

K nástupišti přijíždí GAZ; v něm nějaká šarže v červeném baretu. Zdraví ho všichni důstojníci... a že jich tu je! Každý z nich chce mít naskákanou "třídnost", aby byly peníze...Od rolujícího IL-ka k té šarži se zvedne vítr, té šarži se baret vztyčí jako "péra když kolem projde pěkná baba.." On si neuvědomuje, že má baret jako kuchařskou čepici. Rozmlouvá s důstojníky; nikdo mu neřekne, že by stačilo stáhnout si baret j jedné straně. Tak "šaškárna" pokračuje. Upozorňuji na to KOMIKA. Také si toho všimnul. " To je náš velitel útvaru- Košan"...

Přichází povel "USTROJI"- jsou vyvolávána jména, jsme řazeni do výsadků.

Jdeme v prvním, ten náš velitel Košan je zařazen k nám. Na dráhu roluje AN-2- v nezbytné kontrole nás kontroluje kapitán Hanák, velitel 4.roty. KOMIK i já dostáváme výtažné lano, opakované zadání, jak otevřít cvičně záložní padák- no, to už víme.

Nastupujeme do letounu, přebírá nás "vysazovač." (.. dnes už vám, že to byl praporčík Masarovič)- kontroluje ukotvení lan, jako prvního bere ke dveřím takového střízlíka- kluka ze 4.roty. Já jdu za KOMIKEM jako třetí. Usazeni jsme v řadě výsadkových dveří.

Naproti nám se "usazují "hodnosti." V ruce mají povětšinou výsadkové přilby; do zaplněného letounu nastupuje jako poslední ten velitel Košan . Baret již nemá, jen koženou "haubnu" jako my. Zapojí své lano- jen obráceně- "vysazovač" to napravuje.

Košan viditelně podléhá předseskokové panice, ta na nás všechny doléhá- holt- někteří ji nedokážou potlačit.

Chovají se jako "Rozpustile" chtějí se bavit, nevydrží na místě...to je případ i našeho velitele. Že by si přihnul? "Vysazovač " má co dělat, aby velitele udržel, jak se říká, "na uzdě"... velitel doráží na spoluaktéry "tohoto dramatu...vyžaduje stálou pozornost.

Všímám so, Košan skáče ve stejném munduru- (šedesátky) vyměnil za nové, "strakaté!.. "jé" má také nové, černé kanady.- také jsou mu velké, jako mně, než jsem je vyměnil.

Několikrát se střenu s Košanovým pohledem, snažím se s ním "propojit z očí do očí"... Ukazuji vztyčený palec, kdepak, nedbá, je ve svém světě... Vědom si svého velitelského postavení se zvedne ( což je bez povelu "vysazovače" přísně zakázán), chce se bavit s ostatními důstojníky; ti by jej nejraději vyhodili - viditelně- přes hluk motoru není nic slyšet... nakonec si "vysazovač" udělá pořádek.. a přichází "sólo!...

piloti rovnají letoun za zatáčky, "vysazovač" otevírá dveře, dovnitř pěkně profukuje- "kosa" !

"Vysazovač " se domlouvá s pilotní kabinou, vyhodí ze dveří tzv. "Fléru" tou se zjišťuje směr větru po dobu výsadkáře na přistání- piloti udělají další okruh...je vidět holešovský zámek---střízlík 4.roty je umístěn "vysazovačem" do dveří. nade dveřmi je červená, následuje žlutá, zelená a klakson.. přes řev motoru drásá.. střízlík opustil letoun , na řadu jde velitel... turbulence nebo strach? velitel "ručkuje" rukama po trupu letadla- "vysazovač" jej namáhavě rovná do dveří "Anduly" (název AN-2)

Poznámka redakce: AN- 2 má poměrně malé dveře, je to letoun naprosto spolehlivý, ale byl jako dvouplošník vyroben po 2.sv.válce pro řadu úkolů... také jako cvičný letoun pro výsadkáře. Pplk Košan měřil něco kolem 2 metrů, pro něj byl otvor dveří problémem vždy..

Velitel je konečně "srovnán", ale průlet se nepodaří, stroj nalétá znovu...sláva! podařilo se! a na nás přichází řada- znovu červená, žlutá a zelení- jsme venku a je nás pět.

Drama na lovu- strachem jsem se neodrazil - strach je to, co vám brání něco udělat dobrovolně dobře...

Padám po hlavě, trhnutí, kotrmelec a sakra... zakroucené šňůry- hodně závitů! Zatočím se obráceně, vrchlík se chová kamarádsky, mohu se věnovat "záložáku" Ruce makají a kde jsou ostatní??? daleko. Zatáhnu za "uvolňovač" , zajistím jej do karabiny - jak jinak?

"Ježíš" ono mne to zvedá" nohy mám nahoře, bojuji ze všech sil, země je už blízko dopadnu, žuchnu sebou na zem levým bokem, není to otřes mozku, ale otřes pozadím (cítím to ještě dneska)-

Balím padáky po seskoku, jdu na seřadiště, zahlásím splnění úkolu- a vítá mě KOMIK. Není mi však do smíchu.

Sleduji náladu ve společnosti důstojníků. velitel je opouští.

My nastupujeme do tvaru a mašírujeme do kasáren Probírám s KOMIKEM, jakého my máme fajn velitele. Diví se, proč se o to tak zajímám...

Nástup na večeři... už v teplákách píšu zážitek "Vierce"-, ve stoje, nemohu se narovnat.. a kde se vzal, tu se vzal, staršina... "tak co, Friedrich, jak to šlo?...

"Kurva," ten mi tu ještě scházel..! "dobře soudruhu nadrotmistře.".. vím, že ví.. ale s padákem a staršinou roty Chmelíkem je třeba vycházet po dobrém, nakonec, i ten baret měl správně nasazený...

svobodník v.v. Milan Friedrich - E/M-F
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Vygenerováno za 0.202 sekund