PŘÍBĚH TÉMĚŘ SVATOMARTINSKÝ
Prolog.
Největší zlínské sídliště má, v době před. předvánoční uzavřenou prodejnu BILLY, zůstává tak k nasycení lidu menší prodejna PENNY.
Pátek , 14.15. Zlín, Jižní svahy
Agilní paní ve věku mateřské dovolené plní poštovní schránky v ulicích PODLESÍ I.II.III, nabídkovými letáky PENNY , mimo mandarinek za 6.90 nabízejí : kachnu kuchanou bez drobů. cena 79.90 Kč.
Sobota
05.55 Zlín, Jižní svahy....
"Vstávej, v Penny mají kachny ..."
06.45 Penny , Zlín, Jižní svahy
Budíčku se podřídilo nejméně 20 gerontů mužů, asi dvojnásobek žen v důchodovém věku a řada občanů mladších, pracujících , kteří leták nečetli a mají na dnešek nařízenou pracovní směnu...
07.00 Penny , Zlín, Jižní svahy
Stanoviště nákupních vozíků seřazených do útočné kolony bojových vozidel pěchoty se vřítilo do prodejny.
Vyděšený personál se ukryl do pokladen.
BOJ.
PENNY Zlín , Jižní svahy se stal obleženým místem bojové zóny.
Skupina pracujících mlaďochů vydrancovala regál s rohlíky, vitrínu se salámem; nákup doplnila plechovkou COCA COLY.
Místo bojů spořádaně evakuovala.
Geronti se seřadili před přepravkami s kachnami.
Dědoušci nasadili výraz sveřepých šakalů ve smečce směřující za kořistí,
Nad smečkou se vznesl odér pachu kachen vylepšený pachem v čekání vykouřených cigaret... Vzduchem výkřik":
"berte jen jednu, nejvýše dvě"...
Strnulá životní družka R/1 vybojovala kachny dvě.
Poslední...
Hněvivé výkřiky těch, kdož nevstali v 05.55 uťala přispěchavší vedoucí směny..." prosím vás, v letáku jsme uvedli, že pouze do vyprodání zásob.."
Argument byl, jako logický, přijat ... zbytek smečky se rozptýlil s letáky v ruce vypátrat, co ještě je dne 8.listopadu 2025 v prodejně Penny Zlín, zlevněno.
Po desítkách let spořádaného soužití s mojí paní jsem byl odměněn zářivým pohledem , dvěma plátky výběrové tlačenky a půl litrem pravé slovenské "borovičky".
U vědomí, že veteránovi jen málo stačí ke štěstí, jsem byl zařazen do fronty u pokladny č.2.
Moje paní odbíhala, v ruce papírek... na něm s pečlivostí agenta zpravodajské služby: "záznam - co ještě"?
Obrněn trpělivostí s odměnou vůní borovice jsem pokojně sledoval dění před sebou..
Asi na místě čtvrtém směrem k pokladně se dostala na řadu paní věku značně pokročilého.
Nad ní čněl mladý muž . Dlaně se svačinou. Zjevně těžce prožíval vědomí, že přijde na směnu pozdě..
Starší paní si pomalu,
pečlivě, poskládala nákup zpět do košíku, otevřela peněženku pamatující firmu Baťa a hledala drobné...chyběla ji asi dvoukoruna..
Paní pokladní se vyklonila do nekonečné řady.
Čekala...
Mladý muž, jemuž historie dosavadního žití nedodala trpělivosti, sáhl do kapsy a vyhodil na pultík hrst drobných...
paní pokladní pochopila, urychleně odbavila jeho nákup kartou..
Jenže.
Stařenka zalykající se vděkem pokládala za povinnost jemu projevit vděčnost a čekajícímu zástupu objasnit, proč nemá dostatek peněz na nákup....
Zapátral jsem v paměti,
dle jakého paragrafu trestního práva současně platného, bude možno zařadit trestný čin, či jen přestupek hromadného násilí - vznášející se nad událostí...
Poučení:
Milí naši spoluobčané aktivního věku, opatřete si své svačiny včas pro dobu, kdy jsou k mání levné kachny polské provenience !
R/1