Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: UNIVERSÁLNÍ VOJÁK.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 22. bře 2024 16:45 #16430

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ZÁKUPY U ČESKÉ LÍPY

www.novinky.cz/clanek/cestovani-zakupy-m...source=www.seznam.cz


ZÁŘÍ 2017

Oslava založení výsadkových vojsk v Zákupech. Majitel výstavní síně pozval veterány na prohlídku expozic (v šedém saku). Velké množství různých artefaktů.



R/7
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 05. bře 2024 17:23 #16396

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
JAN IHNATÍK, PŘÍMÝ ÚČASTNÍK BOJŮ U DUKLY A JASLA, OSLAVIL NEUVĚŘITELNÝCH 102 LET

Autor: kapitán Martin Ogořalek

Dne 1. března 2024 na Krajském vojenském velitelství Ostrava oslavil příslušník 1. československého armádního sboru a přímý účastník Dukelské i Jaselské operace plukovník ve výslužbě Jan Ihnatík 102. narozeniny.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...ych-102-let--249724/

zdroj: army.cz

R/2
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 16. úno 2024 16:21 #16365

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Redakční oznam.

Do redakce nám přichází dotazy veteránů VÚ 7374 k situaci v Klubu výsadkových veteránů Holešov.

Situaci samozřejmě vyhodnocuji, protože jsem 9 let v 7.výsadkovém pluku sloužil , několik let jsem byl členem Klubu výsadkových veteránů Holešov a společně s Dušanem Hricem, Karlem Maňákem a dalšími, dvakrát se podílel na nástupu veteránů pluku na nádvoří "našich" kasáren.

Nelibě jsem nesl a moje stanovisko je známo; nikdy jsem se s tím netajil, naopak! že se předsedou Klubu stal pan René Sabela- nesporně má zásluhy v řízení průzkumných jednotek v Prostějově., k našemu KLUBU nepatří - SRDCEM !!!!!

Jeho abdikaci jsem přijal, jak jinak, se sto gramy slivovice z archivu.

Osobně oceňuji postoj veteránů Luďka Stokláska a Jožky Bartošky... a tím se netajím.

Mnohým je známo, že jsem navrhoval, že době kolísání Dušana Hrice - (udělal pro KVV Holešov veliký záslužný kus práce, ...

za pevným postojem a podporou jeho skvělé manželky, paní Zdeny! )

...aby se stal předsedou KLUBU právě Luděk Stoklásek...

.nechtěl v míru- ... ale jako VOJÁK, zakládající náš pluk (1957)..v bojové nouzi převzal velení...

a pokud máme hodnotit TY! kdož PLUK nezradili...

pracují a nedělají KLUBU a PLUKU ostudu tím, že si ke kladení věnců v oděvu 95 nasadí černá taneční "perka" zdobená "bělounkou ponožtičkou" ... snímek č.1

Tajtrdlík! u které roty sloužil? kdo by jeho staršinou???

********

Ti VOJÁCI- VETERÁNI PLUKU - čistí pomníky, stojí u ZÁSTAVY, věnují se mládeži při "branných dnech" - Karel Maňák a další...



Osobní můj názor:

abdikaci pana R:Sábely jsem rád. jak sám uvádí, je jistě oporou pro současné ministerstvo obrany ČR, jeho paní ministryni a náčelníka GŠ...

Věřím, že tentokrát veterán a VOJÁK Luděk STOKLÁSEK a osvědčený regionální politik Jožka BARTOŠEK stanou v čele Klubu výsadkových veteránů Holešov , tomu v ě ř í m !


kpt. v. v. JUDr. Pavel Chmelík - 1961-1969 veterán ... plukovník v.v. Ing. Miroslav Šedina, plukovník Ing. Jiří Dufek, důstojníci a praporčíci VÚ 7374 Holešov, veteráni 1.průzkumné roty hl. průzkumu Sabinov. 1.a.2.PP hL .průzkumu Prešov a Holešov...


R/1
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 02. úno 2024 16:52 #16337

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
28.ledna 1896 v Plzni se narodil Karel PALEČEK...československý legionář, voják a zakladatel výsadkových vojsk Československé armády.

Vojenskou kariéru začínal u 35. plzeňského pěšího pluku;, nejprve bojoval v Haliči, později v Rusku; přešel na ruskou stranu a vstoupil do Československých legií. Bojoval u Zborova a s legiemi přešel Sibiř. Domů se vrátil v roce 1919, nastoupil důstojnickou školu, prošel řadou velitelských funkcí u 46.pluku v Chomutově.

r-1931 odvelen do druhého oddělení Hlavního štábu /tedy zpravodajské služby/. Zaměřen na Německo. Navíc umožnil zřídit ve svém domě ve Střešovicích konspirační pracoviště.

Jako zpravodajec byl mezi prvými, kdo získal nezvratné informace o chystaném obsazení republiky nacistickým Německem využil nabídku plk. Moravce a přešel nejprve do čela pařížské zpravodajské expozitury. Po pádu Francie se přesunul do Anglie, kde řídil zvláštní skupinu D- prováděla výběr a výcvik budoucích paradesantních skupin vysílaných na okupované území.

Na konci války se přesunul do osvobozených Košic s pověřením koordinace výsadků se sovětskou stranou.

Ukončením války přijímal ve funkci zpravodajského důstojníka hlášení přeživších výsadkářů a začal připravovat vznik prvních československých výsadkových jednotek ...v oné době nazývaných "jednotek přepravovaných vzduchem (JDV).

1948 - brigádní generál- velitel výsadkového vojska.

V listopadu 1949 společně s náčelníkem štábu Rudolfem Krzákem zatčen, degradován, odsouzen - v roce 1952 rehabilitován... do nebe výsadkových veteránů odešel 12.března 1962...

Generál Karel PALEČEK byl VOJÁK!
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 02. úno 2024 16:43 #16334

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Karel PAVLÍK - VOJÁK.

Narozen 19.října 1900 Hradové Střimelice - popraven 26.ledna 1943 Mauthausen.

14.března 1939 velel v hodnosti kapitána obraně Czajánkových kasáren. Zapojil se do protinacistického odboje ( Za vlast)., později do odbojové organizace Obrana národa.

Jeden ze spolupracovníků štábního kapitána Morávka... zatčen v září 1940 v Praze,, mučen, převezn do koncentračního tábora Mauthausen- popraven 26.ledna 1943.

28.října 1999 vyznamenán in memoriam Za hrdinství a povýšen do hodnosti plukovníka.

Plukovník Karel PAVLÍK byl VOJÁK.

zdroj: SKÁPALA Marek Bc. Plukovník in memoriam Karel Pavlík (online) web.Army.cz
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 11. led 2024 15:02 #16322

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
7.ledna..

za štábním praporčíkem in memoriam JIŘÍM SCHAMSEM...narozen 22.9.1972 zraněn 17.3.2008 v Afganistánu, zemřel 7.1.2015 Praha - služebně zařazen jako "starší instruktor Útvaru speciálních operací (SOG), příslušník Vojenské policie a Armády České republiky.

****************

Plk. gšt. v.z. PhDr. Eduard Stehlík Ph.Dr. MBA, vojenský historik, spisovatel. Zaměřuje se na vojenské dějiny 1914-1956. (Ředitel odboru pro válečné veterány MO, historik Vojenského historického ústavu Praha, předseda vědecké rady a 1.náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů- historie) nyní ředitel Památníku Lidice)

R/1
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 07. led 2024 10:54 #16315

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
chmelik1 napsal:
REGI

JIŘÍ SCHAMS

Před několika málo dny jsme vstoupili do nového roku a již je zde opět 7. leden. Den, který mám nejen já, ale i mnoho dalších kamarádů již devět let spojen s odchodem našeho přítele, štábního praporčíka Jiřího Schamse. Opravdového hrdiny, kterému nikdo z těch, kdo ho znali, neřekl jinak než „Regi“.

To, že již Jirka s námi není, mi tehdy zatelefonoval můj dlouholetý přítel Pepa Turek, který Jirku znal z jejich společného působení v armádě a byl s ním v kontaktu až do úplného konce. Bohužel i Pepa sám následoval Regiho tam, odkud není návratu, hned v září následujícího roku. Zbylo tu po nich prázdné místo a oba, nejen mě, moc a moc chybí...

Jirka byl rodilý Pražák, což často a rád zdůrazňoval. Světlo světa spatřil 22. září 1972 a po maturitě na Gymnáziu Na Pražačce nastoupil v dubnu 1992 tehdy ještě povinnou základní vojenskou službu. Pro mnoho jeho vrstevníků byla cesta „do zeleného“ doslova noční můrou, ale pro Jirku ne. On se na vojnu doopravdy těšil. Všichni z jeho okolí dobře věděli, že měl k uniformám a zbraním vždy velice blízko a „maskáče“ tvořily již na střední škole pevný základ jeho šatníku.


Myslím, že nikoho z Jirkových blízkých nepřekvapilo, když nedlouho po návratu do civilního života začal uvažovat o vojenské kariéře. Nějakou dobu sice pracoval u pražské Městské policie a později u soukromé strážní a detektivní agentury, avšak táhlo ho to zpět do armády. A tak se stal v červenci 1997 vojákem z povolání a nedlouho poté odjel jako příslušník 6. mechanizovaného praporu na svou první misi (SFOR) na území bývalé Jugoslávie.

Jirkovým snem však vždy bylo působit u speciálních jednotek a tomu podřídil úplně všechno. V říjnu 1999 skutečně dosáhl svého a po náročném výběrovém řízení se stal příslušníkem prostějovské 6. speciální brigády (dnes 601. skupina speciálních sil). O tom, že se Jirka nikdy nebál žádných překážek, svědčí myslím i to, že při nástupu k prostějovskému útvaru sice ještě neuměl plavat, avšak zamakal na sobě a zanedlouho přidal ke své odbornosti „speciální průzkum“ i kvalifikaci vojenského potápěče.

Kromě služby u speciálních jednotek měl Jirka, jak jsem již zmínil, ještě jednu velkou lásku, a tou byla Praha a odloučení od ní nesl velice těžce. Když proto na podzim 2001 vznikl Útvar speciálních operací Vojenské policie, známější pod zkratkou SOG (Special Operations Group) a jemu se tím neočekávaně naskytla příležitost sloužit u speciální jednotky v hlavním městě republiky, ani na okamžik nezaváhal.

V letech 2003-2005 se Jirka zúčastnil čtyř zahraničních operací na území Kuvajtu a Iráku a v roce 2006 i mise KFOR v Kosovu. V říjnu 2007 odjel se svou jednotkou do Afghánistánu, kde s kamarády působili v jedné z nejnebezpečnějších provincií, a to v sestavě britského uskupení TFH (Task Force Hilmand). Tato mise se však Jirkovi bohužel stala osudnou.

V pondělí 17. března 2008 zaútočil v městečku Gerešk na hlídku, jejíž byl Jirka součástí, sebevražedný atentátník. Při mohutné explozi byl zabit Jirkův spolubojovník praporčík Milan Štěrba, dva dánští vojáci a čtyři Afghánci. Sám Jirka byl těžce zraněn. Jedna ze střepin, které ho zasáhly, pronikla do mozku, který těžce poškodila. I proto nebyly prognózy lékařů pozitivní a nedávaly Jirkovi velkou šanci na přežití.

Jenže to by nesmělo jít o Jirku. I v této situaci, kdy by to jiný člověk zabalil, opět dokázal, že je velký bojovník. Přestože zůstal upoután na invalidní vozík, rval se po následujících sedm let s nepřízní osudu, a to i za pomoci svého pověstného, někdy opravdu hodně, hodně černého humoru. Jenže život opravdu nebývá fér. Nad těžkou nemocí, která se náhle objevila, již Jirka nevyhrál.

Jirko, kamaráde, čest Tvé památce!
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 07. led 2024 10:53 #16314

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
REGI

JIŘÍ SCHAMS

Před několika málo dny jsme vstoupili do nového roku a již je zde opět 7. leden. Den, který mám nejen já, ale i mnoho dalších kamarádů již devět let spojen s odchodem našeho přítele, štábního praporčíka Jiřího Schamse. Opravdového hrdiny, kterému nikdo z těch, kdo ho znali, neřekl jinak než „Regi“.

To, že již Jirka s námi není, mi tehdy zatelefonoval můj dlouholetý přítel Pepa Turek, který Jirku znal z jejich společného působení v armádě a byl s ním v kontaktu až do úplného konce. Bohužel i Pepa sám následoval Regiho tam, odkud není návratu, hned v září následujícího roku. Zbylo tu po nich prázdné místo a oba, nejen mě, moc a moc chybí...

Jirka byl rodilý Pražák, což často a rád zdůrazňoval. Světlo světa spatřil 22. září 1972 a po maturitě na Gymnáziu Na Pražačce nastoupil v dubnu 1992 tehdy ještě povinnou základní vojenskou službu. Pro mnoho jeho vrstevníků byla cesta „do zeleného“ doslova noční můrou, ale pro Jirku ne. On se na vojnu doopravdy těšil. Všichni z jeho okolí dobře věděli, že měl k uniformám a zbraním vždy velice blízko a „maskáče“ tvořily již na střední škole pevný základ jeho šatníku.


Myslím, že nikoho z Jirkových blízkých nepřekvapilo, když nedlouho po návratu do civilního života začal uvažovat o vojenské kariéře. Nějakou dobu sice pracoval u pražské Městské policie a později u soukromé strážní a detektivní agentury, avšak táhlo ho to zpět do armády. A tak se stal v červenci 1997 vojákem z povolání a nedlouho poté odjel jako příslušník 6. mechanizovaného praporu na svou první misi (SFOR) na území bývalé Jugoslávie.

Jirkovým snem však vždy bylo působit u speciálních jednotek a tomu podřídil úplně všechno. V říjnu 1999 skutečně dosáhl svého a po náročném výběrovém řízení se stal příslušníkem prostějovské 6. speciální brigády (dnes 601. skupina speciálních sil). O tom, že se Jirka nikdy nebál žádných překážek, svědčí myslím i to, že při nástupu k prostějovskému útvaru sice ještě neuměl plavat, avšak zamakal na sobě a zanedlouho přidal ke své odbornosti „speciální průzkum“ i kvalifikaci vojenského potápěče.

Kromě služby u speciálních jednotek měl Jirka, jak jsem již zmínil, ještě jednu velkou lásku, a tou byla Praha a odloučení od ní nesl velice těžce. Když proto na podzim 2001 vznikl Útvar speciálních operací Vojenské policie, známější pod zkratkou SOG (Special Operations Group) a jemu se tím neočekávaně naskytla příležitost sloužit u speciální jednotky v hlavním městě republiky, ani na okamžik nezaváhal.

V letech 2003-2005 se Jirka zúčastnil čtyř zahraničních operací na území Kuvajtu a Iráku a v roce 2006 i mise KFOR v Kosovu. V říjnu 2007 odjel se svou jednotkou do Afghánistánu, kde s kamarády působili v jedné z nejnebezpečnějších provincií, a to v sestavě britského uskupení TFH (Task Force Hilmand). Tato mise se však Jirkovi bohužel stala osudnou.

V pondělí 17. března 2008 zaútočil v městečku Gerešk na hlídku, jejíž byl Jirka součástí, sebevražedný atentátník. Při mohutné explozi byl zabit Jirkův spolubojovník praporčík Milan Štěrba, dva dánští vojáci a čtyři Afghánci. Sám Jirka byl těžce zraněn. Jedna ze střepin, které ho zasáhly, pronikla do mozku, který těžce poškodila. I proto nebyly prognózy lékařů pozitivní a nedávaly Jirkovi velkou šanci na přežití.

Jenže to by nesmělo jít o Jirku. I v této situaci, kdy by to jiný člověk zabalil, opět dokázal, že je velký bojovník. Přestože zůstal upoután na invalidní vozík, rval se po následujících sedm let s nepřízní osudu, a to i za pomoci svého pověstného, někdy opravdu hodně, hodně černého humoru. Jenže život opravdu nebývá fér. Nad těžkou nemocí, která se náhle objevila, již Jirka nevyhrál.

Jirko, kamaráde, čest Tvé památce!
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 07. led 2024 10:53 #16313

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
REGI

JIŘÍ SCHAMS

Před několika málo dny jsme vstoupili do nového roku a již je zde opět 7. leden. Den, který mám nejen já, ale i mnoho dalších kamarádů již devět let spojen s odchodem našeho přítele, štábního praporčíka Jiřího Schamse. Opravdového hrdiny, kterému nikdo z těch, kdo ho znali, neřekl jinak než „Regi“.

To, že již Jirka s námi není, mi tehdy zatelefonoval můj dlouholetý přítel Pepa Turek, který Jirku znal z jejich společného působení v armádě a byl s ním v kontaktu až do úplného konce. Bohužel i Pepa sám následoval Regiho tam, odkud není návratu, hned v září následujícího roku. Zbylo tu po nich prázdné místo a oba, nejen mě, moc a moc chybí...

Jirka byl rodilý Pražák, což často a rád zdůrazňoval. Světlo světa spatřil 22. září 1972 a po maturitě na Gymnáziu Na Pražačce nastoupil v dubnu 1992 tehdy ještě povinnou základní vojenskou službu. Pro mnoho jeho vrstevníků byla cesta „do zeleného“ doslova noční můrou, ale pro Jirku ne. On se na vojnu doopravdy těšil. Všichni z jeho okolí dobře věděli, že měl k uniformám a zbraním vždy velice blízko a „maskáče“ tvořily již na střední škole pevný základ jeho šatníku.


Myslím, že nikoho z Jirkových blízkých nepřekvapilo, když nedlouho po návratu do civilního života začal uvažovat o vojenské kariéře. Nějakou dobu sice pracoval u pražské Městské policie a později u soukromé strážní a detektivní agentury, avšak táhlo ho to zpět do armády. A tak se stal v červenci 1997 vojákem z povolání a nedlouho poté odjel jako příslušník 6. mechanizovaného praporu na svou první misi (SFOR) na území bývalé Jugoslávie.

Jirkovým snem však vždy bylo působit u speciálních jednotek a tomu podřídil úplně všechno. V říjnu 1999 skutečně dosáhl svého a po náročném výběrovém řízení se stal příslušníkem prostějovské 6. speciální brigády (dnes 601. skupina speciálních sil). O tom, že se Jirka nikdy nebál žádných překážek, svědčí myslím i to, že při nástupu k prostějovskému útvaru sice ještě neuměl plavat, avšak zamakal na sobě a zanedlouho přidal ke své odbornosti „speciální průzkum“ i kvalifikaci vojenského potápěče.

Kromě služby u speciálních jednotek měl Jirka, jak jsem již zmínil, ještě jednu velkou lásku, a tou byla Praha a odloučení od ní nesl velice těžce. Když proto na podzim 2001 vznikl Útvar speciálních operací Vojenské policie, známější pod zkratkou SOG (Special Operations Group) a jemu se tím neočekávaně naskytla příležitost sloužit u speciální jednotky v hlavním městě republiky, ani na okamžik nezaváhal.

V letech 2003-2005 se Jirka zúčastnil čtyř zahraničních operací na území Kuvajtu a Iráku a v roce 2006 i mise KFOR v Kosovu. V říjnu 2007 odjel se svou jednotkou do Afghánistánu, kde s kamarády působili v jedné z nejnebezpečnějších provincií, a to v sestavě britského uskupení TFH (Task Force Hilmand). Tato mise se však Jirkovi bohužel stala osudnou.

V pondělí 17. března 2008 zaútočil v městečku Gerešk na hlídku, jejíž byl Jirka součástí, sebevražedný atentátník. Při mohutné explozi byl zabit Jirkův spolubojovník praporčík Milan Štěrba, dva dánští vojáci a čtyři Afghánci. Sám Jirka byl těžce zraněn. Jedna ze střepin, které ho zasáhly, pronikla do mozku, který těžce poškodila. I proto nebyly prognózy lékařů pozitivní a nedávaly Jirkovi velkou šanci na přežití.

Jenže to by nesmělo jít o Jirku. I v této situaci, kdy by to jiný člověk zabalil, opět dokázal, že je velký bojovník. Přestože zůstal upoután na invalidní vozík, rval se po následujících sedm let s nepřízní osudu, a to i za pomoci svého pověstného, někdy opravdu hodně, hodně černého humoru. Jenže život opravdu nebývá fér. Nad těžkou nemocí, která se náhle objevila, již Jirka nevyhrál.

Jirko, kamaráde, čest Tvé památce!
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

UNIVERZÁLNÍ VOJÁK. 13. pro 2023 09:39 #16268

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
11.prosince 1919 se na Podkarpatské Rusi narodil hrdina 2.světové války

plukovník v.v. Vasil KOBULEJ

vzpomínáme na něj každý rok v tuto dobu, takže jen připomínka:

- československý voják, jedna z osobností Karpatsko-dukelské operace, Ostravsko -opavské operace

- držitel Řádu velké vlastenecké války 1.stupně, Československého velitelského řádu Jana Žižky z Trocnova, Řádu rudé hvězdy, čtyřnásobného Československého válečného kříže z roku 1939 a desítek dalších...

Voják Vasil KOBULEJ byl jeden z mála vojáků, kteří stáli u zrodu tankové jednotky v létě 1945, zúčastnili se všech bojů a v květnu 1945 dorazili do Prahy...

Co se moc neví:

21.srpna 1968 sloužil plukovník Kobulej u 4.tankové základny Vojenského útvaru 7346 ve Stráži pod Ralskem. V ranních hodinách se ruský poručík dožadoval vstupu do kasáren. Plukovník Kobulej jej v ruštině okřiknul: ..."Co tady křičíš? Postav se do pozoru a podej hlášení plukovníkovi Varšavské smlouvy"...

V roce 1971byl plukovník Kobulej "odejit" do výslužby...

Poznámka redakce: ... takže nejen plukovník Ing. Miroslav Šedina a plukovník Jiří Dufek, velitelé 7.výsadkového pluku zvláštního určení...že?

Plukovník Vasil Kubulej byl VOJÁK!

zdroj: WikipediE- pouze výňatky - upraveno R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.219 sekund