Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: HOLEŠOV "68"

HOLEŠOV "68" 09. led 2025 17:10 #16787

• chmelik1
HOLEŠOV XXV

Holešovská odysea II.

Chce se mi pokračovat , takže rád bych zavzpomínal na "velké věci" a ty malé? zmíním jen okrajově, Třeba se k nim vrátím až někdy později, když paměť dovolí...

Tou velkou věcí , alespoň pro mne byla průzkumná činnost v civilním oděvu. Za úkol to měla ve skupině pohyblivá podskupina, dvou či tříčlenná. Velitel určil , kdy to bude a kdo to bude. Pak vybrané lidi připravoval na "akci" samostatně. Zažádal pro ně o civilní oděv. Vše mu schvaloval velitel roty, kapitán Bílek.

Když jste "to" dělali ve větším počtu, byly vyrozuměny bezpečnostní složky v dané oblasti cvičení, to proto, aby nedošlo k případnému incidentu...

Zkazka "starých zbrojnošů"... vyprávěná mazáky:

... vyslanou dvoučlennou skupinu v civilu bez dokladů, kontrolovala přivolaná hlídka SNB po vniknutí do objektu, zavolal ji závodní stráž. Hlídka VB naše vojáky zatkla, převezla je na služebnu... zde prý! oba členové podskupiny věděli , že když neuvedou totožnost, je naděje na útěk. Seskočili z prvního patra v polobotkách a utíkali... Snaživý nový příslušník SNB, jenž vyfasoval právě Škorpion ( Sa-61) oba příslušníky pluku zastřelil.. Stát se to mělo někde v okolí Kroměříže..

Legenda?

Již sám fakt, že by šlo u pluku o tzv. "mimořádnou událost" se historka jeví jako "odstrašující příklad"...Samozřejmě se nestala!

Velitelé roty ponechávají historku kolovat bez komentáře. Potřebují nabudit trochu kázně a respekt k plnění úkolů, pohybujících se "na hraně zákona".

Zde exceloval zejména staršina.

Varoval před chycení příslušníky SNB :"můj voják se chytit nedá, můj voják je elitou armády , výsadkářský baret zavazuje , červený baret je cestou k nadlidským výkonům a výzvy podobné... Dalším jeho oblíbeným úslovím bylo: " nedostat se do zajetí, nikdy nezradit! vždy se pokusit o útěk.

Takové instrukce a výzvy nebyly ojedinělé, vyslovovány byl na všech stupních velení. Od důstojníků štábu i při besedách.

Přišel den, kdy jsem byl prvně ve funkci pohyblivé skupiny společně s Milanem Labaničem úkolován velitelem skupiny desátníkem Klingerem jako "civilní podskupina" k provedení průzkum letiště PŘEROV....

R/M.F editorka R/7 přepis R/1
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV "68" 09. led 2025 17:08 #16786

• chmelik1
HOLEŠOV XXIV

Holešovská odysea - leden 1968 I.

Bojové rozdílení dne zahrnující ranní sdělení o přípravě "zimního soustředění" přineslo pro mne osobně mocný zážitek.

Rozkaz dne četl výkonný praporčík, mimo několika kázeňských odměn přečetl i změny ve specializacích průzkumných skupin roty.

Již jsem tímto rozkazem nebyl na "konci" průzkumné jednotky jako tzv. pevná podskupina" , ale stal jsem se specializací tzv. "pohyblivé podskupiny"; byl jsem zařazen do "speciální jazykové přípravy" a do výcviku v civilním oděvu.

Mimo základní zbraň Sa-58 ráže 7.62 mi byl přidělen Sa-61 (Škorpion) ráže 7.65 s výcvikem používání "tlumiče"...

Je-li možno "být na vojně šťasten", v této chvíli jsem jím byl. Po pár měsících vojny jsem "přeskočil" některé mazáky ...

Ovšem.

Každý pecen chleba, byť čerstvě upečený, vonící, má kůrky dvě a mimo měkké "střídky" i tu kůrku tvrdou, popelavou.

Exkurz redakce:

Autor holešovských střípků v době základní vojenské služby v letech 1967/1969 jako řadový voják neznal, nevěděl a vědět ani nesměl neoficiální strukturu pluku, úkoly jednotlivých rot a tzv. "zakrytou část " činnosti 7.výsadkového pluku zvl. určení. Neznali ji ani někteří důstojníci a praporčíci pluku. Proto jeho zařazení v roce 1968 do činnosti "pohyblivé podskupiny v civilním oděvu vyvolalo jeho kladné pocity.

Pohyblivé podskupiny měly roty vždy v rámci "průzkumné skupiny"

Ta se skládala z velitele skupiny, poddůstojníka- absolventa poddůstojnické školy pluku, jeho zástupce, staršího průzkumníka, také poddůstojníka, dvou průzkumníků tzv. pevné podskupiny někdy doplněné panceřovníkem, dvou příslušníků, průzkumníků tzv. pohyblivé podskupiny ale ve stejnokrojích, velitele radiostanice a radisty.

Někdy v roce 1966 byly určeny roty, kde se zkoušelo cvičit pohyblivou podskupinu v civilním oděvu.

Zase:

Představme si bavorského rodáka vysazeného na Moravu v civilním oděvu, provádějícího průzkum zbrojovky v Uherském Brodu, který by prošel jazykovou přípravou v češtině... takto sledujte další příběhy našeho veterána ....

Ale,

byl jsem svědkem přísně tajného výcviku skupiny, která s sebou do týlu brala civilistu. Úkolem skupiny bylo jej dopravit na smluvené místo a tam předat.... poté svoji činnost přerušit, přemístit se do jiné oblasti a zahájit průzkumnou diverzní činnost..

O těchto "aktivitách" se ovšem v publikaci TOP SECRET autora plk. .v.Ing. Jiřího Dufka nedočtete myslím, že ani jinde..

R/1 pokračování příběhu veterána ...

HOLEŠOV "68" 01. led 2025 16:01 #16779

• chmelik1
HOLEŠOV XXIII

HOLEŠOVSKÁ EPOPEJ 1.

...ještě jeden štábní důstojník nás měl rád.... říkal nám žoviálně "krajani" ...

major Jiří Šťastný-(tělovýchovný náčelník 1961-1969).. byli jsme se Zdenem přiděleni k němu jako řemeslníci k opravám tělovýchovného nářadí. překážek na cvičné dráze...

Já z Mělníka , Zdeno z Kropáčovy Vrutice, což je vedle a on? mělnický rodák s chatou za Mělníkem v Tupadlech.

Byl to oficír "civilní" a nebyl to "politruk"...

Přišlo ráno,

kdy byl vydán pokyn k návratu na rotu. Krátce po Novém roce jsme se vrátili na budovu č.1. Pochopili jsme hned, proč se na "deltabaráku" objevoval staršina Chmelík pouze sporadicky... uvítal nás jeho utažený opasek...postele a noční stolky zářící novotou.. to byla ona vůně linoucí se dolů k Armě.. vymalovaná byla i okna, dveře.. ŠOK!

Vyrovnané postele na centimetry. Žádné slamníky. MATRACE- tři! Dvě khaki deky.. dvě prostěradla... nové způsoby stlaní.

Nácvik se konal následný den, jak jinak, pod "metodickým" vedením staršiny- resp. po novém, "výkonného praporčíka".

Po stránce hmotné jsme OK.. ale:

Předmětem nepřetržitých úvah je stálá " pohotovost pluku"... má vliv na morálku důstojníků a praporčíků pluku, nesmí jet na dovolenou do zahraničí a my..? kdy dostaneme řádnou, zákonem určenou dovolenou?".

Zatím ji nemají ani "mazáci".. reptají,, prý dostaneme "dovolenou" v létě.. žádné "teď" jako pohotovost drženou za svátky.

Proslechlo se, že by naše skupina "první" mohla jet v červenci.

Dozorčí roty

vyšel z kanceláře velitele roty a přišpendlil na rotní "oznamovnu" ... "týden zimního soustředění".. takže...

Ale dost se toho děje "politicky".. reaguji na ty "politruky" ze štábu.

Hádám se s kluky.

Komunisté roty- a furt stejné.. rusáci .. co kde toho ukradl na nejvyšších místech.

Sledujeme, někdy i povinně , zprávy televize... na klubu roty jsou střety mazáků s "bažanty" čím dále tím větší..

Kdo by "tohle" byl schopen vysadit 500 -800 km za frontou do Bavorska???

R/M.F. editorka R/7 přepis R/1

HOLEŠOV "68" 01. led 2025 15:59 #16778

• chmelik1
Pokračujeme epizodami vzpomínek veterána VÚ 7374 Holešov svob. v. v. Milana Friedricha roky služby 1967/1969...mnozí se domnívají, že to byla doba "lergrácek" ...opak je pravdou, ve výsadkovém vojsku panovala kázeň, pořádek a řád... a to od roku 1957 do posledních chvil rozpuštění pluku v roce 1969...

Připomeňme si, VOJÁCI VÝSADKOVÝCH JEDNOTEK pravidla, jimiž se náš denní život řídil...

R.1961.. 2.prapory jednotek zvl. určení Holešov- součinnost se 4.armádou- ev. značka Výs. 1-1 platnost od r.1961.

Bojové použití výsadkového vojska

R.1965 22.výsadkové brigáda, průzkumné jednotky divizí- ev. značka Výs. 1-1 s přílohou 1... Přísně tajné, zvl. důležitosti pro jednotku 7 .výsadkový pluk. zvl. určení Holešov-

Vysazení jednotek útvarů a svazků výsadkového vojska

R.1966 Výs.21-1

Osobní výsadkový padák OVP-65- V technickém popisu a zejména v seskocích na něm..

R. 1970

Osobní výsadkový padák OVP-68 V popisu a použití.

R. 1967 - ev. značka Výs. 3-1

Výsadková příprava...

poté armády přešla na nové typy padáků a seskoky jimi...narodila

Výs.3-1 (lí985 s přílohou 1, Výs.3-1 s příl.1 a poté další v letech 1975...

nás, veterány ještě zastihly na cvičeních :

Výs. 7-23. z roku 1975 -Programy bojové přípravy pro přeškolovací kurz důstojníků výsadkových a průzkumných jednotek

zdroj: osobní archiv R/1

HOLEŠOV "68" 26. pro 2024 14:50 #16760

• chmelik1
HOLEŠOV XXII

POLITRUCI III.

A ti jiní, dochované "hlášky " a jak jsme "To" běželi opačně- "retro vzpomínky"...

Tak jako v každé pořádné rodině se vzpomíná na předky, jak náš děda bojoval na Piavě a jak babička vařila svíčkovou, nelze nevzpomenout několika dodnes nezapomenutých výroků, výkřiků a rčení 7.výsadkového pluku zvl. určení 1961/1969 Holešov...

Kapitán , později mjr. Ladislav SADÍLEK, velitel spojovací roty (1960) spojovací náčelník praporu (1961-1965)... při výuce teorie spojení : když ste blbí, tak si to pište! já si to taky píšu...

Major Jan REPASKÝ - velitel poddůstojnické školy praporu (1959/1960), velitel roty, později velitel školy důstojníků v záloze (1961/1967): ještě než dospěl do prostoru školy předvídal: ...iba borděl, pisoáry plné vajglou...

Kapitán Julius ČIČÁR MUDr. - hlavní lékař praporů 1.a 2., zásadní odpůrce tělesné přípravy důstojníků, k velké radosti vojáků ZVS na pokyn ke startu na 10 km zrychleného přesunu ( Přílepy, spojka k letišti Holešov) prohlásil: ..." nie som závodná kobyla, som hlavný lekár pluku..."

Ještě jedna z mnohých "hlášek " se ujala...bylo to tak: !viz níže: "soudruzi to mysleli dobře...běželi to obráceně.."

Jedním, dokonce snesitelným politrukem pluku byl obézní major Ladislav Sejk.

Je obecně známo, že hmotně vyvinutí muži jsou blahosklonní k dění kolem, rozšafně jej posuzují...major Sejk si liboval spíše v maskáčích než vypasované vycházkové uniformě přepásané "dohodou".

Jeho koníčkem byl "orientační běh", v koníčku byl všestranně podporován jak velením pluku, tak sportovně založenou skupinou vojáků ZVS....

No, ponechme stranou touhu po diplomu, vítěze čekala cena mimořádná..."Opuštění ubytovacího prostoru"...

Můj kolega Zdeněk TUZAR orientační běhy miloval; mne zlákala mrzká vidina "opušťáku" a výsledek?

S čísly na prsou jsme nastoupili do útvarového autobusu.... hrčení motoru a START.

"Soudruzi, vylosujete si pořadí startu, výstřižek mapy a kontrolní kartu, do níž budete dostávat na jednotlivých etapách razítka...."

Paráda.

Hostýnské vrchy již trochu známe. Startovní dvojice před námi složená z "mazáků" kušuje..."vole, to bude jako loni... zaměřuje buzolu a vyráží.."

Zdeno, zkušený orientační běžec to "tak nemá"... "my na to vyzrajeme fyzičkou, žádná mapa, žádná buzola... uvažuj logicky- ty vyběhneš kopec před námi, já vedlejší. Kontrola tam někde bude... když nebude tam bude pod kopcem... další dvojice nás navedou na další kontrolu! A hlavně si nenechej vnutit, že nemůžeme získat razítka na přeskáčku..." Je to stejné jako minule, jako dvojice máme dva papíry na razítka.. sehnal jsem je přímo od Sejka, když jsem byl s ním jako pořadatel!

Opušťák.

Jeho vidina se přiblížila ... Věruška... už jsem ji svíral ,něžnou, v náručí-

Posílen tou myšlenkou jsem vyběhl jako srnec na kopec a zde..." světe div se ! kontrola!"..

"Ale.... my jsme poslední kontrola před cílem!! "

Pořadatelskou dvojicí byla dvě děvčata...

stačil prosebný pohled a rukávem utřený pot z čela...z kopce jsem letěl jako splašený..."

dole povzneseně: " vidíš, říkal jsem to"?

Zdeno se nafoukl jako páv, jen to barevné pozadí per mu chybělo....

Zpozorovali jsme dvojici vybíhající z lesa. "Tak tam jsou!..! " no vidíš, "sykl Zdeno...

Jenomže: zde problém: "Rigorosně, chlapci, my jsme kontrola předposlední, nic nemáte, razítko vám prostě nedáme! ..."

Zdeno se zatvářil uraženě: " My jsme ze třetí roty, máme povolení prohnat trasu obráceně.."

Zdenův výrok zasáhl velitele kontroly, nějakého nadporučíka, otočil se ke zbytku kontroly... "tak to nám snad mohl někdo říci, ne? " uražené tři zlaté hvězdičky se rozmáchly a narodilo se razítko. kontrolní..

Najednou mi to došlo:

" Milánku, tohle nebude Věruščina postýlka.. tohle bude pryčna vězeňské cely ve štábní budově ...!

Nebyla:

Závěrečný nástup k vyhodnocení závodu se zapsal Zdenovým výkonem "do mého srdce"

ORIENTAČNÍ GURU!

Také jasným rozhodnutím, již do Hostýnských hor pro razítko?

NIKDY!

Soudruh major kolem nás na nástupu prošel; jeho výraz byl loajální, politrucký...":

Soudruzi ... tato dvojice třetí roty to myslela dobře! ! běželi TO obráceně...že ? soudruhu vojíne Zdeno Tuzare!

ROZCHOD !

Šli jsme se Zdenkem do Army na oplatek a limonádu. Zdenek orienťáky miloval... také oplatky a vše sladké...

Seděli jsme venku před Armou a cítili vůni barev.. po schodech, z parta vedoucích na naší rotu. seběhl s helmou v ruce staršina...jel domů...

editorka R/M.F. R/1 doplňky....

HOLEŠOV "68" 17. pro 2024 15:36 #16754

• chmelik1
HOLEŠOV XXI

POLITRUCI II.

Život roty se dostával do svého dříve zažitého řádu. S rozdílem opakovaných kontrol ze štábu pluku příslušníky "politické skupiny pluku".

Úroveň jejich návštěv byla různá co do příchodu, jejich projevy jednotné,.. postupně se však předvedli všichni;, dal jsem si je do "jednoho pytle"... i když musím přiznat, někdy mi "mluvili z duše", to v oné době; později se ukázalo, jaký "švindl" s námi vedli...

Co s námi za hru, hráli...

Snad jenom major Antonín Toman (předseda základní organizace KSČ 1961-1969) se od nich trochu lišil i když ro mělo svůj "podtext". Politruk Toman měl k častým návštěvám na rotě osobní důvod- "dostal" k pluku svého synovce Jana Glajcha. Ten byl zařazen do třetí průzkumné skupiny Miri Štampfera.

Major za Glajchem chodil, na chodbě se vždy potkal některým z vojáků, na synovce zavedl řeč... dozorčí roty nebo někdo vždy Honzu za majorem přivedl... no, rota s toho měla prospěch, zejména když major Toman "držel" službu dozorčího pluku (posadu).

Vědělo se to a tak se ani nemusela hlásit přítomnost "štábního důstojníka" veliteli roty.

Opakem byl sebejistý, nabubřelý a pánovitý náčelník politické skupiny pluku Robert Říha .

Krajně neoblíbený, pomstychtivý podplukovník, v konci existence pluku mnohým jeho příslušníkům "zkázou" .. rozhodně pplk. Ing. Šedinovi, pplk. V. Košanovi a majoru Jiřímu Dufkovi ( poznámka R/1 z vlastní zkušenosti...)

Pplk. Robert Říha byl nejprve zástupcem pro věci politické praporu (1961) ;po vzniku pluku zástupcem pro věci politické pluku 1961-1969).

Soudruh Říha si nechal nejprve podat hlášení dozorčím roty, poté se dovést k veliteli roty; následně byla zrušena všechna zaměstnání roty a všichni, včetně důstojníků roty museli na učebnu roty- politruk zde dlouze mluvil k "pravdě", mně tím zpočátku dokonale zmátl...

Žertovnou figurkou byl pro mazáky roty major Jaroslav Kubišta, politický instruktor (1961-1969), ti jej bez nějakého ohlášení zatáhli na klubovnu roty, odkud jsme museli my, "bažanti" odejít... zde "kuli pikle"..

major Kubišta měl pod "velením" plukovní muzikanty kapelníka Miro Štampfera ( klávesy), muzikanty.. na rotě oscilovali....

Ale! hráli pro radost a oslavu útvaru a Kubišta je v tom podporoval

Abych byl spravedlivý, na Kubištovi jsme vydělali i my, vojáci prvního ročníku.

Jarda Prušovic, příslušník průzkumné skupiny druhé, Pavla Hromka, byl vybrán ke složení zkoušek promítače plukovního kina, dostal licenci a navíc jsme měli na rotě i přenosnou promítačku.

Svérázem politické skupiny pluku byl nepřehlédnutelný major Ladislav Sejk. (instruktor politické skupiny, propagandista, náčelník klubu 1961-1969) .

S nadváhou ( výsadkáři nesměli mít více jak 80 kg živé váhy) měl rozkazem velitele pluku stravování "dieta", politicky to nepřeháněl, byl vtipný, kamarádský a hlavně, miloval orientační běhy ... ( viz pokračování v dalším příběhu ..aneb" jak jsme TO se Zdenou Tuzarem běželi opačně..!

najdete jej zde 20.12.2024...

R/M.F. editorka R/7, poznámky, identifikace osob a přepis R/1

HOLEŠOV "68" 16. pro 2024 16:20 #16753

• chmelik1
HOLEŠOV XX

POLITRUCI- část prvá: ( překlad : političeskij rukavoditěl...)

Vzpomínky svob. v. v . Milana Friedricha jsou vzpomínkami uloženými v tehdejší výsadkářské torbě (polní) s označením RD-47.

Byla konstruována tak, aby šla rozložit na díly pod padák PD-47, měla hlavní tři díly a několik bočních kapes.

Návštěvníci muzea v kasárnách Střední a vyšší policejní školy v Holešově mohou torbu vidět in natura...( "vyfasoval ji vojín zákl. služby Pavel Chmelík dne 1.9.1961 při mobilizačním nástupu k útvaru VÚ 7374 a věnoval ji do muzea jako veterán někdy v roce 2012???

U 7.výsadkového pluku zvláštního určení Holešov, bylo podle pozdějších publikovaných údajů plk. Ing. Jiřího DUFKA, do roku 1969 - zrušení pluku, něco přes stovku vojáků z povolání.

Štábní důstojníci a štábní praporčíci.. jeden kontrarozvědčík a asi dva- tři jeho spolupracovníci "zakrytí" jinou funkcí.

Všeobecně oblíbený "tělomrsk", jenž nepatřil nikam- (tělovýchovný náčelník pluku). tělocvična a tělocvičné "gorodky!"

Politická skupina pluku.

Výkonní důstojníci - velitelé jednotek průzkumu a jejich výkonní praporčíci. spojovací uzel pluku a spojaři včetně školy. prvně škola poddůstojníků, později Škola důstojníků v záloze.

Týlové a technické jednotky pluku, jednotka výsadkové služby pluku, "vysazovači," baliči padáků ,auto rota, zdravotníci- plukovní lékař a ošetřovna pluku, pracovníci kuchyní - kuchaři z povolání - důstojnická kuchyně, kuchyně mužstva- , proviantní sklad, - výstrojní sklad, sklady zbrojní, chemický, ženijní , správa plukovní střelnice a "ženijního gorodku"...muniční sklad Dobrotice ...

Občanští pracovníci v čele s panem Karlem Kotoučkem... jeden kůň svážející odpadky a obsluha výkrmy vepřů ... koupelny mužstva, kotelna ...dílny občanských zaměstnanců- údržba areálu..

R/M.F. editorka R/7, přepis R/1
Přílohy:

HOLEŠOV "68" 10. pro 2024 15:13 #16750

• chmelik1
HOLEŠOV XIX

Holešov XIX .... otázky a odpovědi- dokončení.

V létě 1968 proběhlo významné armádní cvičení za účasti vybraných jednotek Varšavské smlouvy s názvem:-

Šumava ...mnohokráte popsané kýmkoliv a hlavně "jakkoliv" včetně záznamu v KRONICE PLUKU VÚ 7374..., kde jsou i fotky z návštěvy sovětských důstojníků na rotách, včetně "přísně utajovaných učeben".

Takže oni šli v srpnu 1698 k našemu pluku na "druhou" návštěvu najisto....

Vedly se kolem toho řeči na světnicích, prý říkali (sověti) že by tu nejraději zůstali, domů že se jim nechce...ale také naši, zejména někteří praporčíci pluku (později nosili okupantům zbytky jídel z kuchyně mužstva- viz předchozí vyprávění,) by uvítali, kdyby sověti již zůstali a "udělali zde pořádek...že je tady bordel, kam se podíváš.."

A co se neví:

Podařilo se nám při cvičení hlídky PVO během cvičení "Šumava" napozorovat průzkumný MIG -15 - snímal z malé výšky kasárna, letiště a město Holešov... při hlášení na štáb pluku... (cvičení Šumava..), rozkaz: vymažte z poznámek...

Exkurz.

Já jsem to tak zase špatné neviděl, mně vojenský řád vyhovoval, byl spravedlivější než to, co jsem zažil v národním podniku TOS Mělník, kde vládla "dělnická třída"...

Zpět do pohnutého týdne v Holešově:

....kdo ví přesně, kdy, proč a jak přistál v prostoru naších kasáren za budovou školy důstojníků v záloze vrtulník MI-1 s označením československé armády? Kdo jej pilotoval?

Prázdný vrtulník se stal překážkou provozu, byl odtažen do prostoru autoparku tak, aby byl střežen vnitřní stráží.

Podle mého názoru přistál nouzově po vyhlášení celorepublikového zákazu létání ( konec v září 1968) napsal si někdo jeho imatrikulaci??

Ve dnech kolem 24-25 srpna 1968 prováděla okupační letadla AN-12 nad holešovským letištěm přelety ve výšce 600-800 m ( výška vhodná pro hromadné seskoky velkých výsadkových jednotek) , kdo si to pamatuje??

Závěr:

Zdá se, že "zub času" zahlodal do našich vzpomínek. Nebylo "deníčků" oné doby, je mnoho nepravdivých "zkazek starých zbrojnošů"... je mnoho nás, kteří začínají bojovat s Alzheimerem... je to dobře, je to špatně?? vojáci základní služby let 1967/1969 VÚ 7374 Holešov?

R/M.F , editorka R/7 přepis a poznámky R/1

Vrátíme se zpět do poměrně dobře zadokumentovaných událostí Vánoc 1967 a prvních měsíců roku 1968... "Charakteristika některých důstojníků pluku, co byla "rota C" a příběh Kuka.. čky... 13.12.2024

HOLEŠOV "68" 04. pro 2024 10:00 #16746

• chmelik1
HOLEŠOV XVIII

OTÁZKY a odpovědi aneb- nemáte-li deník...

Otázka:

ví někdo p ř e s n ě ! čas, kdy se zastavila okupační vojska před branou kasáren a došlo k prvním vyjednávání našich velitelů? - bylo o tom psáno? my jsme to ze střechy hlídky PVO viděli...ale v deníku zaznamenáno není...přitom! v různých "vzpomínkách" je několikahodinový rozptyl...

Průzkum

dával a dává dosud čas na místo první...Den D- hodina H. najednou přímo v centru dění okupace holešovských kasáren je dáváno: ..asi...

Deníčky a poznámky u pluku nebyly možné. Vše co bylo třeba k výuce, jsme zapisovali do sešitů "autentizovaných", evidovaných jako "Výhradně pro služební potřebu" a ty byly vráceny výkonným praporčíkům rot a skartovány. Jak? nevím...

Podepsánu

jsme měli "mlčenlivost " na dobu 25 let...

Co podepsáno mnou nebylo a proč mám i dnes řadu poměrně přesných postřehů a informacím, byla moje Vieruška...také moje rodina. Psal jsem dle mého názoru "konspirativně"... a potom, v toku životních událostí jsem za moje "pohledy z vojny" zapomněl...

Šel čas a začal jsem psát své vzpomínky a vzpomněl. "Vždyť !!! "

Vierušku jsem před časem navštívil. Už to nebyla plachá, útloboká dívenka s dětským hrudníčkem zklamaná z hotýlku SLAVIE Holešov.

Přivítala stále štíhlá, milá a moudrá... a vdaná!

" Milánku, Tvé dopisy jsem spálila, víš jaká byla doba, mohly tebe i mne ohrozit..."kdyby se dostaly do rukou nepovolaných...."

Pusu jsem nedostal ... jen kafe. Spolkl jsem poslední doušek a s ním i zklamání " Tak to vidíš, mazáku! "Přece jsem Tě lízla..! že by to bylo ještě za tu Slavii?

V krabici od bot objevenou v mém "kutlochu" jsem objevil, zase "Deux ex machina" dva dopisy od ní a dopisy rodičům.

Červenec 5.7.1968 , pátek

přistálo 21 bitevních bombardovacích letounů IL 28. na travnaté ploše holešovského letiště. Odletělo až v pondělí 8,7.1968.

tehdy a daleko předtím sloužilo naše holešovské letiště jako záložní pro letiště Přerov. Často jsme z něj startovali z Přerova k seskokům na Holešov a přerovští měli naše letiště co "záložní...

Ihned jsem se napsal na vycházku a úspěšně! v neděli ...na letišti jen dva strážní z přerovského letiště, zajímavé na nich bylo, že měli ještě samopaly vz, 24 ráže 7.62

ale byli vstřícní, červený baret respektovali a nadšence ještě více... nechali mne prolézt mašiny. jednu dokonce celou".. škoda, neměl jsem s sebou foťák...
Přílohy:

HOLEŠOV "68" 04. pro 2024 09:58 #16745

• chmelik1
HOLEŠOV XVII.

21.srpen 1968-

PROČ jsem napsal předchozí události, jsem na začátku mých příběhů osvětlil; nyní na jejich konci bych ještě dodal:

...okolo výročí srpna 1968 se stále dovídáme o událostech, o kterých si myslím , že se tak nestaly... třeba na naší rotě: je pravdou, že výkonný praporčík rtm. Chmelík nařídil "napáskovat " hotovostní střelivo roty do zásobníků. Zda to byla jeho iniciativa, nebo pokyn velení pluku, nevím Ale ! střelivo nám nebylo vydáno, pouze se z beden přestěhovalo. To mělo logiku!

Fakta:

Invaze do Československa:

Sled první: 100 000 příslušníků pozemního vojska

2300 tanků s osádkami a doprovodnou technikou

700 letadel s potřebným pozemním personálem

postupné navýšení:

o 750 000 příslušníků pozemního vojska

6 000 tanků, 2000 děl různých ráží a 800 letadel s pozemním personálem

převedeno do terminologie vojenské- potom se na našem území nacházeno hned po jejich vstupu třicet divizí v plných bojových sestavách se specializovanými pěti tankovými, dvěma výsadkovými...

K tomu v rámci Varšavské smlouvy: tři divize polské (z toho 2 tankové)- celkem tedy cca 24.000 vojáků a důstojníků - 650 tanků s osádkami a doprovodnými technickými jednotkami.

Z jižního směru překročila hranici ČSSR motostřelecká divize maďarská s deseti tisíci příslušníků a 180 tanky s doprovodnou technikou; spíše symbolicky se připojilo Bulharsko se dvěma pluly motostřelců ( kolem 2200 příslušníků)- na západním směru opravdu symbolicky NDR s asi 250 vojáky.

Takto jsou uvedena zhruba ve všech tehdy oficiálních dokumentech čísla.

Jak bylo možno z mých předchozích příběhů, hlavně jako "hlásky PVO na střeše budovy školy ŠDZ VÚ 7374 Holešov poznat, jsem leteckým fandou snažil jsem si proto údaje o počtech a druzích letadel okupačního letectva ověřit.

Jedním ze zdrojů, dle mého názoru kvalifikovaným je publikace autora Aleše Hotmara " Zabírání letišť a chronologický přehled" jak to probíhalo. (Lze najít i na internetu v češtině)

Poněkud jinou si vedou "pamětníci..."

Mnozí z nich vedou "řeči" o věcech, se kterými prokazatelně do styku nepřišli a přijít ani nemohli- tedy "jedna paní povídala, že..." asi tak " ze zadních řad historického divadla.."

To by snad jako povídání u piva v hospodě moc nevadilo, tam se vedou řeči všelijaké, jak mám kdysi ústy hospodského Palivce sdělil pan Jaroslav Hašek.

Nám pamětníkům a přímým účastníkům oněch historiky závažných dnů a událostí to vadí!

Ovšem.

Časem ubíhajícím a událostmi překrývající minulost se kvalita přesnosti intepretace našich vzpomínek a vjemů rozmělňují , a tak je často nedostatečně kriticky doplňují vzpomínáním jiných...přitom je to s vypravěči a jejich legendami zapeklité... nezářným příkladem u srpnových událostí 7. výsadkového pluku zvl. určení Holešov je to "autor" Albert Orlita....

Jsem dalek

se za někoho či něco schovávat, ale myslím si, že mám právo o mnoha věcech kterých jsem byl svědkem přímým a dnes jsou interpretovány v několika "publikacích" týkajících se srpna 1968 v Holešově, docela úspěšně pochybovat.

Bez snahy poučovat...ale: "aby nás Pán, při rozumu zdravým, zachovati ráčil..."

R/M.F. editorka R/7 přepis R/1

V dalších kapitolách:

- registr oficírů

- KUKAˇˇČKA

a množství postřehů dalších, o kterých nikdy napsáno nikde nebylo !

R/1
Vygenerováno za 0.221 sekund