Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ZIMNÍ SLUNOVRAT

ZIMNÍ SLUNOVRAT 28. pro 2023 16:29 #16293

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Vážení,

podle tradiční čínské medicíny si s příchodem zimního slunovratu dovoluji popřát, abyste v nadcházejících dnech nacházeli klid a ticho, abyste z hybatele vody načerpali sílu na rození nového.
Doporučení pro období, kterému vládne voda:

KOUPELE NOHOU
Do kbelíku si natočíme horkou vodu. Můžeme přidat sůl nebo odvar ze zázvoru a skořice.
1.Teplota vody by měla být kolem 42–45 °C a nohy byste v ní měli mít ponořené až nad kotníky (k bodu Sanyinjiao SP6 na lýtku, čtyři prsty nad vrcholem vnitřního kotníku).
2. Nohy namáčejte 30–40 minut; můžete přilévat horkou vodu, abyste udrželi teplotu.
3. Během namáčení nohy lehce masírujte rukama, a nebo s nimi třete o sebe. Mírné opocení je prospěšné, ale nesmí dojít k příliš silnému pocení, protože by způsobilo unikání řádné Qi.
4. Po ukončení lázně nohy hned vytřete do sucha a udržujte v teple. Nejlepší čas na namáčení je před spaním, abyste mohli rovnou ulehnout do postele.

MASÁŽ UŠÍ PRO PODPORU LEDVIN A PRO ZAHŘÁTÍ
Podle tčm jsou uši vnějším vývodem ledvin.
1. Tahání ušního lalůčku: Palcem a ukazováčkem masírujte ušní lalůček, nejprve ušní lalůček zahřejte a potom jej 15 až 20krát stáhněte směrem dolů.
2. Tření uší: uchopte ucho čtyřmi prsty na vnější straně a palcem na vnitřní straně a masírujte 2 až 5 min. Potom táhněte směrem nahoru, dokud se ucho nezačne zahřívat.

LAHODNÝ ČAJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ A MEDU
Zkuste tento čaj, který zahřeje ledviny:
10 dkg vlašských ořechů rozemeleme na jemno. Přidáme 15 g černého čaje. Zalejeme horkou vodou a med přidáváme až těsně před pitím.
NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ ODLOŽTE AŽ NA JARO
„Člověk nesmí zbytečně plýtvat jangovou energií, má chodit brzo spát a se vstáváním počkat až na východ slunce. Ducha si musí uchovávat hluboko jako tajemství a musí si ho chránit a ukrývat jako nějakou namáhavě získanou a vytouženou věc.“ Říká čínská moudrost.
Takže se doporučují dlouho vařené luštěniny a hlavně silné vývary. Navíc celkově zpomalíme a odpočíváme...

PŘIJMĚTE ZIMNÍ OBDOBÍ
Naše nejlepší novoroční předsevzetí by tedy mohlo být nedělat si letos žádná předsevzetí. Aspoň ne ta jangová, která vyžadují velkou sílu a vrhající se přímo do akce. Namísto toho můžeme využít posvátné období zimy k zastavení a ponoru do vlastního nitra, setkávání s rodinou, či prostému času pro sebe. Toho totiž v dnešní uspěchané době není nikdy dost.

Přeji všem především pevné zdraví, opět zdraví a zase zdraví. To ostatní zvládneme...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.161 sekund